bästa löparskorna 2023 – test av 10 olika skor

Bästa löparskorna

I denna guide går vi igenom de bästa löparskorna 2023. När det kommer till löpning är löparskor den viktigaste utrustningen för att lyckas. Löpning är en billig sport och därför väljer många löpare att lägga lite extra på ett par bra skor. Köpet kan vara rätt svårt eftersom våra kroppar skiljer oss och allas löpsteg är annorlunda. Därmed är det viktigt att man vet vad man är ute efter för att göra ett bra köp. 

Om du har ett par bra löparskor kommer du att kunna löpa bättre och länge utan att bli lika ansträngd. Löparskor blir även sämre med tiden och efter ett par 100 mil är det värt att köpa ett par nya. När du har rätt löparskor kan du springa längre och minska skaderisken. Om du joggar varje dag med ett par slitna skor kan du orsaka onödigt slitage på kroppen. 

Ofta kan även ett par löparskor förbättra din löpstil. Har du exempelvis ett snett steg kan rätt löparskor fixa detta och du kan jogga mer effektivt. Har du överpronation i dina löpsteg kan rätt par löparskor göra detta problemet till ett mindre problem. 

Bästa löparskorna 2022

Testvinnare:

Här är 10 olika löparskor som vi rekommenderar 2022 

ASICS GEL-NIMBUS 24

Bästa löparskorna 2022

bästa löparskor asics

Vikt: 294 gram | Drop: 9-10 mm | Dämpning: mjuk| Stabilitet: medium | Läst: normal

ASICS GEL-NIMBUS 24 är ett par grymt bra löparskor från Asics och är en modell som hängt med i Asics utbud länge. Givetvis har skorna fått ett par uppdateringar genom åren i samband med ny teknik som upptäcks. En uppdatering är det nya materialet i mellansulan, FF Blast+ som ger mer stötdämpning än tidigare material. Asics är en av de största tillverkarna när det kommer till löparskor och har länge haft ett gott rykte. 

Vi rekommenderar dessa skor för dig som har en neutral löpstil och gillar att springa rejäla sträckor. Även om du är helt ny till löpträning är denna sko ett bra val. Asics TRUSSTIC™-teknologin som bidrar till ett mer balanserat löpsteg i kombination med Asics 3D SPACE CONSTRUCTION™ som förbättrar kompressionen och dämpningen gör detta till en sko som bidrar till skonsamma löpsteg.

Skorna finns i både Dam och herr modeller och lämpar sig bra till båda könen. Just GEL-NIMBUS 24 är Asics nyaste Gel-Nimbus skor och är lite bättre än föregångaren Gel-Nimbus 23 tack vare förbättringar på både material och konstruktion. Dessa löparskor har även vunnit en hel del bäst i test och är en favoritsko bland många löpare.

HOKA ONE ONE BONDI X

Bästa löparskorna för asfalt 

Vikt: ca 300 gram | Drop: 5 mm | Dämpning: mjuk| Stabilitet: medium | Läst: normal

HOKA ONE ONE BONDI X är en väldigt dämpad löparsko lämpad för dig som springer mycket på asfalt. Dessa skor har en en kompressionsgjuten EVA-mellansula som är mjuk men ändå tillräckligt hård för att ge bra balans och stabilitet, alltså den perfekta sulan för asfalten. Dessa skor är för dig som har neutrala löpsteg och gillar långdistans. 

Vissa tycker att HOKA är klumpiga och alldeles för mjuka att löpa med. Detta är något vi kan hålla med om till viss del när det gäller vissa tidigare modeller men inte med just Bondi X. Detta beror på kolplåten i mellansulan som skapar lite mer fjong i skorna. 

Skorna har även Hokas Open Engineered Mesh-överdel som ska bidra med mer täthet runt fötterna utan att det ska bli för stelt. Detta är en teknik vi tycker de har lyckats med och är extra bra för dig som har en högre mellanfot. 

ASICS Gt-2000 10

bästa löparskor för överpronation

Vikt:  279 gram | Drop: 7-8 mm | Dämpning: medel| Stabilitet: stabil| Läst: normal

ASICS Gt-2000 är en serie som funnits otroligt länge och är en stor favorit bland löpare i hela världen. Den första Asics GT-2000 skon släpptes redan 1993 och har sedan dess släppts på nytt för att implementera nya tekniker och förbättringar. GT-2000 är löparskon för dig som överpronerar och behöver extra stöd för att få ett neutralt löpsteg.

Fördelen med denna modell är att den just är så återkommande. För dig med överpronation är denna sko ett tryggt val eftersom nya modeller släpps lite titt som tätt men med samma passform. Skorna har den klassiska gelkudde dämpningen och en konstruktion som bidrar till mycket stabilitet vilket gör detta till en riktigt bra distanssko. 

De som är nytt för tiorna är ovandelen som är gjort av ett 3D-mönstrad mesh material, vi gillade denna förändring skarpt eftersom det känns som att skon andas bättre. Den nya teknologin LITE TRUSS för att motverka överpronationen gör även den ett bra jobb och bidrar till mer stabilitet i övrigt. 

ADIDAS SolarGlide 5

Bästa löparskon ifrån Adidas

Bästa adidas löparsko

Vikt:  330 gram | Drop: 10 mm | Dämpning: mjuk| Stabilitet: stabil| Läst: normal

ADIDAS SolarGlide 5 är löparskon som passar alla, det spelar ingen roll om du är en hårt sportande tonåring eller nyss pensionerad och fått mer tid för träning. Det som dock gör denna sko lite mindre allmän är att den är gjord på en bredare plattform vilket ger mer plats. 

Solarglide 5 passar dig som har neutrala steg, men skorna ger ändå en tillräckligt bra stabilitet så att du med en gnutta pronation skulle kunna använda dom. Har du tidigare endast använt pronationsskor kan dessa skor vara ett bra val för lite omväxling och mindre styrning i stegen. 

En annan fördel med denna löparskor är ovansidan som är tillverkad av 50 % Parley Ocean Plastic garn, detta garnet är plastavfall som plockats från stränder, öar m.m. Andra 50% av materialet är vanligt återvunnet polyester. Även denna sko är en bäst i test löparsko med många goda recensioner bakom sig. 

Nike Air Zoom Pegasus 39

Bästa löparskorna Dam

Nike Air Zoom Pegasus 39 är en löparsko som passar både Herr och Dam men vi har hört extra bra från kvinnorna när det gäller just Pegasus 39. Denna löparsko passar extra bra på hårt underlag tack vare en sula tillverkad för att klara av asfalten.

Skon har ett par små förändringar om vi jämför med föregångaren Pegasus 38. Numera är skon lättare upptill och kan därmed upplevas friare i stegen. Just nu när Pegasus 39 är det nyaste från denna serie är det extra bra pris på 38:orna som är även dom ett par grymma löparskor. 

En annan uppgradering är de dubbla Zoom Air-enheter som bidrar till mer kraft och dämpning i löpstegen. Tidigare modellen 38 har endast en Zoom Air-enhet och saknar denna lilla extra dämpning 39:orna har.

ON Cloudmonster

Skon för dig som gillar mjuk dämpning

Bästa löparsko mjuk

Vikt:  230 gram | Drop: 5-6 mm | Dämpning: mjuk| Stabilitet: medium| Läst: normal

ON cloudmaster är skon för dig som vill ha en lätt och rapp löparsko med rejäl dämpning utan att det känns svampigt. Denna sko är helt klart en sko som lämpar sig bra på asfalten och har en skön känsla i stegen. 

CloudTec®-teknologin på är det som ger denna skon molnlikande egenskaper med supermjuka landningar. Med en mjuk sko krävs ett bra studs tillbaka och detta löser Speedboard®-plattan tillräckligt bra tycker vi. 

Skons ovansida är väldigt tunn, nästan så att man skulle kunna tro att det blir ostabilt vid första anblick. Men detta är inget problem när det kommer till stabiliteten.

ASICS GEL-KAYANO 28

Asics bästa löparsko för den pronerande löparen

bästa asics skor

Vikt:  309 gram | Drop: 9-10 mm | Dämpning: medel| Stabilitet: stabil| Läst: normal

ASICSGEL-KAYANO 28 är steget över asics gt-2000 men har en lite högre prislapp. Just för Gel-Kayano 38 har Asics gjort denna populära serie könsspecifik, detta betyder att skorna passar kvinnorna på ett annat sätt jämfört med männens passform. Skorna är även etta i många bäst i test när det kommer till löparskor med överpronation. 

Ovandelen påminner mycket om GT-2000 10 med Mesh tyget som är väldigt bekvämt och ger bra stöd i stegen. Skorna har även FF Blast-skum som bidrar till mer mjukhet och respons i sulorna. Det nya FF materialet gör även denna sko lättare än föregångaren. 

Tycker du inte de extra kronorna är värda rekommenderar vi starkt Asics gt-2000 10 eftersom det är en snarlik sko till ett bättre pris. Vill du gå ner en prisklass till kan du hitta ett par Asics gt-2000 9 under tusenlappen.

SAUCONYOMNI 20 WIDE

Bästa breda löparskorna

| Drop: 7-8 mm | Dämpning: medel| Stabilitet: stabil| Läst: bred

SAUCONY OMNI 20 WIDE är en grymt bra löparsko för dig som har bredare fötter. Denna sko bidrar till mycket stabilitet och är en Mängdträningssko som inte drar ner på en egenskap för att göra plats åt den andra. 

Skorna har en lagom hård stötdämpning med hög energiåtergivning vilket tillåter dig att löpa skonsamt utan att tappa fart. Detta är den tjugonde versionen av denna modell och mycket har hänt på vägen. 

Det vi gillade extra mycket med denna sko är passformen som känns stabil trots en bredare plattform.

HOKA ONE ONE SPEEDGOAT 5

Bästa löparsko för traillöpning

Bästa löparsko trail

Vikt:  291 gram | Drop: 3-4 mm | Dämpning: medel | Stabilitet: medium | Läst: normal

HOKA ONE ONE SPEEDGOAT 5 är en grymt bra löparsko för dig som mest löper i skogen och behöver ordentligt med grepp för att inte halka. Denna sko lämpar sig bra på både den lugna stigen men även stigen fylld med sten, rötter och brant terräng. 

Givetvis lämpar sig även denna sko grymt bra på de vanliga grusstigarna som de gör på de mer avancerade spåren. Likt andra nya modeller har även denna sko fått en viktminskning och blivit både smidigare och effektivare att springa med jämfört med tidigare modeller. 

Namnet Speedgoat kommer från Karl Meltzer som är en amerikansk ultramaratonlöpare från Sandy, Utah. Meltzer, är även känd som ”Speedgoat Karl” och därav namnet på skon.

HOKA ONE ONE CLIFTON 8

Ett bra alternativ till HOKA Bondi X

Bra löparskor

Vikt:  257 gram | Drop: 5-6 mm | Dämpning: mjuk| Stabilitet: medium| Läst: normal

HOKA ONE ONE CLIFTON 8 är en väldigt populär löparsko som fungerar lika bra för nybörjaren som för den avancerade löparen som kör längre sträckor. Skorna passar dig med neutrala löpsteg och vill ha en mjuk dämpning.

Stabiliteten är medium och tillåter fortfarande dig att köra din egen stil. Vikten är i den lägre klassen på endast 257 gram. Ovandelen är tillverkad av 100% veganska material vilket inte bara gör detta till en grym löparsko, utan även en klimatsmart löparsko. 

Konstruktionen är byggt från den klassiska Clifton geometrin och är väldigt populär av en anledning. 

Vilka löparskor passar mig bäst?

De bästa löparskorna är de som passar just dig och din löpstil. Det finns flera faktorer som är viktiga att ha i åtanke. Här nedan kommer vi lista saker som är viktiga att ha i åtanke innan köp av löparskor.

Att köpa rätt löparskor efter din fottyp är något som kan gynna effektiviteten och förebygga skador. En del har så kallade låga valv och innebär att du har stor rörlighet inne i skon, du bör därmed satsa på en stabilare löparsko. Andra har höga valv och bör istället satsa på mjuk stötabsorberade fotsula. Har du ett fotvalv mittemellan högt och lågt fotvalv kan du välja en löparsko som kombinerar både stötdämpning och stabilitet.

En annan viktig sak är att ha i åtanke är vad skorna ska användas till. Löparskor är oftast utformade efter ett visst typ av underlag och du bör välja de skorna efter vilket underlag du främst kommer att löpträna på. Givetvis går det även att använda exempelvis ett par löparskor gjorda för asfalt i skogen men vissa kan uppleva att det blir för mjukt, och andra upplever att ett par trailskor blir för hårda på asfalten.

Fotens biomekanik är även den viktig. Har du exempelvis pronation i dina steg bör du välja ett par löparskor som stabiliserar detta och gör dina steg neutrala. För att ta reda på detta kan du antingen filma eller be någon annan kolla om fötterna har en annorlunda rullning när du går eller springer. 

Är löparskor så viktiga?

Kan jag springa med mina gamla löperskor från 20 år tillbaka? Allt här beror på hur skorna sitter på just dig. Ett par löperskor för 800 kronor kan passa mycket bättre än toppmodellen från Asics som kostar 2000 kr. Har du för gamla löparskor kan däremot materialet försämrats och dämpningen i princip vara helt borta. 

bästa löpbandet
träningsutrustning

Bästa löpbandet 2023 för träning hemma

I denna guide kommer vi att gå igenom de bästa löpbanden som vi rekommenderar för träning hemma. Löpning är utan tvekan en av de främsta träningsaktiviteterna för att komma i

Läs mer »
Bästa pulsklockan
träningsutrustning

Bästa pulsklockan 2023 – 5 klockor jämförda

Pulsklockan är ett grymt verktyg för den tränande eller aktiva individen, pulsklockan mäter hjärtfrekvensen i realtid och ger dig bättre överseende över din kropp. Den bästa pulsklockan mäter pulsen väldigt

Läs mer »
Bästa elcykeln
Uncategorized

bästa elcykeln 2023 – välj rätt elcykel

Den bästa elcykeln har som mål att konkurrera med de traditionella transportmedlerna, bilen och kollektivtrafik. Elcykeln har blivit ett mycket populärt transportfordon och helt klart ett väldigt bra alternativ till kollektivtrafik

Läs mer »