BĂ€sta L-Arginin 2023: Top 5 BĂ€st i Test

L-arginin kosttillskott bÀst i test

Aminosyran L-arginin Àr ett populÀrt kosttillskott som har mÄnga anvÀndningsomrÄden och Àr vÀldigt populÀr hos styrketrÀnare. L-arginin ökar kvÀveoxiden i kroppen och pÄ sÄ sÀtt kan man öka blodtillförsel till muskler som arbetar. Kosttillskottet brukas ofta i styrketrÀningssyfte för att fÄ mer pump och tryck i musklerna. 

L-argininet ökar nÀringstillförseln till musklerna vilket gör att du orkar mer pÄ gymmet och fÄr bÀttre ÄterhÀmtning. Aminosyran finns naturligt i Àgg, kött, flÀsk och en del andra naturliga nÀringskÀllor. Ett par tecken pÄ brist av L-arginin Àr impotens, tidigt Äldrande, övervikt och sterilitet. DÀrför Àr det viktigt att fÄ i sig tillrÀckligt av aminosyran via en bra och varierad kost, eller som kosttillskott. 

Vi föresprÄkar alltid att hÄlla en god kosthÄllning innan man anvÀnder kosttillskott, eftersom det Àr inte meningen att det ska ersÀtta en bra kost. Det Àr ett tillskott till en bra kost och inte en ersÀttare. Med en bra kosthÄllning och lite extra kosttillskott kan man stÀrka immunförsvaret, bygga mer muskler och mÄ allmÀnt bÀttre. I denna artikel kommer vi att ta upp information om detta tillskott och du kan Àven ta del utav vÄrt l-arginin bÀst i test.

L-Arginin BĂ€st i Test - VĂ„r topplista

Core Arginine Complex

Core L-Arginine bÀst i test

Sammanfattning

ELIT Nutrition L-arginine

ELIT 100% Pure Powder L-arginine 300 g

Sammanfattning

Core Arginine

Core Arginine kosttillskott

Sammanfattning

Arginine Hardcore

L-Arginine Hardcore 160 tabletter

Sammanfattning

Delta Nutrition L-Arginine

Sammanfattning

Fördelar med L-arginin

vad Àr l arginin bra för

Vad Àr egentligen L-arginin bra för? HÀlsofördelarna Àr mÄnga. L-Arginin har positiva effekter pÄ syreupptagningsförmÄgan, stöder lÀkning och förbÀttrar immuniteten samt bidrar till kroppens Äldringsprocess.

Positiva effekter pÄ syreupptagningsförmÄgan

L-arginin spelar en vital roll i förbÀttringen av syreupptagningsförmÄgan. Det fungerar som en byggsten för kvÀveoxid, en viktig molekyl för blodcirkulationen och syreförsörjningen till musklerna.

Genom att öka produktionen av kvÀveoxid kan L-arginin hjÀlpa till att öppna upp blodkÀrlen, vilket gör det möjligt för mer syre att nÄ musklerna under fysisk aktivitet.

Slutresultatet? MÀnniskor som tar L-arginin som ett kosttillskott kan uppleva en bÀttre syreupptagningsförmÄga. Forskning tyder pÄ att detta inte bara kan förbÀttra prestandan under trÀning men ocksÄ minska trötthet efterÄt.

SÀrskilt de med trÀningsrelaterade syreupptagningsproblem kan dra stora fördelar av detta tillskott.

Stöder lÀkning och förbÀttrar immunitet

L-arginin spelar en viktig roll för immunförsvaret och lÀkningsprocessen. Denna essentiella aminosyra ökar produktionen av T-celler, som Àr avgörande för kroppens förmÄga att bekÀmpa sjukdomar.

L-arginins skyddande effekt mot bakterier och parasiter stÀrker ocksÄ kroppens naturliga försvar. Dessutom pÄskyndar L-arginin lÀkning genom att förbÀttra endotelial funktion, vilket leder till en mer effektiv transport av nÀringsÀmnen till skadade omrÄden.

Vidare har forskning visat att L-arginin kan anvÀndas terapeutiskt för immunstöd, vilket gör det till ett vÀrdefullt tillskott för de med nedsatt immunförsvar eller de som ÄterhÀmtar sig frÄn sjukdom eller skada.

Bidrar till kroppens Ă„ldringsprocess

L-arginin spelar en viktig roll i kroppens Äldringsprocess. Genom att öka produktionen av viktiga vÀvnader som kollagen, elastin, insulin och hemoglobin bidrar L-arginin till att förbÀttra hudens elasticitet, regenerera muskelvÀvnad och frÀmja en hÀlsosam ÀmnesomsÀttning.

Dessutom fungerar L-arginin som en föregÄngare till kvÀveoxid, en viktig molekyl som hjÀlper till att förbÀttra hjÀrnfunktionen och skydda mot Äldersrelaterade sjukdomar som Äderförkalkning och infektioner.

Genom att ha en balanserad nivÄ av L-arginin i kroppen kan man stödja de naturliga processerna som bidrar till en hÀlsosam Äldrande.

AnvÀndning av L-arginin som kosttillskott

L-arginin kan anvÀndas som ett kosttillskott för att dra nytta av dess fördelar för kroppens hÀlsa och prestation. Det Àr inte helt ovanligt att den PWO du anvÀnder innehÄller L-arginin

Hur fungerar L-arginin?

L-arginin fungerar genom att stimulera produktionen av tillvÀxthormon i kroppen, vilket Àr avgörande för muskelutveckling och minskning av kroppsfett. Det kan ocksÄ hjÀlpa till att minska suget efter mat, vilket kan vara fördelaktigt för viktminskning.

Dessutom Àr L-arginin involverad i produktionen av viktiga vÀvnader som kollagen, elastin, insulin och hemoglobin. Genom att öka produktionen av kvÀveoxid (NO) kan L-arginin ocksÄ pÄverka koordination, potens, hjÀrnfunktion och lÄngtidsminne.

Dessutom har L-arginin visat sig pÄskynda lÀkning, stÀrka immunförsvaret och stödja fettomsÀttningen.

Rekommenderat intag

Rekommenderat intag av L-arginin varierar beroende pÄ Älder, kön och hÀlsotillstÄnd. För vuxna mÀn Àr det vanligtvis rekommenderat att ta 3-6 gram L-arginin per dag. För vuxna kvinnor Àr det vanligtvis rekommenderat att ta 2-4 gram per dag. Barn och ungdomar bör inte ta kosttillskott med L-arginin utan övervakning av en lÀkare. Gravida och ammande kvinnor bör ocksÄ rÄdgöra med en lÀkare innan de tar L-arginin som kosttillskott. Det Àr ocksÄ viktigt att notera att det rekommenderade intaget kan variera beroende pÄ hÀlsotillstÄnd, sÄsom högt blodtryck eller hjÀrtsjukdom.

1. Core Arginine Complex

BĂ€sta L-arginin kosttillskottet

Core L-Arginine bÀst i test

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

ÅterförsĂ€ljare:

Svenskt kosttillskotts egna arginin i kapselform Àr perfekt för dig som vill ha ett extra intag av aminosyran i trÀningssyfte. En kapsel innehÄller totalt 750 mg L-arginin och en dosering Àr pÄ 4 kapslar vilket ger dig totalt 3 gram L-arginin. Kapslarna har tvÄ sorters arginin för en bÀttre fördelning och kombinera effekten av tvÄ olika former av L-arginin. En portion av detta en halvtimme innan gymmet ger dig bra pump och tryck i musklerna, perfekt för dig som gillar styrketrÀning. 

Vi gillar L-arginin i kapselform eftersom det Àr vÀldigt smidigt att inta och krÀver inget mixtrande med shakers och vatten. Det Àr perfekt nÀr man Àr lite tidspressad och behöver en snabb dos innan gymmet för ett bÀttre pass. En del kosttillskott i pulverform kan ha en rÀtt trÄkig smak sÄ kapslarna Àr helt klart att föredra om du tycker att kosttillskott generellt smakar dÄligt. Nackdelen med kapslar Àr att det tas upp lite segare av kroppen jÀmfört drickbart kostillskott, men tar du kosttillskottet i god tid spelar detta ingen roll. 

Vi gillar Svenskt kosttillskott eftersom det Àr vÀldigt prisvÀrt, en kapsel kostar endast 1,38 kronor och fyra kapslar som Àr en full dos kostar sÄ lite som 5,52 kronor. Detta i förhÄllande till effekten tycker vi Àr vÀldigt prisvÀrt och dÀrför hamnade detta tillskott som etta i vÄrt test. Vi gillar ocksÄ att man anvÀnt L-arginin i fri form samt AAKG som Àr en populÀr ingrediens i PWO och perfekt att inta innan gymmet för ett bÀttre pass. 

Hos Svenskt kosttillskott har detta tillskott riktigt bra recensioner och snittet Àr pÄ 4,8/5. Vi har sjÀlva testat detta L-arginin innan gymmet och kan hÄlla med om att effekten finns dÀr. Effekten kan jÀmföras med L-citrullin dÀr man fÄr mer styrka och kan prestera mera. 

2. Elit Nutrition 100% L-arginine

BĂ€sta L-arginin i pulverform

ELIT 100% Pure Powder L-arginine 300 g

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

ÅterförsĂ€ljare:

Föredrar du pulverform framför kapselform Àr detta L-arginin frÄn Elit nutrition ett bra val med 100% rent arginin, fritt frÄn onödig utfyllnad. Detta plockas upp snabbt av kroppen och perfekt att dricka innan gymmet för mer prestation pÄ gymmet. Det finns i en neutral smak och citronsmak för dig som vill ha en lite godare drink. Vi önskade att det hade funnits lite fler smaker men samtidigt Àr inte smaken anledningen till att man dricker L-arginin. 

Detta kosttillskott har ett bra pris och kostar endast 3,49 kronor per porton vilket vi tycker Àr viktigt eftersom mÄnga vill ta kosttillskottet varje dag, eller Ätminstone pÄ trÀningsdagar. I en burk finns totalt 300 gram L-arginin och det gÄr att ta lite mindre skopor för att hushÄlla pÄ tillskottet. 

Vill man ha mer effekt utav tillskottet kan man blanda det med kaffe eller en PWO som inte innehÄller L-arginin eller L-cintrullin. PÄ detta sÀttet kan man bygga sin egen PWO billigare och precis som man vill ha den. 

Vi gillar att man kapat alla onödiga ingredienser och endast levererar helt rent L-arginin, mÄnga tillverkare idag blandar in mycket annat som man inte Àr i behov av. VÀljer man den neutrala smaken kan man enkelt blanda detta kostillskott med sina andra tillskott, exempelvis kreatin eller BCAA.

Vi testade detta kosttillskott innan ett gympass med korrekt utförande sÄ att resultatet skulle bli sÄ bra som möjligt. Vi sov vÄra vanliga timmar och tog inte andra kosttillskott som skulle kunna förstöra testet. Vi tog kosttillskottet pÄ relativt tom mage för lite bÀttre effekt och resultatet Àr att Elit nutritions L-arginin gör det den ska. Det Àr precis som ett vanligt L-arginin tillskott men för ett bra pris och god smak, i alla fall om man vÀljer citron smaken.

3. Core Arginine

L-arginin med naturell smak

Core Arginine kosttillskott

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

ÅterförsĂ€ljare:

Detta L-arginin frÄn Svenskt kosttillskott Àr perfekt för dig som endast vill ha helt rent arginin utan tillsatser och smaker. Det Àr lite trÄkigt att dricka som det Àr men ger dÀremot bra effekt som bidrar till mer pump och tryck i musklerna pÄ gymmet. Argininet Àr i fri form och i en portion fÄr du i dig hela 5 gram L-Arginin HCL vilket Àr en bra dos för att kÀnna effekterna. 

En portion kostar endast 3,22 kronor vilket Àr vÀldigt prisvÀrt och perfekt för dig som inte vill lÀgga allt för mycket pÄ kosttillskott. En pÄse innehÄller totalt 200 gram L-arginin och kostar mindre Àn mÄnga konsumenters kosttillskott. Det gÄr Àven att köpa 400 gram eller 1 kg pÄ en och samma gÄng vilket gör att man sparar pengar. 1 KG ger ungefÀr en ett Ärsförbrukning av L-arginin om man tar det pÄ trÀningsdagar och vilar ungefÀr 2 dagar i veckan. 

Eftersom pulvret Àr smaklöst kan man enkelt blanda ut det med flera kosttillskott till en och samma super dryck. Det gÄr Àven att komponera sin egen PWO dÀr man kan vÀlja alla doser helt sjÀlv. Vill man göra detta rekommenderar vi att man köper flera smaklösa kosttillskott och et kosttillskott med smak som man anvÀnder som bas. I denna pÄse ingÄr Àven en pÄse vilket flera tillverkare slutat med. Detta gillar vi eftersom dÄ kan man alltid vara sÀker pÄ att man doserar exakt som tillverkaren rekommenderar. 

Det gÄr att dricka pulvret som det Àr tillsammans med vatten, men vi upplevde smaken som ganska stark och konstig. SÄ vi testade att blanda ut kosttillskottet med juice, saft och PWO vilket gjorde det hela upplevelsen mycket bÀttre. Det gÄr absolut att dricka med bara vatten, men det Àr ingen smaksensation direkt. 

4. Arginine Hardcore

160 Arginin kapslar

L-Arginine Hardcore 160 tabletter

Per kapsel:

Fördelar

Nackdelar

ÅterförsĂ€ljare:

Arginine Hardcore frÄn Chained nutrition innehÄller totalt 160 kapslar med L-argininetylester som Àr perfekt för dig som vill mÄ bÀttre, bota impotens och prestera mer pÄ gymmet. En tablett innehÄller 850 mg L-arginin vilket Àr lite mer Àn Cores kapslar. Dessa Àr dock nÄgot öre dyrare sÄ det jÀmnar ut sig pÄ den fronten. Kapslarna Àr enkla att svÀlja och ger bra effekt om man tar dom i god tid innan trÀning.

Vi tog en fulldos pÄ 5 kapslar 45 minuter innan gympasset pÄ en halvtom mage och fick bra effekt frÄn början. De Àr precis som vanliga L-arginin kosttillskott bara att det Àr i kapselform istÀllet för pulver. Har du lÀtt för att svÀlja kapslar Àr det vÀldigt lÀtt att fÄ i sig en fulldos. Men du som tycker det Àr jobbigt kanske fÄr det lite svÄrt nÀr det Àr 5 kapslar som ska svÀljas. Det finns dock en positiv sak med att det Àr flera kapslar, eftersom dÄ kan man lÀttare dosera efter hur mycket man vill ha. 

Hos gymgrossisten har dessa kapslar riktigt bra omdöme och en klar majoritet av recensionerna Àr positiva. Vill man ha mer effekt utav kapslarna rekommenderar vi att ta en L-argininet med en kopp kaffe innan trÀning. Detta blir som en hemma snickrad PWO för en brÄkdel av priset  men med liknande effekt. Man kan Àven blanda kapslarna med annat kosttillskott för att skapa sin egen mix, men det gÀller att man har koll pÄ dosering sÄ man inte överskrider det rekommenderade intaget .

Är du allergisk mot Ă€gg, soja eller mjölk bör du kanske inte ta dessa eftersom det Ă€r framtagna i samma fabrik. 

5. Delta Nutrition L-Arginine

Perfekt innan gymmet

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

ÅterförsĂ€ljare:

Delta nutrition Àr en populÀr tillverkare av kosttillskott och deras L-arginin Àr riktigt bra för styrketrÀnande som vill ha en liten boost pÄ gymmet. En burk har totalt 64 serveringar vilket ger dig L-arginin i tvÄ mÄnader framÄt om du tar kosttillskottet varje dag. En portion kostar endast 4,35 kronor vilket Àr vÀldigt bra pris för att vara i pulverform. Man kan luras att det Àr dyrare Àn tabletter, men en portion pulver innehÄller mer L-arginin Àn vad en kapsel gör. 

Vi har Àven testat detta kosttillskott innan gymmet och som vanligt anvÀnde vi inga andra kosttillskott nÀr vi utförde testet. Effekten var precis som vi förvÀntade oss och vi fick bra pump efter ett par sets in i passet. Vi har Àven testat kosttillskottet tillsammans med koffein och beta-alanin. Det fick vi en bra effekt av och rekommenderar vi till er som vill ha en billigare PWO. 

Det finns inte mycket kundrecensioner om detta arginin men samtidigt Àr det en ganska basic produkt som gör det den ska. Man fÄr vad man förvÀntar sig och ingen annan oönskad ingrediens. Det Àr ett smaklöst pulver vilket gör att det Àr ganska trÄkigt att dricka som det Àr. Men funkar absolut att dricka, och godare blir det om man blandar med juice eller saft. 

KĂ€llor

https://kurera.se/aminosyror-l-arginin/

https://mecindo.se/l-arginin-se

https://www.proteinbolaget.se/kosttillskott/aminosyror/l-argnin

https://www.svensktkosttillskott.se/core-arginine

https://www.lifebutiken.se/traning/life-sport-l-arginine-250-g

LĂ€s mer inom kost: