Men denna kalkylator kan du enkelt räkna ut ditt proteinbehov/proteinintag.  Att äta rätt mängd protein är viktigt för hälsan, muskeluppbyggnad och för dig som har skador och behöver återhämta dig. Denna kalkylator är väldig simpel och räknar ut ditt proteinbehov med endast din vikt. 

Vad betyder dem olika proteinnivåerna?

 • Minimum – Minimumnivån är enligt livsmedelverket det proteinintaget du behöver för att undvika brist och är den nivån du behöver för att kroppen ska fungera normalt. Du som tränar eller vill öka ditt proteinintag för bättre muskeltillväxt och mående kan välja en utav dem andra nivåerna som är under minimum.
 • Lågt till medel – är nivån för dig som är någorlunda aktiv eller som inte specifikt tränar endast styrketräning. Denna nivån räcker för många men rekommenderas inte för dig som vill styrketräna på högre nivå
 • Medel – För dig som tränar aktivt och vill ha ett lite högre proteinintag för att dra mer nytta av proteinets fördelar
 • Högt – för dig som tränar styrketräning regelbundet och behöver tillräckligt med protein för att musklerna ska växa. Denna nivå är för optimal för dig som tränar ungefär 3-4 gånger i veckan.
 • Högst – för dig som har styrketränat i flera år och behöver mer protein än snittet för att kunna öka i muskelmassa. Denna nivån rekommenderas inte för dig som precis börjat gått till gymmet.

Notera att du som befinner du dig i ett kaloriunderskott där målet är att gå ner i vikt bör du välja en lite högre nivå.

Varför proteinintag är viktigt

Protein som många vet är kroppens byggstenar och behövs för att bygga upp celler samt bilda enzymer och hormoner. Protein är uppbyggt utav 20 aminosyror varav nio utav dessa är ”essentiella” vilket betyder att vi behöver få in dessa via maten eftersom kroppen inte kan producera dem. 

De flesta idag äter tillräckligt med protein eftersom en stor del utav vår kost innehåller det. Men det finns ett par faktorer som påverkar hur mycket protein vi behöver. Det är: 

 • Träningsnivå – Har du en hög träningsnivå behöver kroppen mer protein för att bygga upp kroppen efter ett hårt träningspass. Om du äter rätt mängd protein när du tränar ökar din muskelmassa, styrka och fördelningen utav vikt i kroppen (mer muskler, mindre fett). 
 • Vilken typ utav kost du äter – äter du en viss typ utav kost eller följer en viss diet kan det variera lite hur mycket protein du behöver. Oavsett diet är det fortfarande viktigt att få i sig rätt mängd protein.
 • Ålder – vanligtvis behöver personer med en ålder över 70 år lite mer protein än säg en 40 åring. 
 • Graviditet – är du gravid är det inte alltid mängden protein som är viktigt, utav typen utav protein. När du är gravid är det viktigt med kvalitétsprotein, det vill säga mat som innehåller stora mängder nödvändiga aminosyror
 • Skador – är du skadad är rätt proteinintag viktigt för att återhämta sig korrekt. En del ökar sitt proteinintag vid skador för att lättare återhämta sig.
 • om du befinner dig i ett kaloriunderskott – är proteinet väldigt viktigt för att gå ner i vikt och behålla muskelmassa. Är du i ett kaloriunderskott bör du äta mer protein än vanligt, ungefär 0.5 gram/kg kroppsvikt mer. 

 

Fler kalkylatorer:

räkna ut ditt kaloribehov/energibehov

Med denna kalkylator kan du räkna ut ditt kaloribehov/energibehov. Kalkylatorn beräknar först ut din basalomsättning (BMR) vilket är ditt kaloribehov om du skulle vara i fullständig vila hela dagen. Välj

Läs mer»