Fasta 10 dagar viktnedgång

fasta 10 dagar

En fasta på 10 dagar kan ge en otroligt stor viktnedgång. Men kan samtidigt vara farligt om den inte utförs korrekt eller av dig som är sjuk. Alltså är det ingen fasta för alla och bör endast göras om du har erfarenhet av fasta sedan tidigare. Under denna period kommer du endast inta vatten, möjligen kaffe och några vitaminer. 

Du som tänkt fasta i 10 dagar

Fastande i 10 dagar kan orsaka en rad hälsoproblem för vissa. Du kommer givetvis minska i vikt men kanske även känna dig trött, svag och uttorkad. Du kan även få elektrolytrubbningar och ett minskat immunförsvar. Om du inte har mycket fett att hämta energi ifrån eller är sjuk kan det leda till allvarligare problem som hjärtsvikt, njursvikt och leverskador. 

Dessutom kan det orsaka psykiska problem som depression och ångest. Det är viktigt att rådfråga en läkare innan du går på en fasta och att följa deras rekommendationer noggrant. Om du inte har fastat innan ska du inte hoppa på en 10-dagars fasta på en gång. Utan börja med en 24 timmars fasta och rör dig senare upp mot fler dagar om den fastan gick bra.

Så mycket vikt tappar du

Exakt hur mycket vikt du kommer att tappa beror på en rad faktorer. För det första beror det på hur mycket du kommer att röra dig under de 10 dagarna. Om du lever ett aktivt liv och har ett jobb där du rör dig hela dagarna kommer du att tappa mer vikt. Men även vara mer trött eftersom kroppen kommer behöva producera mer energi från fettet som du redan har. 

Sedan beror det också på vilken vikt du startar på. Väger du mindre kommer kroppen gå in i svältläge och energin kommer inte finnas för rörelse i onödan. Har du däremot mycket fett att använda kommer du kanske bränna mer energi för att du orkar röra på dig mer. 

Du kan tappa allt från 5 upptill 15 kg under denna fasta. Till en början kommer du att förlora en hel del vatten vikt men sedan börjar du använda fett som energi. Har du mindre fett kan kroppen även börja använda muskler som energi. 

Fördelar

Om du är överviktig kommer en viktminskning göra dig mer hälsosam. Men om fasta i 10 dagar är rätt metod för detta är förmodligen inte sant för de flesta. I vilket fall som helst kommer fasta i ett par dagar göra så att du äter mindre i framtiden och tappa fett. 

Du kan en dag in i din fasta märka att du är mer skarp i hjärnan. Exakt vad som påverkar detta är inte säkert. Men förmodligen använder du all fokus för att försöka hitta mat att äta. Om detta stämmer eller inte är svårt att svara på. Men många upplever ökad fokus under en fasta. 

Fasta kan även ge dig en bättre reglering av blodsockret. Du får en ökad insulinkänslighet vilket leder till att blodsockret blir lägre. En kortare fasta kan även ge dig minskad inflammation, vilket i sin tur kan förebygga vissa sjukdomar. 

Nackdelar

Efter fastan kommer du att förmodligen återgå till samma diet och gå upp all vikt du har tappat. Alltså är det inget hållbart sätt att tappa vikt på. Det bästa är att tappa vikten i en jämnt takt med ett kaloriunderskott. Om du vill läsa mer om att gå ner i vikt har vi en artikel där vi listar flera bra tips. Sedan är inte biverkningarna som kan komma av en sådan fasta särskilt trevliga. 

Efter fastan

Om du har fastat en längre tid rekommenderar vi att mjukstarta första ätardagen med något lätt. Det sämsta du kan göra är att gå och smälla i dig en familjepizza och 2 liter läsk. Istället kan du börja med kokta grönsaker, vattenmelon eller något annat som kroppen kan smälta lätt. Sedan när magen är igång igen kan du äta normalt. 

Läs mer: