LCHF eller ”Low carb high fat” är precis som det låter, en kost där man äter färre kolhydrater och mer fett. Skillnaden mellan LCHF och en ketogen kost är att LCHF är snäppet mildare och fokuserar inte lika mycket på att uppnå ”ketos” vilket är ett tillstånd då kroppen använder fett som energikälla istället för kolhydrater. Givetvis når man ketos genom en vanlig LCHF diet, men inte i den mån som en strikt keto diet ger.
innehållsförteckning
LCHF och viktnedgång
Flertalet studier har visat på att en kost med färre kolhydrater och högre nivåer fett bidragit till en snabbare och bättre viktnedgång. Ett flertalet fitnessprofiler och kändisar har pratat väldigt gott om dieten och skrutit intensivt om hur dieten gör att dom rasar i vikt.
En studie från United States National Library of Medicine som drivs av USA: s federala regering har visat att överviktiga vuxna som åt en LCHF baserad kost under 16 veckor tappade mer vikt än de andra överviktiga vuxna som följde en kost som innehåll väldigt lite fett. Studien visade även att gruppen som åt en LCHF diet tappade speciellt mycket fett runt magen.
Målet med LCHF att uppnå tillståndet ketos, i detta tillståndet använder kroppen fett som energi istället för kolhydrater vilket leder till att man bränner mer fett än vad man hade gjort med en normal kost. För att hamna i tillståndet ketos krävs det att man äter väldigt lite kolhydrater, oftast runt 20-50 gram kolhydrater om dagen.
Är LCHF farligt och vilka konsekvenser finns det?
Likt de flesta andra dieter passar inte dom alla människor. För vissa kan LCHF vara rent av farligt och om du misstänker detta bör du träffa en läkare för rådgivning. Tänk på att LCHF även kan vara farligt för dig som har diagnoser eller för dig som äter en speciell medicin.
ketosinfluensa eller "keto flu"
LCHF kan som många andra dieter komma med besvär i början, dessa besvär kallas för ketosinfluensa eller ”keto flu”. Besvären brukar oftast bestå av:
- Huvudvärk
- Svårt att sova
- Svårt att fokusera
- Yrsel
- Diarre eller förstoppning
- Yrsel
- Trötthet
För att inte uppnå ”keto flu” bör du äta en varierad LCHF med grönsaker och tillräckligt mycket med fett och protein. I början kan det även vara bra med en långsammare övergång, där du äter lite mer kolhydrater i början.
LCHF och diabetes typ 1 och 2
Du som har Diabetes typ 1 bör absolut inte följa en LCHF diet eftersom det finns en risk för ketoacidos vilket gör att du med diabetes typ 1 kan förlora förmågan att ta in blodsocker i cellerna. Detta kan likställas med att inte ta hand om sin diabetes, eller glömma ta insulin. Har du däremot diabetes typ 2 kan en måttlig LCHF kost fungera enligt socialstyrelsen, men du bör höra med en läkare för råd innan du börjar.
Så vad äter man under en LCHF diet?
I och med att LCHF dieten går ut på att äta färre kolhydrater och mer kött och protein kommer kosten till stor del bestå av kött, fisk, en del mejeriprodukter, grönsaker, nötter och hälsosamma fetter som avokado. Du helt enkelt äta alla livsmedel som innehåller minimalt med kolhydrater och som innehåller antingen mycket fett eller protein.
Om du håller dig till en LCHF kost och kombinerar detta med ett kaloriunderskott och träning blir effekten väldigt bra och till en början tappar man väldigt mycket vikt. Detta beror på att i början består det mesta av vikten av vatten, men fortsätt kämpa trots viktnedgången går segare desto mer du går ner i vikt.
Bästa proteinpulvret 2023: 10 kosttillskott testade
Det bästa proteinpulvret innehåller kvalitétsprotein som har en god smak och ett rimligt pris. I denna artikel kommer vi att testa 10 olika proteinpulver med olika användningsområden. Alltså bör du
Bästa PWO 2023: 10 bästa preworkouts
Vilket är det bästa PWO kosttillskotten för maximala gympass? I denna artikel kommer vi att lista tio olika PWO (Pre-workout) kosttillskott som du bör ta innan träning. De 10 olika
10 användbara tips för att gå ner i vikt
Det finns en hel del dieter och tekniker för att gå ner i vikt väldigt snabbt och det må vara så att många av dessa dieter fungerar. Men tyvär är
5 bra tips för att gå upp i vikt
Undervikt kan vara precis lika farligt som övervikt och bör därmed tas på samma allvar, i denna artikel kommer vi att lista 5 bra tips du kan använda dig för
räkna ut ditt kaloribehov/energibehov
Med denna kalkylator kan du räkna ut ditt kaloribehov/energibehov. Kalkylatorn beräknar först ut din basalomsättning (BMR) vilket är ditt kaloribehov om du skulle vara i fullständig vila hela dagen. Välj
räkna ut ditt bmi: kalkylator för bmi
BMI kalkylatorn är ett enkelt verktyg för räkna ut ditt BMI och ta reda på om du bör göra förändringar i vardagen. BMI är en formel för att mäta förhållandet