5 bra tips för att gå upp i vikt

Gå upp i vikt

Undervikt kan vara precis lika farligt som övervikt och bör därmed tas på samma allvar, i denna artikel kommer vi att lista 5 bra tips du kan använda dig för att gå  upp i vikt. Undervikt beror ofta på dåliga kostvanor som kan triggas av olika sjukdomar och ätstörningar. Att gå upp i vikt är inte så enkelt som att bara äta mer mat, det ligger mycket psykologi i ämnet och många behöver professionell hjälp för att hamna på rätt bana. 

Strävan efter att gå upp i vikt beror inte alltid på undervikt, en del vill öka sin vikt för att bygga mer muskler och bli starkare. Likt viktnedgång hänger viktuppgång mycket på kalorier, vill du gå upp i vikt måste du få i dig mer kalorier än vad du kan göra av med. Detta behöver inte mätas helt precist men rekommenderat är att äta sex måltider som består av frukost, lunch, middag, en till två mellanmål och ett kvällsmål. 

Det finns flera risker med att vara underviktig och är oftast väldigt ohälsosamt. Tillexempel blir musklerna väldigt svaga, mensen kan sluta komma, du löper större risk för depression och hjärnan kan börja fungera sämre. 

innehållsförteckning

1. Kaloriöverskott

Många är mån om begreppet ”kaloriöverskott” och förstår innebörden, men dessvärre vet färre hur man räknar kalorier och hur man hamnar i ett kaloriöverskott. Att gå upp i vikt är väldigt svårt utan ett kaloriöverskott eftersom kroppen behöver mer energi än vad den gör av med för att gå upp i vikt.

Så hur vet du att du ligger i ett kaloriöverskott? Det första du bör göra är att räkna ut ditt dagliga kaloribehov, det kan du göra med våran kalorikalkylator. Sedan bör du äta ungefär 200-500 mer kalorier än vad din kropp behöver om dagen för att ligga i ett kaloriöverskott. Kalorierna kan du enkelt räkna med en app som t.ex. Lifesum.

Efter ett par dagars kaloriräknande vet du ungefär hur mycket du behöver äta för att ligga i ett kaloriöverskott och kan därmed sluta räkna kalorier. Det är bra att räkna kalorier i en vecka för att få ett riktmärke och en klarare bild över hur mycket tillexempel 2000 kalorier är. 

2. Ät mer protein

Protein som många vet är kroppens byggstenar och behövs för att bygga upp celler samt bilda enzymer och hormoner. Protein är uppbyggt utav 20 aminosyror varav nio utav dessa är “essentiella” vilket betyder att vi behöver få in dessa via maten eftersom kroppen inte kan producera dem. 

Genom att nå sitt rekommenderade intag av protein blir viktuppgången enklare och går fortare. Om du även tränar regelbundet kommer träningen ge mer resultat. Kom ihåg att protein är väldigt mättande och kan ge en motsatt effekt, ät gärna mycket protein men se till att samtidigt äta tillräckligt mycket mat så att du hamnar i ett kaloriöverskott. Du kan enkelt räkna ut hur mycket protein du bör äta per dag med våran kalkylator

3. Använd mer sås, ost och andra pålägg

Har du svårt att äta med ett kaloriöverskott? Ett enkelt men effektivt trick som hjälper dig hamna i ett kaloriöverskott är att toppa matten med kalorifyllda livsmedel. Om du har bra aptit rekommenderar vi dig att äta vanlig kost och inte toppa maten onödigt mycket.

  • Använd extra sås för att få upp kalorierna. Sås är oftast väldigt lättätligt och det finns en hel del såser som innehåller mycket kalorier.
  • Använd extra mycket smör och pålägg när du lagar din kvälls/morgonsmörgås. Smör innehåller mycket fett och kalorier vilket hjälper dig på vägen att nå ett kaloriöverskott. 
  • Vid matlagning använd extra mycket smör eller margarin för att få upp kalorierna.
  • Välj produkter som innehåller mer fett och kalorier. Ett exempel på detta kan vara att välja ett smör med runt 70% fetthalt eller en ost med en högre fetthalt.

4. Aptiten är A och O

Aptiten är oftast det som sviker fortast när målet är att gå upp i vikt. Att få en bättre aptit är svårt och känns nästintill omöjligt för många, men det finns en hel del tips för att öka aptiten. 

  • Ät oftare/mindre måltider. Många tycker det är jobbigt att trycka i sig en stor måltid för att hamna i ett kaloriöverskott, men det behöver inte vara så. Att dela upp maten i mindre portioner fungerar lika bra som en stor kalorifylld portion. 
  • Fokusera på att äta mat och inte sötsaker och snacks. Godis kan dämpa aptiten rejält och bör sluta ätas om detta stör din aptit. 
  • Ändra storleken på tallriken till och från. För många med ätstörningar kan en stor tallrik mat se väldigt obehaglig ut. Ett tips är att variera storleken på tallriken för att göra maten mer aptitlig. 
  • Ät mer av maten du gillar. Givetvis är det lättare att äta mer mat av maten man faktiskt tycker om kontra maten som man inte tycker om. Lägg lite mer tid i köket för att laga en mer aptitlig måltid. 
  • Använd mer kryddor och pålägg. En stor måltid mat kan se väldigt torr och tråkig ut, men med kryddor och såser blir det oftast enklare att äta. 
  • Träna mer. När du regelbundet tränar kommer du förmodligen bli mer hungrig eftersom kroppen kommer känna att den behöver mer energi.

5. Drick dina kalorier

Att göra en kalorifylld smoothie på 800 kalorier är förmodligen enklare att hälla i sig än att äta 800 kalorier. En smoothie eller kalorishake kan du enkelt göra genom att mixtra livsmedel såsom: havregryn, banan, choklad, jordnötssmör, proteinpulver, bär m.m. 

Ett tips är att dricka din kalorishake antingen på morgonen eller kvällen för att inte störa lunchen och middagen. Du behöver inte heller bälga i dig shaken, istället kan du dricka den under en timmes tid vilket gör den enklare att dricka. Det går även att använda kosttillskott som gainers om du inte vill blanda din egna shake. 

gå upp i vikt
Bästa bcaa
kost

Bästa BCAA kosttillskottet 2023

BCAA är ett kosttillskott som blivit väldigt populärt de senaste åren och är ett grymt bra kosttillskott för dig som vill förbättra din återhämtning och bygga mer muskler. Idag finns

Läs mer»