Bästa veganska proteinpulvret 2023

bästa veganska proteinpulver bäst i test

Letar du efter ett veganskt proteinpulver kommer denna guide hjälpa dig att hitta rätt kosttillskott som passar din kost och dina behov. Vi har listat flera olika pulver som förser dig med högkvalitativt protein och med bra smak så att det inte blir en pärs att dricka kosttillskottet varje dag. 

I denna guide listar vi totalt 10 olika kosttillskott som vi rekommenderar för dig som äter en vegansk kost eller föredrar veganskt proteinpulver. Att lägga till proteinpulver i sin diet är ett enkelt och smidigt sätt att få i sig mer protein vilket i sin tur leder till mer framsteg i träningen. 

I denna undersökningen har vi jämfört marknaden och tagit fram 10 kosttillskott som vi tycker förtjänar att en plats i listan. Vi har smakat alla veganska protein-tillskott och skrivit en enskild recension så att du kan hitta rätt kosttillskott som passar dina behov. Idag använder flera aktiva personer veganskt proteinpulver även om de inte är veganer eftersom pulvret har ett bra pris och är schysst mot magen.

Aware VEGAN PROTEIN

bästa veganska proteinpulver

Sammanfattning

Se aktuellt pris hos:

Healthwell Vegan Protein

Veganskt proteinpulver health well

Sammanfattning

Better You Ärt & Havreprotein

Veganskt proteinpulver better you

Sammanfattning

Pea Protein Isolate Star Nutrition

Veganska proteinpulver ärtor

Sammanfattning

HEEY Vegan Protein

vegnaskt protein för smoothies

Sammanfattning

Olga Rönnbergs Havreprotein

proteinpulver olga

Sammanfattning

Vegan Protein Blend

veganskt protein blend

Sammanfattning

Vegan Muscle Protein

veganskt proteinpulver chained

Sammanfattning

GAAM Life Series

proteinpulver gaam

Sammanfattning

Elit Nutrition Vegan Protein

Sammanfattning

1. Aware vegan protein

Bästa veganska proteinpulver

bästa veganska proteinpulver

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Återförsäljare:

Detta proteinpulver från Aware är perfekt för dig som föredrar veganskt proteinpulver och som vill ha en bra mängd protein för bättre tillväxt Detta veganska proteinpulver har 22 gram per portion och endast 101 kalorier, vilket är för de som vill få en bra boost av utan att gå upp i vikt. 

Proteinpulvret är gjort av ris och ärter, som båda är bra veganska proteiner och har breda syraprofiler Innehåll En skopa kostar endast 9,6 SEK per skopa för denna låga kostnad får du 22 gram av vad som kan jämföras med en bättre bar Proteinpulvret innehåller endast 1,1 gram kolhydrater, 0,9 gram fett och 0,5 gram socker vilket är perfekt för dig som prioritera proteinet. Proteinet kommer från ärtor och risprotein vilket är två riktigt bra veganska källor.

Innehåll

En skopa kostar endast 9,6 kronor per skopa och för denna låga kostnad får du i dig hela 22 gram protein vilket kan jämföras med en bättre proteinbar. Proteinpulvret innehåller endast 1,1 gram kolhydrater, 0,9 gram fett och 0,5 gram socker vilket är perfekt för dig som prioritera proteinet. Proteinet kommer från ärtor och risprotein vilket är två riktigt bra veganska källor.

Ärtproteinet kommer från gula ärtor genom pressning och uttorkning vilket skapar ett ärtmjöl som är väldigt lätt att få ner sig. Ärtproteinet filtreras flera gånger för att få en så hög proteinhalt som möjligt. Risproteinet består av bruntris som har malts ner för att få en bra mängd protein. En nackdel med risproteinet är att det innehåller en del kolhydrater. Men eftersom detta veganska proteinpulver har blandats med en bra mängd ärtprotein så är kolhydratsinnehållet lågt. 

Proteinpulvret är både gluten & laktosfritt så att alla kan köpa Awares veganska proteinpulver. Detta proteinpulver innehåller sötningsmedel för att skapa en godare smak. Det handlar inte om mycket sötningsmedel men om du inte vill få i dig det rekommenderar vi istället proteinpulvret som vi recenserar efter den här. 

Smak

Awares veganska proteinpulver finns i två olika smaker, Blåbärsmuffin och Chokladboll. Vi har provat båda smakerna och tycker de är grymt goda, vår favorit bland dom två är chokladboll som faktiskt påminner om riktiga chokladbollar. Det går att blanda detta kosttillskott i gröten men vi fick lite variet resultat. Det kan bero på vilken havregryn vi har använt så vi rekommenderar ändå att testa själv för att bilda din egna uppfattning. 

Om det är något vi önskar är det en mer neutral smak som exempelvis vanilj eftersom alla gillar inte dom söta smakerna. I vilket fall som helst så bör smakerna passa alla som gillar chokladbollar och blåbär. 

Proteinet blandas bra i en shaker med vatten och det blir inga klumpar som det ofta kan bli med sämre kosttillskott. Det är väldigt snällt för magen och man blir inte gasig som man annars kan bli av vanligt vassleproteinpulver baserat på mjölk. Awares kosttillskott är otroligt populära och detta kosttillskott har väldigt bra kundrecensioner vilket är ett stort plus.

2. Healthwell Vegan Protein

Veganskt proteinpulver från havre, ärta och ris

Veganskt proteinpulver health well

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Vill du inte ha sötningsmedel i ditt proteinpulver är detta pulver ett bra val. En skopa innehåller hela 21 gram protein och det kommer från havre, ärta och ris. Dessa tre proteinkällor är bra källor som förser kroppen med högkvalitativt protein. En hel påse är billig och en portion kostar endast 10,6 kronor. Jämfört med en proteinbar är detta alternativ mycket billigare och bättre

Innehåll

Innehållet i detta proteinpulver är riktigt bra och som tidigare nämnt kommer det från tre veganska källor. En servering ger hela 21 gram protein och endast 114 kalorier. Detta är perfekt om du är på diet och vill hålla nere på kaloriintaget. En portion innehåller endast 1,4 gram kolhydrater och 0,5 gram av dock är sockerarter. Jämfört med Awares proteinpulver innehåller denna lite mer fett men det handlar inte om stora mängder. 

Äter du en vegansk kost är det viktigt att kroppen får i sig all näring den behöver. Med detta proteinpulver kan du enklare tillsätta lite mer kvalitativ protein som kroppen behöver. Detta proteinpulver har även en extra tillsats av vitaminer och mineraler som kroppen behöver. I en portion får du i dig Vitamin D2, D3, B6 och b12. Du får även i dig en mindre mängd kobalamin, jod och selen som är tre bra ämnen. 

Jod och selen förekommer i skaldjur, fisk och ägg vilket är mat som veganer vanligtvis inte äter. I Healthwells pulver står mineralerna i innehållet för 25% av det dagliga DRI, alltså rekommenderade intaget.

Smak

Smaken i detta veganska proteinpulver är naturell vilket vi gillar eftersom då kan man blanda ner lite vad man vill. Den är lite tråkig att dricka som den är och påminner mycket om havregrynsgröt. Om man däremot blandar ner lite bär eller frukt blir smaken riktigt bra och naturlig. 

Har du en mixer hemma rekommenderar vi att börja köpa på dig frysta bär som du kan blanda med detta proteinpulver. Bären fungerar även som isbitar och gör så att du får en kall och god dryck. 

Vi blandade denna med hallon och blåbär vilket blev riktigt bra. Vi gillar att man får friheten att själv kunna smaksätta sin shake men stundtals kan det vara lite jobbigt då man snabbt bara vill tillreda en shake. Det går att dricka shaken som den är men det blir lite halv tråkigt i längden. 

Pulvret blandas lätt med vatten i en shaker och på ett par ordentliga skakningar har man en färdigdryck. Det går även bra att blanda ner proteinet i gröten för att få med lite mer kolhydrater i mellanmålet. 

3. Better You Ärt & Havreprotein

Billigt veganskt proteinpulver

Veganskt proteinpulver better you

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Detta proteinpuvler från Better you är ett riktigt bra veganskt proteinpulver som är baserat på ärtor och havre vilket är två bra källor till veganskt protein. Proteinpulvret är naturligt laktosfritt vilket är perfekt för dig som är laktosintolerant eller för dig som är lite extra känslig mot laktos. En portion innehåller endast 13 gram protein men det är totalt 62 portioner i en påse så du kan enkelt dubbla dosen utan att ta slut på pulvret på en gång. 

Innehåll 

I en skopa får du i dig så lite som 63 kalorier vilket är perfekt för dig som är på ett kaloriunderskott och vill hålla nere på kalorierna. En portion ger dig även endast 1 gram kolhydrat, 0,6 gram fett och endast 0,1 gram socker. Pulvret har 0,5 gram fiber per portion vilket din mage kommer att tacka dig för.

Eftersom proteinet kommer från ärtor och havre har du en bra aminosyraprofil som ger dig 18 olika aminosyror i bra doser. De tre dominerande aminosyrorna är L-glutamin, L-fenylalain och L-leucin. Detta proteinpulver är sötat med stevia vilket gör att du har en lägre mängd socker och kolhydrater vilket passar dig som inte vill lägga på dig mer fett. 

Vill du inte ha sötningsmedel rekommenderar vi istället att kika in proteinpulvret som vi skrev om innan. Pulvret innehåller inget nämnvärt stort antal av vitaminer och mineraler så det gäller det är endast ett komplement till din kost och ska ej ersätta måltider eller riktiga mellanmål. 

Smaker

Just detta veganska proteinpulver finns i totalt 7 bra smaker vilket är mer smaker än de andra veganska proteinpulvrena. Våran favoritsmak är vanilj och äpple/kanel. Smakerna är inte för söta och passar perfekt med vatten. En del smaker är lite svagare och då lyser tyvär ärt och havresmaken igenom ganska bra.

Detta pulver blandar sig bra med vatten och på ett par ordentliga skakningar har du en färdig dryck helt utan klumpar. Det går även att blanda ner lite vad som helst i denna shaker för att få en tjockare konsistens. Väljer du smaken jordgubb/hallon rekommenderar vi starkt att blanda ner ett par frysta hallon för ännu godare smak. 

Ska man äta proteinpulvret till frukost kan man givetvis blanda ner detta proteinpulver i gröten. När vi gjorde detta första gången fick vi en lite sämre konsistens. Men när vi mixa runt lite med vattenmängden i gröten lyckades vi få till en riktigt bra gröt som passar perfekt till frukost. 

Just detta proteinpulver har riktigt bra recensioner på Svenskt kosttillskotts hemsida där en klar majoritet av köparna är nöjda över proteinpulvret. Det många klagar på är smaken men det gäller att välja rätt smak från början och gärna blanda ut det med lite frysta bär eller annat som kan tänkas förbättra smaken. 

4. Pea Protein Isolate Star Nutrition

Veganskt proteinpulver baserat på ärtor

Veganska proteinpulver ärtor

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Pea protein från Star nutrition är ett riktigt bra veganskt proteinpulver baserat på ärtor vilket gör så att du har en bra mängd protein med en lägre mängd kolhydrater och socker. I en servering får du i dig hela 21 gram protein vilket är perfekt för dig som styrketränar och behöver lite extra protein vid sidan av kosten. Eftersom detta veganska proteinpulver är baserat på ärtor har du en bra aminosyraprofil som innehåller bra näring för dig som är på en vegansk diet.

Innehåll

En servering av jordgubbssmaken innehåller så lite som 104 kalorier, 2,4 gram fett och under 0,5 gram socker vilket är perfekt för dig som inte vill lägga på dig onödigt mycket vikt. Trots dessa värden har du 21 gram protein vilket är perfekt efter träning då du behöver snabb återhämtning. De andra smakerna har liknande näringsvärden men det diffar något gram hitt och dit vilket enligt oss inte spelar någon större roll. 

Det finns ingen skopa med till proteinpulvret vilket många tillverkare slutat slänga med eftersom de flesta som brukar kosttillskott kontinuerligt samlar snabbt på sig flera skopor. Det är inte heller särskilt bra för miljön att slänga ner en skopa i varje påse. Så är det första gången du köper proteinpulver kan du ta med det i varukorgen eller använda decilitermått hemma. 

Smak
Detta proteinpulver finns i flera goda smaker och vi rekommenderar antingen jordgubbssmaken eller vaniljsmaken. Chokaldsmaken var sådär men den är värd att prova om du brukar gilla kosttillskott smaksatt med choklad. Vill du forma din egen smak finns även detta proteinpulver i naturell smak vilket gör att du kan mixa ner lite vad du vill i shaken. 

Vill man få en lite bättre konsistens kan man blanda detta pulver med havredryck och på så sätt även få i sig mera protein. Havredrycken innehåller även bra näringsämnen som är viktiga för veganer att få i sig. Vi har läst recensioner om brukare som säger att produkten brukar variera sig beroende på batch. Vi kan inte uttala oss om detta eftersom vi har gått igenom jordgubbssmaken två gånger och kände ingen skillnad på smakerna. 

Det går enkelt att tillreda drycken med en vanlig shaker men med vissa smaker kan den bli lite grynig. Då kan man använda sig av en mixer för att det ska bli ännu lenare dryck. Har man ingen mixer kan man blanda detta proteinpulver med gröt så får man till en stabil frukost rik på både protein och kolhydrater. 

5. HEEY Vegan Protein

Veganskt proteinpulver som passar i smooties

vegnaskt protein för smoothies

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Detta är ett veganskt proteinpulver från HEEY som passar riktigt bra att blanda i smoothies och bowls vilket är populärt bland veganer. Det blandas även bra med vanligt vatten och en portion innehåller hela 26 gram protein vilket är väldigt bra för att vara veganskt. En portion innehåller endast 110 kalorier och det är perfekt för dig som vill lägga på dig muskler. Detta pulver är tillverkat i Sverige och är lite dyrare men är värt sitt pris om du prioriterar bra protein. 

Innehåll

På en servering får du i dig en bra mängd protein och så lite som 110 kalorier, 0,18 gram fett, 0,15 gram socker och ett halvt gram kolhydrater. Proteinet kommer från ärtprotein- och sojaproteinisolat vilket är två bra källor till veganskt protein och snällare mot magen jämfört med vanligt proteinpulver. Detta pulver innehåller sötningsmedel för att få en godare smak samt för mindre sockermängd. Gillar du inte sötningsmedel rekommenderar vi istället Heathwells veganska proteinpulver som vi har skrivit om lite högre upp i artikeln. 

En påse innehåller ett halvt kilo proteinpulver och en portion kostar endast 11,18 kronor vilket är billigt jämfört med proteinbars. Däremot är priset per portion lite dyrare jämfört med andra proteinpulver, men samtidigt innehåller detta pulver mer protein. Så i slutändan jämnar priset ut sig ganska bra ändå. Proteinhalten är på 88% vilket är väldigt högt jämfört med konkurrenternas. 

Smak

Smaken kommer från riktiga frukter och bär vilket gör att detta pulver smakar riktigt bra när man blandar det med vanligt vatten. Det finns i flera smaker men vår favoritsmak är vanilj som är en bra bas för att blanda proteinpulvret med allt möjligt. Vaniljen passar med de flesta frukter, bär och banan som är populärt att blanda ner i sin proteinshake. De andra smakerna är också bra men inte lika neutrala som vanilj smaken och kan därmed ge varierande resultat i smoothies. 

Pulvret har en bra konsistens men liknar inte de flesta andra proteinpulver. Det är lite mer åt PWO hållet men passar trots allt ändå bra att blanda med bara vatten. Alla smaker kanske inte har en jätte härlig färg men enligt oss är det smaken som räknas och inte färgen. Det går även bra att blanda detta proteinpulver i morgongröten eller varför inte i pannkakorna? 

6. Olga Rönnbergs Havreprotein

Baserat på havre

proteinpulver olga

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Vill du ha ett proteinpulver baserat på havre är Olga Rönnbergs kosttillskott riktigt bra och erbjuder hela 20,5 gram protein per portion. Detta proteinpulver innehåller hela 33 portioner vilket passar för dig som räknat med att ta en skopa per dag. Pulvret räcker i en hel månad och det kostar endast 10,27 kronor per dag om du kör på standard portionen. Eftersom det är baserat på havre så mättar proteinpulvret väldigt bra och perfekt att dricka till frukost. 

Innehåll

Havret är bra filtrerat och påminner inte om havregryn eftersom det täcks av flera goda smaker. Att det är baserat på havre har sina för- och nackdelar. Är du på en vegan kost är kolhydraterna det enklaste att få i sig och då vill man gärna hålla ner på kolhydraterna när man äter protein. Nu innehåller endast detta proteinpulver 5 gram kolhydrater per skopa men det är mera än vad som är i andra veganska proteinpulver. Havret gör så att du får en hög proteinhalt och hela 20 gram protein per portion vilket är perfekt för den tränande. 

Proteinpulvret har otroligt få ingredienser och har endast 120 kalorier per portion vilket är perfekt för dig som vill ha ett lite mindre men proteinrikt mellanmål. I en portion får du i dig endast 2,5 gram fett vilket är perfekt för dig som både bulkar och deffar. Proteinpulvret är helt naturligt och är sötad med stevia vilket är ett sötningsmedel som kommer från växtriket. Detta gör att du får en bra smak på pulvret samtidigt som du inte har något tillsatt socker. 

Smak

Detta pulver finns i smakerna choklad och vanilj där vi inte riktigt kan avgöra vilken av dessa två som är bäst. De båda smakar riktigt bra och passar perfekt att blanda med vatten för dig som behöver ett enklare mellanmål. Det går även bra att blanda proteinpulvret med gröt eller smoothies för en lite matigare måltid. Smaken är lagom söt och har ingen konstig bismak som vissa veganska proteinpulver kan ha. Är det något vi önskar är att pulvret fanns i lite mer smaker så att man kan variera sig lite. 

Eftersom proteinet är från havre är denna väldigt skonsam för magen och ger ingen gasig mage som man annars kan få från vassleprotein. Därmed fungerar även  proteinpulvret även väldigt bra för dig som normalt äter kött men vill hålla nere på laktos. 

7. Vegan Protein Blend

En bra blandning

veganskt protein blend

Per portion :

Fördelar

Nackdelar

Detta veganska proteinpulver har en bra blandning av ärtor, quinoaproteinmjöl, ris och potatis vilket ger dig en bred aminosyraprofil som är extra viktig att tänka på för dig som är på en helt vegansk kost. En skopa ger dig totalt 20 gram protein tillsammans med ett nyttigt frukt- och grönsakskoncentrat som ger smak och vitaminer. En påse innehåller totalt 1 kg proteinpulver och du får totalt 20 serveringar som kostar 12,45 kronor per portion. Detta är ett bra pris och perfekt för dig som räknar med att ta proteinpulvret en gång om dagen. 

Innehåll

Proteinpulvret har en låg mängd kalorier på endast 124 kalorier samtidigt som du får i dig 20 gram protein från bra källor. Vi gillar att protein kommer från flera olika källor eftersom det ger en bättre smak och bättre aminosyraprofil. Ärtorna står för 73 % av proteinet vilket är bra eftersom det är en av de bästa källorna till protein som en vegan kan äta. Star nutrition har även en tillsatts i detta som de kallar för spectra, vilket är ett frukt- och grönsaksextrakt som gör detta kosttillskott lite hälsosammare.

De har även haft i en tillsatts de kallar för modcarb vilket är glutenfri havrekli, quinoa och amaranth vilket förbättrar innehållet. Dessa namn som vissa tillverkare sätter är lite sådär men så länge det inte är en dålig tillsatts drar det inte ner betyget något. I en portion har du endast 2,9 gram kolhydrater, 0,8 gram fett och så lite som 0,2 gram socker vilket är perfekt för dig som vill hålla nere på dessa intag. 

Smak

Veganska proteinpulvret finns i smakerna choklad, vanilj och chocolate peanut. Våran favoritsmak är choklad som varken är för smaklös eller för söt så Star nutrition har verkligen lyckats hitta en bra smak balans som är viktig för att man ska orka dricka kosttillskottet varje dag. Smaken är lite mer mjölig jämfört med vanlig whey men samtidigt väldigt bra så att man kan enkelt dricka detta proteinpulver med endast vatten. 

Blandar man med vatten krävs ett par ordentliga skakningar för att proteinet ska blandas bra och vara klumpfritt. Vill man ha en lite godare dryck kan man testa att blanda med havremjölk som passar till smaken du valt. Att blanda choklad och nöt smaken med jordnötssmör blir en väldigt bra och matig shake som mättar och är perfekt som frukost. 

Hos gymgrossisten har detta proteinpulver en majoritet av positiva recensioner vilket tyder på att Star Nutrition lyckats bra med deras veganska kosttillskott.

8. Vegan Muscle Protein

Hög proteinhalt

veganskt proteinpulver chained

Per portion :

Fördelar

Nackdelar

Chained nutritions Vegan Muscle Protein är ett riktigt bra veganskt proteinpulver som passar dig som tränar på gym och vill få ett extra tillskott av protein. Veganska proteinpulvret har hela 24 gram protein per servering vilket är högre än många andra veganska kosttillskott vi har testat. Proteinet i detta pulver kommer från ärtor vilket är en bra källa till protein och funkar lika bra till veganer som till den köttätande. 

Innehåll

En servering ger dig som sagt mycket protein och en låg mängd kalorier vilket är perfekt för dig som är på diet och vill hålla nere på intaget. Du har endast 0,6 gram kolhydrater och 0,2 gram socker per servering vilket är väldigt lågt. På en servering har du däremot lite mer fett jämfört med andra kosttillskott men samtidigt är det inte en jätte hög halt fett. 

Detta proteinpulver är berikad med lite extra för att aminosyraprofilen ska likna vanligt vassle. Proteinet är även berikat med lite extra tryptofan vilket är en essentiell aminosyra som inte kroppen kan tillverka och behöver tillsättas via kosten. Kosttillskottet innehåller en del sötningsmedel men det är en lägre dos och förbättrar endast smaken. 

Smak

Just detta proteinpulver har en riktigt bra smak och finns i både choklad och jordgubbe. Vi har testat båda smakerna och gillar mest chokladsmaken som passar riktigt bra med havremjölk. Anledningen till att havremjölk är perfekt att blanda med detta proteinpulver är för att det baseras på ärtor och därmed har man två proteinkällor i en och samma shake. 

Det blandas bra i vatten och har en fin konsistens om man gör ett par ordentliga skak. Konsistensen är inte lika sandig som veganska proteinpulver ofta blir vilket är bra för dig som vanligtvis inte brukar gilla veganska proteinpulver. Om det är något vi ska klaga på är det att vi önskar lite fler smaker så att man kan variera sig lite. 

Detta veganska proteinpulver har väldigt bra recensioner på flera sidor där majoritet är positiva vilket vi värderar högt. Vi gör dock alltid vår egna undersökning före vi läser omdömen för att inte påverkas av vad dom.

9. GAAM Life Series Vegan

Billigt proteinpulver

proteinpulver gaam

Per portion :

Fördelar

Nackdelar

GAAM life series är ett veganskt proteinpulver som är väldigt prisvärt och är en del av Proteinbolagets egna märke. Deras fokus är att hålla sig väldigt lågt i pris och de har de bevisligen lyckats med då en portion endast kostar 8,3 kronor. Detta priset är billigare än andra veganska kosttillskott men ett lågt pris är inte värt mycket om proteinpulvret inte håller måttet. Nu har vi testat detta proteinpulver och det blev helt klart godkänd i vår undersökning där vi smakat och undersökt innehållet. 

Innehåll 

På en servering får du i dig hela 21 gram protein vilket är en bra dos som är perfekt efter träning för bästa återhämtning. Detta veganska proteinpulver är laktosfritt och perfekt för dig som brukar bli gasig av vanligt whey. Proteinet kommer från ärtor, ris och hampa vilket är tre bra källor till protein. I en servering får du i dig endast 1,8 gram kolhydrater, 0,75 gram socker och 2,6 gram fett. Pulvret är sötat med sötningsmedel men det är en låg mängd. 

Smak

Det finns totalt 4 bra smaker som är vanilj, choklad, kokosnöt choklad och cookies n cream. Våra favoritsmaker är choklad samt cookines n cream som är riktigt goda och passar perfekt att blanda med vanligt vatten. Pulvret löser sig snabbt och efter ett par skakningar har du en färdig dryck för under 10 kronor. Pulvret har en bra konsistens som är mycket bättre jämfört med många konkurrenter. Kunderna har även lämnat bra omdömen på smakerna och de flesta är positiva.

10. Elit Nutrition Vegan Protein

Högt proteininnehåll

Per portion :

Fördelar

Nackdelar

Elit nutritions vegan protein är ett veganskt proteinpulver som innehåller fyra olika proteinkällor och hela 27 gram protein vilket är en väldigt hög proteinhalt jämfört med andra veganska kostillskott. Det är perfekt som frukost, mellanmål eller direkt efter gymmet för bättre återhämtning. Detta pulver är lite dyrare men priset jämnar ut sig eftersom du får mer protein per skopa jämfört med andra kosttillskott som är billigare. En burk är på 750 gram och ger dig 25 portioner vilket räcker ungefär en månad om du tar en skopa på träningsdagar. 

Innehåll

I det här pulvret har du en bra blandning där majoriteten av proteinet kommer från risproteinisolat vilket är en bra källa. Resterande består av havreproteinisolat, ärtproteinisolat och hampaproteinisolat vilket ger dig totalt 27 gram protein per portion. En servering innehåller endast 1,3 gram kolhydrater och så lite som 0,3 gram fett varav inget mättat fett. Alla dessa proteinkällor gör så att du har en komplett aminosyraprofil vilket är viktigt för veganer. 

Proteinet är både laktosfritt och mejerifritt vilket är perfekt för dig som är laktosintolerant eller som har en orolig mage vid intag av för mycket gluten. Proteinpulvret innehåller inget konstgjort sötningsmedel utan är istället sötad med stevia som kommer från växtriket. 

Smak

Kosttillskottet finns i de fyra klassiska smakera; choklad, jordgubb, vanilj och natural. Chokladsmaken är riktigt bra och har en lite annorlunda smak jämfört med vanligt vassle med smak av choklad. Vanilj och jordgubb är också bra men inte i närheten av choklad enligt oss. I vilket fall som helst är smakerna riktigt bra och blandas bra med vatten vilket vi värderar högt. 

Vi gillar att smaken naturell finns eftersom då kan den blandas ut med lite vad man vill för att sätta sin egna touch på shaken. Naturellsmaken är perfekt som bas i en matiga smoothies. Det finns inte jätte mycket kundrecensioner om detta proteinpulver men de få recensioner vi har hittat är positiva.  

Vilka typer av veganskt proteinpulver finns det?

Ärtprotein

En vanlig ingrediens i veganska proteinpulver är ärtor vilket är en baljväxt som är väldig rik på protein. Ärtorna har ett högt näringsinnehåll där det finns mycket vitaminer och mineraler där vitamin C och K förekommer. För att tillverka ärtprotein använder man oftast gröna eller gula ärtor och separerar proteinet från kolhydraterna och fetterna. 

Den färdiga produkten är lättsmält för magen och har en ganska neutralsmak vilket är bra så att shaken inte smakar ärtor och choklad exempelvis. En fördel med ärtor är att de innehåller alla essentiella aminosyror vilket är perfekt för dig som är på en helt vegansk diet. 

Nu kanske man tänker att man lika gärna kan äta ärtor istället för att köpa ett proteinpulver baserat på ärtor. Vilket är delvis sant, men proteinpulver är mycket smidigare än ärtor och enklare att äta. Är du på resande fot är veganskt proteinpulver väldigt smidigt och alla har inte möjligheten att springa runt med en påse ärtor.

Havreprotein

En annan vanlig ingrediens i vegansk proteinpulver är havre som är extra filtrerat för att få ut mer protein ur spannmålet. Havre har ett högt innehåll av aminosyrorna leucin och lysin vilket är perfekt för dig som är aktiv och tränar mycket. Havre har en väldigt neutral smak men kan dessvärre få en dålig konsistens om inte tillverkaren filtrerat havret ordentligt. Havreprotein har en låg mängd gluten så oftast kan det även användas för dig som endast äter glutenfritt.

Hampaprotein

Hampaprotein kommer från hampa växten som ofta odlas som en medicinalväxt men även som kryddväxt. Hampa har odlats i flera tusen år och det är tack vare fröna i hampan man kan använda sig av det i veganskt proteinpulver. Fröna har en hög halt av protein som är helt naturligt och utan tillsatsämnen. En sak vi gillar med hampa är att det är fritt från gluten och laktos så att alla kan använda sig av kosttillskottet.

Risprotein

När man ska göra veganskt proteinpulver ur ris använder man en snarlik teknik som man gör med ärtproteinet. Man tar bort proteinet från kolhydraterna och får ett pulver som är väldigt proteinrikt och effektivt. Trots borttagningen av kolhydraterna så hänger mycket vitaminer och mineraler kvar som finns naturligt i ris. Risprotein innehåller ofta mellan 65-80% protein och brukar blandas ut med andra former av veganskt protein. 

Sojaprotein

Sojaproteinet hämtas från sojabönan vilket är en bra proteinkälla som kan tas upp väldigt fort av kroppen, så man kan säga att det är den vegetariska vassleproteinet. Sojaprotein i sin form som pulver smakar inte mycket och med lite smakingredienser blir proteinpulvret riktigt bra.

Man kan oftast känna igen vegetarisk proteinpulver som har sojaprotein eftersom det är lite tjockare och har en mjölig konsistens. Om detta är bra eller dåligt är en smaksak men vi tycker att det passar riktigt bra att blanda med vatten. 

Blandprotein

Vegetariskt blandprotein innehåller flera vegetariska proteinkällor vilket är väldigt bra eftersom då får man en bättre fördelning av olika aminosyraprofiler. När man äter en vegansk kost är det viktigt att man får i sig alla proteiner som behövs och då är blandprotein ett riktigt bra kosttillskott. Blandprotein har även väldigt ofta en bra konsistens eftersom de olika pulvren jämnar ut varandra. 

Hur du väljer rätt vegetariska proteinpulver

Om det är första gången du ska köpa ett vegetariskt proteinpulver kan det vara svårt att veta exakt vilket proteinpulver du ska köpa. Vi rekommenderar att testa alla olika former av vegetariska proteinkällor för att hitta det som faller dig i smaken. Har du några allergier eller preferenser är det viktigt att du kollar vad proteinet kommer ifrån och kan därmed göra ett bra val från början. Har du inga allergier kan du välja in princip vilket proteinpulver som helst från våran lista. 

Pris

Om du är på en budget rekommenderar vi att kolla in vår prisjämförelse där vi jämför hur mycket varje enskilt kosttillskott kostar per portion. Där kan du även samtidigt se hur mycket gram protein varje enskild produkt innehåller. Om du inte bryr dig super mycket om smak och proteinkälla rekommenderar vi dig att ta det billigaste proteinpulvret för att tjäna in en slant. En del av proteinpulvren är lite dyrare men det beror på att de har lite bättre proteinkällor och lagt mer tid på att få till en bättre smak. 

Smak

Att välja rätt smak är väldigt svårt och det är desto svårare för oss att förklara i ord hur varje enskild produkt smakar. Vi rekommenderar dock att läsa vår smakrecension för varje recension för att få ett hum om hur varje enskild produkt smakar. Vi nämner också vilken av alla smakalternativet vi gillar mest så att du kan pricka rätt från början. Vi testar även att blanda proteinet med olika saker såsom havremjölk och gröt för att göra en så utförlig recension som möjligt. 

Diet och träningsmål

Att ta hänsyn till din nuvarande diet och träningsmål är viktigt när du ska välja vegetariskt proteinpulver. Äter du en veganskt kost kan det exempelvis vara smart att välja ett proteinpulver med lite färre kolhydrater eftersom det ändå är så lätt att få i sig kolhydrater från exempelvis ris och potatis. Vill du gå ner i vikt kan det även vara smart att köpa ett proteinpulver som innehåller lite färre kalorier och fett. Vill du gå upp i vikt kan du in princip välja vilket proteinpulver som helst från listan så länge det passar din budget.

Hur vi jämför veganska proteinpulver

Det första vi gör i vår undersökning är att kolla exakt vad proteinpulvret innehåller och exakt hur mycket av alla ingredienser. Redan här får vi en första blick om det är något att ha eller inte. Vi har lång erfarenhet i kosttillskott branschen och kan skilja på vad som är bra eller inte. Vi tittar extra noga på tillsatser så att det inte är överdriva mängder av vissa konstgjorda sötningsmedel som är lagliga, men något man inte vill ha för mycket av.

Sötningsmedel

Det finns mycket studier kring sötningsmedel och mycket pekar på att det inte är särskilt farligt i små mängder men vi ser helst att proteinpulvren är sötade med socker eller naturligt sötade med stevia vilket kommer från växtriket. Sötningsmedel som aspartam är väldigt billiga och effektiva vilket gör så att många tillverkare väljer att ha det i deras kosttillskott. 

Blandningen

Något som är viktigt för oss är att proteinpulvret har en bra fördelning av ingredienser så att man inte får för mycket av något. Givetvis ska proteinet vara den dominerande ingrediensen. Sedan brukar kolhydrater och fett vara en 1/20 del av innehållet. Sockerhalten brukar oftast vara väldigt låg eftersom många använder sötningsmedel. Det som är viktigt för oss är att fördelningen är logisk och att inget ämne sticker ut för mycket. 

Innehållet

Vi tittar alltid hur mycket protein man får i varje skopa och exakt vart denna protein kommer från. Om proteinet kommer från en dålig källa utesluter vi kosttillskottet i testet för att gynna våra läsare så mycket det bara går. Ett veganskt proteinpulver ska inte heller ha en överdriven mängd kalorier eftersom många som är på diet vill använda sig av proteinpulver och då vill man gärna hålla nere på kalorierna. Oftast innehåller vegnaskt proteinpulver väldigt lite kalorier vilket är perfekt för dig som vill stanna i vikt eller gå ner i vikt. 

Vi ser även gärna att innehåller är från svenska råvaror för att hjälpa klimatet och säkerställa att framställningen är gjord på ett schysst sätt. Är du allergisk mot något speciellt rekommenderar vi att kolla om något ur innehållet tillverkats i samma fabrik som det du är allergisk mot. Detta brukar stå i innehållsförteckningen, är du osäker kan du alltid maila tillverkaren. 

Prisjämförelse

Att göra en korrekt prisjämförelse är viktigt eftersom det är väldigt lätt som konsument att luras av priset. Bara för att ett kosttillskott är billigt behöver det inte betyda att det är det mest prisvärda. Det gäller att räkna ut hur mycket 100 gram protein man får per krona för att ta fram ett riktigt mått. En del proteinpulver är billigare men har en färre serveringar eller helt enkelt mindre serveringar. Därför är det dyrare proteinpulvret ibland billigare än det som verkar vara billigast. 

Vi går dock inte bara på att ett proteinpulver ska vara så billigt som möjligt. Vi kan ta med ett dyrt proteinpulver i testet så länge det innehåller något som motiverar priset. Det kan vara ett högkvalitativt protein eller att proteinpulvret har en riktigt bra smak. 

Konsistens

En sak som vi värderar högt är pulvrets konsistens. Det bästa vegeratiska proteinpulvret ska även funka att blanda med vanligt vatten utan att bli allt för blaskigt eller smaklöst. Konsistensen är givetvis en smaksak så vi lägger inte allt för stor vikt i detta men det är ändå en del av testet.

Konsistensen ska även vara så att pulvret löser sig bra i gröt så att man kan få en bra proteinrik start på dagen. En annan sak är att man gärna vill kunna blanda proteinpulvret med någon typ av frukt eller bär för lite godare smak. Självaste smaken är även viktig men väldigt personlig så vi går inte alltid in på detalj.

Beroende på vilken typ av veganskt protein du har valt så varierar sig konsistensen. Protein från ärtor har exempelvis en annan konsistens jämfört med protein från havre. Om du köper ett proteinpulver med dålig konsistens rekommenderar vi att mixa ner något annat för att få en lenare konsistens. 

Fördelar med veganskt proteinpulver

Många upplever att vanligt vassle är väldigt svårt att svälta och många blir gasiga efter bara 1-2 skopor. Detta är inte fallet med veganskt proteinpulver utan det smälts väldigt enkelt av magen och är även ett bra val för dig som inte är vegan. Är du känslig mot laktos kommer du förmodligen inte kunna dricka vanligt vassle och då passar ett veganskt kosttillskott mycket bättre. 

Många veganska proteinpulver är även billigare jämfört med det vanliga vassleproteinet. Många tror att det är tvärtom men ofta är det veganska billigare om man jämför vikten. Däremot är det inte alltid billigare om man jämför proteinmängd och aminosyraprofiler. 

Veganskt proteinpulver är även snällare mot djuren och det går även att äta en vanlig kost med men att köra på det veganska kosttillskottet för att ändå hålla nere på sitt vanliga intag från djur. Det veganska källorna innehåller även mycket vitaminer och mineraler precis som vanligt vassle gör. 

Hur mycket ska jag ta?

Exakt hur mycket veganskt proteinpulver du ska dosera med är en väldigt personlig fråga och beror på vikt samt träningsnivå. Det viktiga är att det inte ersätter din vanliga kost och endast används som ett extra tillskott för att få i sig mera protein. För de flesta räcker det med 1-2 portioner om dagen där exempelvis du äter en skopa till frukost och en efter träningen. Är du hårt tränande och håller en varierad kost kan du även öka detta intag. 

Är du osäker på exakt hur mycket protein du ska äta per dag kan du testa vår proteinkalkylator där du kan knappa in din vikt, ditt önskade proteinintag och få ett ungefärligt resultat på hur mycket protein du bör konsumera dagligen. Att få i sig rätt mängd protein är väldigt, särskilt om du är på en vegansk diet och tränar mycket. Man behöver absolut inte mäta varje dag, men det kan vara bra att göra det nån gång för att få ett hum om du hur mycket protein man äter.

Däremot måste man vara försiktig med att mäta sitt matintag. För många leder detta till ätstörningar och det är inget vi vill bidra till. Så får du problem rekommenderar vi att söka hjälp i god tid. Med rätt proteintag kan du utvecklas snabbare i träningen och du ger musklerna mer bränsle så att dom kan utvecklas. När du styrketränar ökar ditt proteinbehov och då är det extra viktigt att du får i dig ordentligt med protein. 

Om du äter i ett kaloriunderskott för att gå ner i vikt är ett korrekt intag av protein extra viktigt för att du inte ska tappa muskelmassa. Om du är i ett kaloriunderskott rekommenderar vi att välja ett proteinpulver med lite färre kalorier. Detta tillåter dig att få i dig extra protein utan att du behöver dra ner på kosten som är viktig. 

Användningsområden

Eftersom kosttillskottet är ett pulver kan man göra så mycket mer med proteinpulvret än bara blanda det med vatten i shaken. Vill man ha en lite godare proteinshake kan man testa att blanda ut proteinpulvret med havremjölk vilket gör konsistensen lite tjockare och smaken mera rund. Vill man ha en lite matigare måltid kan man även mixa pulvret med nötter, bär eller någon god frukt. 

Det går även att göra väldigt bra smoothies på veganskt proteinpulver och dessa är perfekta till dig som behöver en proteinrik frukost. Alla veganska kosttillskott funkar att ha i smoothien men det gäller att ha rätt ingredienser med rätt smak på pulvret för att resultat ska bli bra. Man får helt enkelt experimentera lite och se vad man gillar. 

En annan sak som brukar bli riktigt bra ä att baka pannkakor med veganskt proteinpulver i. Det är en godare lunch som går snabbt att laga och god att äta. Det går även att ha pulvret i olika typer av bakverk för att öka proteinhalten och göra det goda lite nyttigare. Ett recept vi rekommenderar är Tyngres veganska pannkakor

Vi hoppas att vår guide har hjälpt dig och att du hittar ett kosttillskott som passar din kost!

Läs mer inom kost:

Bästa koffeintabletter bäst i test
kost

De 7 Bästa koffeintabletterna 2023

I denna guide kommer vi att gå igenom de bästa koffeintabletter du kan köpa för att få mera energi, fokus och prestation. Fördelen med koffeintabletter är att dom är väldigt

Läs mer »