Med denna kalkylator kan du beräkna ditt 1RM eller ”maxlyft” för varje övning. Att beräkna ditt maxlyft är väldigt enkelt, skriv in antalet reps du gjort på en viss vikt och få fram ett ungefärligt resultat. Denna kalkylator använder sig utav Epleys formel för 1RM som är bland den vanligaste formeln för att räkna ut 1RM. 

Vad betyder 1RM?

1RM står för repetitionsmaximum och är vikten du är kapabel till att lyfta max en gång. Det är denna vikt som brukar kallas ens ”maxlyft” eller bara ”max”. Genom att veta sitt 1RM eller ”maxlyft” kan du enklare mäta din styrkeutvecklning. 

Hur fungerar kalkylatorn?

Kalkylatorn fungerar genom att räkna ut vikt i kg (1+ antal reps/30). Just denna kalkylator använder sig utav Epleys metod för att räkan ut maxlyft. Det finns flera metoder såsom: Beachle, dos Remedios och Brzycki. De flesta metoder visar snarlika resultat och skiljer sig inte så mycket.

Hur bra stämmer kalkylatorn?

Denna kalkylatorn är mer ett riktvärde och ger ett ungefärligt svar på ditt 1RM. För vissa är kalkylatorn väldigt pricksäker medan för andra är den fel med ett par KG. Det finns även ett par faktorer som avgör hur bra kalkylatorn stämmer. Det som gör att kalkylatorn kan vara missvisande är vilken övning du försöker räkna på, hur många reps du gör och om du är man eller kvinna. Tillexempel  är kvinnor rent generellt mer repsstarka jämfört med män.

Fler kalkylatorer

räkna ut proteinbehov/proteinintag

Men denna kalkylator kan du enkelt räkna ut ditt proteinbehov/proteinintag.  Att äta rätt mängd protein är viktigt för hälsan, muskeluppbyggnad och för dig som har skador och behöver återhämta dig.

Läs mer »

räkna ut ditt kaloribehov/energibehov

Med denna kalkylator kan du räkna ut ditt kaloribehov/energibehov. Kalkylatorn beräknar först ut din basalomsättning (BMR) vilket är ditt kaloribehov om du skulle vara i fullständig vila hela dagen. Välj

Läs mer »