vad är periodisk fasta och hur fungerar det?

periodisk fasta

Periodisk fasta innebär att du äter mat eller fastar under en viss period vilket leder till viktnedgång. Det finns flera metoder att periodiskt fasta, men 5/2 och 16/8 är förmodligen dom populäraste. Ytterligare finns det även 24 timmarsmodellen och varannan dag modellen. Det viktigaste för dig som vill ge dig på periodisk fasta är att inte haka upp dig på de olika modellerna, utan välj istället den modellen som du lättast kan hålla dig till.  

innehållsförteckning

Periodisk fasta och viktnedgång

Periodisk fasta ökar viktnedgången eftersom kroppen blir tvungen att använda kroppsfett som bränsle istället för mat, detta gör att du effektivare och snabbare bränner fett. När du fastar äter du även mindre mat eftersom du undviker helt enkelt att äta under en viss period, givetvis äter du lite extra mycket när det är dags för att äta men detta jämnar ut sig eftersom det är svårare att äta mycket mat under en viss period och fastan har även en aptitdämpande effekt. 

För att periodiska fastan ska fungera korrekt kan du inte äta överdrivet mycket under ätartimmarna så att du hamnar i ett kaloriunderskott. Det viktiga är att fortsätta äta måttligt/lite mer än vanligt för att fastan ska fungera. Hur mycket du sedan går ner i vikt utav fastan beror på hur länge och hur ofta du fastar samt hur mycket du äter under ”ätarperioden”. 

Perodisk fasta metoder

16/8 metoden

16/8 metoden går ut på att du under ett dygn fastar i 16 timmar och har möjlighet att äta i 8 timmar. Med 16/8 metoden kan du äta hur du vill under dom 8 ätartimmarna men komihåg att inte överdriva och håll dig till en sund kost. Ett bra tips är att undvika frukosten för att dra nytta utav nattens fasta. Detta leder till att du kan äta från klockan 12:00 till 20:00 på kvällen. Alltså hinner du under ätarperioden äta lunch, mellanmål och middag. Om du däremot äter frukost väldigt tidigt blir middagen väldigt tidig vilket inte passar dem flesta. 

5/2 metoden

5/2 metoden är en av de mest omtalade metoden när det kommer till periodisk fasta. Denna metod går ut på att du två dagar i veckan äter extremt lite kalorier, rättare sagt 600 kalorier för män och 500 kalorier för kvinnor. Detta är en väldigt populär metod eftersom du kan äta normalt under veckans 7 dagar och endast behöver ”offra” två dagar åt fastan. 

24 timmarsmodellen

Denna metoden passar inte de flesta som vill testa på sig periodisk fasta eftersom du under ett helt dygn en dag i veckan utesluter all typ av mat och kalorier. Det ända som är tillåtet är vatten och vissa drycker som inte innehåller kalorier. Har du en dag i veckan då du har möjlighet att göra detta fungerar denna diet väldigt bra, men att gå vrålhungrig på jobbet en dag i veckan klarar inte alla av. 

Varannan dag fasta

Denna metoden går ut på att varannan dag äta ungefär 500 kalorier och varannan dag äter du normalt. Denna metoden är som en lite mer extremare variant än 5/2 metoden och är förmodligen svårare för de flesta att klara av, men ger bättre resultat. 

Är det farligt att fasta?

I och med att fasta har används i flera hundra år och görs fortfarande av flera som försöker gå ner i vikt och av religiösa skäl kan man förmodligen säga att fasta inte är farligt. Periodisk fasta för den delen består även utav fönster där mat är tillåtet vilket gör att fastan inte blir alltför lång. 

Vem bör inte fasta?

Periodisk fasta är inte för alla och kan vara farligt om du är något av följande: 

  • Gravid eller ammande
  • Under 18 år
  • Har diabates
  • Är underviktig
  • Har en ätstörning

Sjukdomar som Diabetes typ 1 och 2 kan fungera, men du bör höra med din läkare om vilka metoder som är mest lämpliga och till vilken grad du kan ta ditt fastande till. Om du vill gå ner i vikt som diabetiker är inte fasta det enda alternativet, det finns en hel del dieter där ute som inte innebär fasta. 

Du bör även rådgiva med en läkare om du tar någon särskild medicin eller har någon allvarlig sjukdom. 

Träning och vardagen under periodisk fasta

Det viktigaste med en periodisk fasta är att inte ge upp. När du börjar med en periodisk fasta bör du fortsätta träna som vanligt för att fortsätta gå ner i vikt. Ett tips är att planera måltiderna smartare om du tränar. Om du tillexempel äter enligt 16/8 metoden bör du se till så att du får in en måltid efter träningen. 

periodisk fasta

Om en periodisk fasta krockar med vardagen bör du främst se över vilken metod du använder dig av. Testa dig fram mellan de olika metoderna och hitta den som passar dig. Har du en ledig dag en gång i veckan? Testa 24 timmarsmetoden där du fastar i ett helt dygn. 

Bästa bcaa
kost

Bästa BCAA kosttillskottet 2023

BCAA är ett kosttillskott som blivit väldigt populärt de senaste åren och är ett grymt bra kosttillskott för dig som vill förbättra din återhämtning och bygga mer muskler. Idag finns

Läs mer »
LCHF
kost

Vad är LCHF?

LCHF eller ”Low carb high fat” är precis som det låter, en kost där man äter färre kolhydrater och mer fett. Skillnaden mellan LCHF och en ketogen kost är att

Läs mer »

Photo by Callum Shaw on Unsplash