Bästa BCAA kosttillskottet 2023

BCAA är ett kosttillskott som blivit väldigt populärt de senaste åren och är ett grymt bra kosttillskott för dig som vill förbättra din återhämtning och bygga mer muskler. Idag finns det en hel drös med olika BCAA produkter och det kan vara svårt att veta vilket kosttillskott som man bör köpa. Därmed har vi gjort denna guide där vi listar de fem bästa BCAA kosttillskotten som kommer ge dig mer resultat av träningen. 

Core BCAA Powder

Bästa bcaa Svenskt kosttillskott

Sammanfattning

Xtend BCAA

BCAA bäst i test Xtend

Sammanfattning

Supreme BCAA

bästa bcaa med koffein

Sammanfattning

BCAA Hardcore

BCAA chained nutriton hardcore

Sammanfattning

Mutant BCAA 9.7

bästa bcaa mutant

Sammanfattning

Core BCAA Caps

bcaa kapslar

Sammanfattning

Gold Standard BCAA

gold standard bcaa

Sammanfattning

Ultimate BCAA storpacket

bcaa star nutrition

Sammanfattning

Better You BCAA Pulver

better you bcaa

Sammanfattning

Delta Nutrition BCAA Amino

Sammanfattning

1. Core BCAA Powder

Bästa BCAA

Bästa bcaa Svenskt kosttillskott

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Återförsäljare:

Core BCAA från Svenskt kosttillskott är det bästa BCAA kosttillskottet för dig som gillar L-leucin, i en portion på 9960mg består ungefär hälften av L-leucin. Just detta tycker vi är en bra prioritering eftersom det är en aminosyra som måste tillföras genom kosten och inget kroppen kan producera på egen hand. Resterande innehåll består av L-valin,  L-isoleucin och L-glycin vilket man inte alltid ser i ett BCAA kosttillskott. Det vi gillar med L-glycin är att det frisätter kväve och vitamin B6 som förbättrar metaboliseringen av aminosyrorna. 

Svenskt kosttillskott har utvecklat Core BCAA powder under en väldigt lång tid och 2019 ändrade dom receptet efter nya studier för att skapa en bättre produkt än innan. Tidigare hade Core BCAA innehålls förhållandet 8:1:1 men numera är innehållet av förhållandet 4:1:1 vilket ger en bättre balans mellan de fyra ingredienserna. Under dessa år som kosttillskottet har funnits har Svenskt kosttillskott hunnit ta fram flera goda smaker som är riktigt bra. En del smaker kan vi tycka är lite för söta men smaken är en smaksak så det gäller att testa sig fram.

Smakerna vi kan gå i god för är vattenmelon och päron som är väldigt läskande och riktigt gott att dricka under passet. De andra smakerna kan vi inte uttala oss om men enligt majoriteten av kundrecensionerna finns det flera bra smaker. Kosttillskottet är i pulverform och blandas väldigt bra i en vanlig shaker. Det är nästintill omöjligt att få klumpar i drycken eftersom pulvret är så fint. Just BCAA brukar vara svårt att misslyckas med när det kommer till smak och konsistens. 

Som tidigare nämnt ändrade Svenskt kosttillskott recepten för ett par år sedan, det är just denna finjusteringen som gör denna produkt så bra. Tidigare var L-leucinet för dominerande men nu får L-valinet och L-isoleucin mer plats i blandningen och det är positivt. Detta kosttillskott är 100% veganskt och miljövänligt eftersom burken är tillverkad av sockerbetor. 

2. Xtend BCAA

Bästa BCAA med Citrullin

BCAA bäst i test Xtend

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Xtend BCAA från Scivation är en väldigt populär BCAA och har en riktigt god och uppfriskande smak. Vi har testat de flesta smaker och kan konstatera att detta förmodligen är den bäst smakande BCAA kosttillskottet på marknaden. Det är lite dyrare än Svenskt kosttillskotts BCAA men är ett bättre alternativ för dig som brukar ha svårt att få ner kosttillskott på grund av smaken. Detta kan mer likställas med saft jämfört med hur BCAA brukar smaka. Om du har svårt att välja smak rekommenderar vi svart vinbär som är våran favorit. 

Det som skiljer Xtend BCAA från andra BCAA kosttillskott är att den innehåller Citrullinmalat vilket är en aminosyra som har väldigt bra effekter på träningen. Citrullin ökar mängden blod i musklerna vilket leder till mer pump och motverkar mjölksyra vilket leder till mer arbetskapacitet. En annan sak som gör denna BCAA värt sitt pris är elektrolytblandning som är riktigt effektiv under träningen och gör så att du får mer energi. Gymmar du under sommaren eller svettas mycket när du tränar är elektrolyter viktigt för att behålla en bra vätskebalans. 

Denna BCAA innehåller även L-glutamin vilket är en av de 20 aminosyrorna och är viktig för att kunna bygga proteiner. Just L-glutamin kan förbrukas när vi tränar hårt eller är stressade, därför är det perfekt att dricka under träning. Hur effektivt detta är finns lite delade meningar om eftersom kroppen själv kan producera L-glutamin vid behov. Nu är inte L-glutamin den dominerande ingrediensen i detta kosttillskott så i vilket fall som helst spelar det ingen jätte stor roll. 

3. Supreme BCAA

Bästa BCAA med koffein

bästa bcaa med koffein

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Supreme BCAA från Star nutrition är ett grymt bra BCAA kosttillskott som även innehåller koffein, perfekt för dig som behöver en extra energikick. Per skopa får du 150 mg koffein vilket kan jämföras med en vanlig funktionsdryck, men till hälften av priset. Detta gör att denna BCAA kan användas som PWO, under passet eller efter passet för att orka med resten av dagen. Det enda negativa med detta är att koffeinkänsliga inte kan inta BCAA på kvällen. Bortsett från koffeinet innehåller detta tillskottet en bra mängd BCAA som är perfekt för dig som vill bygga muskler.  

Detta kosttillskott är berikad med L-glutamin vilket gynnar muskeltillväxten och eventuella mag/tarmproblem. Supreme BCAA innehåller ungefär 4 gram L-leucin och 1 gram av både L-valin samt L-isoleucin vilket är ett bra förhållande av ämnena. Totalt får du i dig 6 gram BCAA per portion vilket är en lagom mängd för de flesta. Rent prismässigt är detta en av de bättre BCAA kosttillskotten då den kostar endast 8 kronor per portion. 

När det kommer till smaker är det cola och strawberry daiquirisom smaken som innehåller koffein, dessa smaker är riktigt bra och läskande. Smakerna raspberry och vanilla pear innehåller inget koffein men en gnutta mer L-glutamin. Denna BCAA är sockerfri och är perfekt för dig som är på deff och vill hålla nere på kalorierna. Supreme BCAA har riktigt bra omdömen på gymgrossisten och majoriteten har bra erfarenhet av kosttillskottet.

4. BCAA hardcore

Ett bra val

BCAA chained nutriton hardcore

2 skopor (en portion):

Fördelar

Nackdelar

BCAA hardcore från Chained Nutrition är ett av dom bästa BCAA kosttillskottet som finns att köpa just nu. Detta BCAA kosttillskott är likt andra bra BCAA tillsatt med L-glutamin vilket är en en icke essentiell aminosyra som är väldigt bra för vävnadsreperation och givetvis muskeluppbyggnad. En del studier visar även att L-glutamin är som ett bränsle för tarmens celler och kan reparera skador på tarmens slemhinna. Bortsett från L-glutaminet har du en bra mängd BCAA som är perfekt för dig som vill behålla samt bygga muskler. 

Två skopor som är 10 gram innehåller 4900 mg BCAA och 2495 mg L-glutamin. Vi gillade även fördelningen av aminosyrorna i detta kosttillskott där det finns lite extra L-leucin jämfört med L-Isoleucin och L-Valin. Detta kosttillskott innehåller inget koffein eller andra uppiggande ämnen vilket gör att du kan dricka det när som helst på dygnet. Kosttillskottet blandas lätt med vatten och bildar inga klumpar när det tillreds i en shaker. 

Vi har testat ice tea peach och pineapple som är riktigt bra. Vi kan inte uttala oss om dom andra smakerna men i regel brukar Chained nutritions smaker vara bra. Vi har även testat vattenmelon och cola som är bra men inte lika bra som dom två förstnämnda smakerna.  Vattenmelon smaken tycker vi har en aning för söt och cola smaken är lite för sur. Men smaken är svår att sätta ett betyg på, eftersom alla uppfattar smakerna annorlunda. 

5. Mutant BCAA 9.7

BCAA med magnesium och bioperine

bästa bcaa mutant

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

BCAA 9.7 från Mutant är ett grymt bra BCAA med tillsatt magnesium och ”bioperine” eller piperin som det heter på svenska vilket ökar upptaget av olika näringsämnen. Likt namnet innehåller denna BCAA 9.7 gram bra ämnen för träningen där  7.2 gram är BCAA aminosyrorna (L-Leucin, L-Isoleucin och L-Valin). De andra ingredienserna gör denna BCAA komplett och ett riktigt bra kosttillskott att dricka under passet för mer prestation. 

Tillskillnad från andra BCAA produkter innehåller Mutant 9.7 magnesium vilket minskar trötthet och hjälper till att behålla normal muskelfunktion och proteinsyntes vilket går hand i hand med BCAA. Den innehåller även elektrolyter som är perfekt under varmare dagar eller för dig som blir väldigt svettig under passen. Elektrolyter är riktigt bra för dig som tränar hårt och i kombination med allt annat blir det en komplett dryck perfekt under passet. 

Detta kosttillskott blandas bra i en shaker och har flera goda smaker som är väldigt läskande. Våra favoritsmaker är Roadside Lemonade och Pinapple passionfruit som är riktigt bra och perfekt under ett jobbigare gympass. En del smaker är ganska starka men då kan man enkelt blanda ut kosttillskottet med mera vatten. 

6. CORE BCAA kapslar

BCAA i kapselform

bcaa kapslar

Tre kapslar:

Fördelar

Nackdelar

Gillar du inte BCAA kosttillskott i pulverform? Då ska du köpa Svenskt kosttillskotts Core BCAA kapslar som är väldigt smidiga och enkla att använda. Här behöver du inte hålla på med att diska shakers och smutta på en drink i flera minuter. Istället sväljer du tre kapslar för att få i dig 2400 mg BCAA. Kapslarna är väldigt billiga och en portion är tre kapslar, så man kan justera enkelt hur mycket BCAA man vill ha. Kapslar tas även upp av kroppen segare än en dryck så det är perfekt att ta dom innan passet får du samma effekt som att dricka BCAA under passet. 

En nackdel med kapslarna är att det innehåller en mindre mängd BCAA jämfört med pulverformen som man dricker. Det krävs en del kapslar för att komma upp i nivåerna som egentligen innebär ett par klunkar. Kapslarna har BCAA förhållandet 8:1:1 vilket är perfekt för dig som gillar L-leucin eftersom det är den dominerande och den mest viktiga aminosyran i detta kosttillskott. Gillar du produkten sparar du rätt mycket pengar om du köper på dig ett trepack på en gång. 

7. Gold Standard BCAA

Ett bra BCAA kosttillskott

gold standard bcaa

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Detta är en BCAA från det populära GOLD standard serien som även har en bra PWO som vi har skrivit om i våran artikel där vi listar olika pre-workouts. Denna BCAA innehåller mer än de tre klassiska aminosyrorna och därför har den ett lite högre pris jämfört med andra kosttillskott på marknaden. Om man endast värdesätter de tre aminosyrorna Leucin, Valin och Isoleucin rekommenderar vi en annan BCAA så att du kan spara ett par kronor per skopa. Det kan låta som att de andra ingredienserna i denna BCAA är helt värdelösa i hur vi lägger upp det, men det är dom inte. 

Förutom den vanliga BCAA har du i detta kosttillskott även vitaminer, mineraler, rosenrot och Wellmune® (beta-glukaner). Mineralen är magnesium som är perfekt för dig som tränar hårt och behöver ett extra tillskott av detta ämne. Magnesium är viktigt för att utvinna energi vid muskelkontraktion. Vitaminerna kan vi tycka är gränsfall på meningslösa men det är aldrig fel med vitaminer. Däremot är det väldigt lätt att få i sig detta om man äter en varierad kost. 

Denna BCAA innehåller som sagt betaglukaner vilket är en fibertyp som hjälper till att sänka det dåliga kolesterolet och bidrar även till att blodsockret hålls på en stabilare nivå. Denna BCAA innehåller även rosenrot vilket är en växt som hjälper kroppen att motstå motstå fysisk och känslomässig stress. Hur bra detta fungerar varierar sig forskningen lite och om det är pengar i sjön är svårt att svara på.

8. Ultimate BCAA, BIG BUY

Perfekt för den som vill spara pengar

bcaa star nutrition

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Har du tröttnat på att betalat kring 10 kr skopan för BCAA är detta den bästa lösningen, ett storpack med fyra olika smaker. Att köpa i bulk är smart om du vet att du kommer bruka BCAA den kommande tiden och då har du alltid en burk redo hemma. Att köpa såhär är avsevärt mycket billigare och du hinner inte tröttna på smaken eftersom du kan själv välja smak på alla 4 burkar. Denna BCAA innehåller endast rent BCAA och inga andra tillsatser vilket är perfekt för dig som vill spara in en slant. 

Smakerna är riktigt bra förutom candy cola som vi upplevde som ganska sur. Annars är Watermelon och Lemon Lime riktigt bra smaker som vi kan gå i god för. Äppelsmaken upplevde vi också som lite surare men var definitivt godare än cola. Men som tidigare nämnt är detta våra personliga åsikter så det gäller att avgöra själv. Denna BCAA är instantiserat vilket innebär att den löser sig lättare och bättre i vatten. Den är helt fri från kolhydrater och socker vilket är perfekt om du är på diet. 

9. Better You BCAA Pulver

BCAA med 6:1:1 förhållande

better you bcaa

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Better You BCAA Pulver är perfekt för dig som värderar leucin högt och vill ha en klar majoritet av den i blandningen av pulvret. Per skopa får du hela 6000 mg leucin medan endast 1000 mg av valin samt isoleucin. Detta har man gjort eftersom leucin är den mest effektiva aminosyran av alla tre, men bara för detta betyder inte det att valin och isoleucin är dåliga. Detta kosttillskott är endast baserat på de tre ingredienserna och har ingen extra ingrediensen vilket är bra samt dåligt, beroende på vad du söker. 

Per portion är det endast 28 kalorier, 0 gram kolhydrater och 0 gram fett vilket är perfekt för dig som är på deff men vill få i dig alla dagens proteiner. Denna BCAA finns i fyra smaker; blodapelsin, päron/melon, passionsfrukt/blåbär och äpple/fläder. Våran favorit här är äpple/fläder som är riktigt bra och perfekt under ett svettigt gympass på sommaren. Alla smaker är väldigt läskande och detta är en av få produkter där vi faktiskt gillar alla smaker. 

10. Delta Nutrition BCAA Amino

Bra pris per portion

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Denna BCAA är perfekt för dig som vill ha en billig BCAA eftersom den kostar endast 7,5 kronor per skopa och har en bra mängd ämnen i sig som förbättrar träningen. Denna BCAA har tillsatt L-glutamin och L-citrullinmalat vilket är två bra extra ingredienser som ger en bra skjuts framåt. Just citrullin gillar vi eftersom det ökar pumpen på gymmet och därför är denna BCAA perfekt att dricka innan eller under träning. För att ha en del extra produkter i denna BCAA är priset fortfarande bra vilket vi gillar. 

Per skopa får du i dig hela 4000 mg leucin och 1000 mg av både valin och isoleucin, detta är en standard portion och tillräckligt för att du ska få effekt. Totalt finns det 33 portioner i burken så det är ungefär en månadsförbrukning av BCAA för att schysst pris. Blandar man denna med kaffe eller annan dryck med koffein har man en schysst PWO men som är lite sämre jämfört med en riktig PWO. 

Vad är BCAA?

BCAA står för Branched chain amino acids som på svenska översätts till förgrenade aminosyror. Många kallar alla aminosyror för BCAA men faktum är att endast tre aminosyror klassas som BCAA. Det är L-leucin, L-isoleucin och L-valin. Dessa aminosyror är essentiella och innebär att kroppen inte kan producera dom själv. 

Protein är uppbyggt av aminosyror och därmed kan BCAA vara till hjälp inom träningen. BCAA kan ge en snabb boost av protein och är perfekt efter träning. BCAA brukar oftast vara i pulverform men det säljs även som kapslar. I regel brukar BCAA smaka rätt bra och inte bilda några klumpar.

Hur fungerar BCAA?

L-leucin som är ämnet som BCAA mest består av får igång muskelproteinsyntesen vilket är processen där kroppen bygger upp muskler. L-leucin tas in av kroppen genom kroppen via antingen kost eller kosttillskott och är ett otroligt viktigt ämne för hälsan. Det är L-leucin, L-isoleucin och L-valin som BCAA består av eftersom dessa tre aminosyror av alla 20 bidrar mest till återhämtning vilket är en del av processen att bygga muskler. 

Behöver jag BCAA?

En del anser att BCAA gör mirakel med muskeltillväxten medan vissa anser att det är bortkastade pengar. Det är bevisat med studier att muskler behöver aminosyror, men behöver vi dem genom kosttillskott? Med en bra kosthållning kan man argumentera för att BCAA är helt onödigt, eftersom kroppen får i sig alla nödvändiga aminosyror som behövs för att bygga muskler. Medan andra hävdar att tillexempel under diet när man äter mindre är BCAA ett grymt bra kosttillskott för att behålla muskler i ett kaloriunderskott. 

Hur vi jämför BCAA kosttillskott

När vi jämför BCAA kosttillskott tittar vi på flera faktorer för att ta fram vilken som är det bästa BCAA kosttillskottet. Det viktigaste för oss är att den innehåller en bra mängd av de tre huvud ingredienserna: L-leucin, L-valin och L-isoleucin. Det är dessa tre ingredienser man vill åt och resten är bara bonus. Dessa tre ingredienser ska ha en bra fördelning där leucin är den dominanta eftersom den har mest effekt av alla dom tre.

När vi har hittat ett par BCAA med rätt fördelning och alla dessa tre ingredienser jämför vi priset per skopa för att få en bra prisjämförelse. Vi tar även hänsyn till utfyllnad och jämför hur mycket BCAA man faktiskt får. Smakerna är inte det viktigaste i testet men även en stor del av det hela om man ska dricka kosttillskottet varje dag. Vi jämför ofta flera smaker från samma produkt för att inte råka välja ”fel” smak. 

Vi tittar även på om BCAA kosttillskottet kan ha några fler ingredienser som kan vara bra. En del vill bara ha rent BCAA och då skriver vi tydligt de i recensionen. Andra vill ha lite koffein i så att dom kan använda BCAA kosttillskottet som PWO. Vi tar med alla olika typer av BCAA kosttillskott för att bygga en så bred lista som möjligt. Vi tittar även mycket på kundrecensioner för att se vad andra tycker om produkten och sammanställer alla omdömen. 

Läs mer inom kost:

LCHF
kost

Vad är LCHF?

LCHF eller ”Low carb high fat” är precis som det låter, en kost där man äter färre kolhydrater och mer fett. Skillnaden mellan LCHF och en ketogen kost är att

Läs mer »