Bästa kreatinet 2023 för mer muskelmassa

bästa kreatinet

I denna artikel kommer vi att lista de tio bästa kreatin kosttillskotten som ger dig mer muskelmassa och styrka. Kreatin är bland det mest studerade kosttillskottet och är bevisat fungera för ökad prestationsförmåga vilket leder till mer framgång i träningen.

Kreatin förekommer i maten vi äter och finns naturligt i våra kroppar. Med en normal kost får vi i oss cirka 1 gram kreatin om dagen, men med kreatin som kosttillskott ökas detta enkelt till 5-10 gram om dagen. 

Så hur fungerar det? Kreatinet verkar genom att öka mängden kreatinfosfat i musklerna vilket gör att musklerna kan skapa mer energi. Med mer energi i musklerna kan musklerna lyfta tyngre vikter och utföra fler repetitioner. Kreatinet ökar som sagt styrkan och prestationsförmågan men även storleken på musklerna genom att tillsätta satellitceller som ökar muskelbyggnaden. 

RAW Extreme Creatine

bästa kreatin raw extreme

Sammanfattning

Core Creatine Pro

core creatine

Sammanfattning

Star Nutrition Creatine Monohydrate

bästa kreatinet star nutrition

Sammanfattning

Triple Creatine Hardcore

kreatin tripple creatin

Sammanfattning

Smaksatt Kreatin Star Nutrition

smaksatt kreatin

Sammanfattning

Core Creatine

Bästa kreatinet

Sammanfattning

Ultimate Creatine

kreatin kapslar

Sammanfattning

1. RAW Extreme Creatine

Kreatin bäst i test

bästa kreatin raw extreme

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Återförsäljare:

RAW Extreme Creatine är ett kreatin från Svenskt kosttillskott som innehåller totalt 9 olika aktiva ingredienser för att skapa ett så komplett kosttillskott som möjligt. En skopa är på 10,5 gram och ger dig 3000 mg kreatin från totalt tre olika former av kreatin. 

Den dominerande ingrediensen är kreatinglukonat som är bundet till glukosmolekyl vilket gör att kroppen snabbare kan absorbera kreatinet. Det andra kreatinet är Tri-kreatinmalat och Kreatin HCI vilket tas upp av kroppen snabbt. 

Detta kosttillskott passar perfekt som PWO eftersom det innehåller 4000 mg L-citrullinmalat vilket är ett bra ämne för att få bättre pump på gymmet. I en skopa har du även 1500 mg beta-alanin vilket är ett ämne som är känt för att ge stickningar och öka uthålligheten. 1500 mg beta-alanin är en lägre dos än vad som brukar vara i PWO kosttillskott och förmodligen kommer inte detta kreatin ge dig stickningar eftersom dosen beta-alanin är ganska låg. 

Söker du ett kosttillskott med endast kreatin är inte Raw extreme ett kosttillskott för dig, istället rekommenderar vi kreatinet som vi har recenserat under som endast innehåller kreatin monohydrat. Anledningen till att vi gillar Raw kreatin är att det ger mer än det vanliga kreatinet och har fortfarande ett lågt pris på endast 8 kronor per portion. Det har även bättre smak jämfört med andra kreatin kosttillskott vi har provat. 

2. Core Pro

Bästa kreatin med god smak

core creatine

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Detta kreatin från Svenskt kosttillskott är ett av våra favorit kreatin eftersom det har en väldigt god smak som gör så att man inte glömmer dricka sitt dagliga kreatin. Ett problem många har med vanligt kreatin monohydrat är att smaken är väldigt dålig och nästintill sandig. 

Detta är inte fallet för Core Creatin Pro utan det är nästan så att man dricker den bara för smaken. En annan sak vi gillar med detta kosttillskott är att det är snällt för magen jämfört med många andra kreatin tillskott. Kreatinet löser sig lätt i vatten och efter ett par skakningar har du en bra blandad dryck. 

Core Creatin Pro innehåller Kreatin-bisglycinat vilket är en blandning mellan kreatin och magnesiumbisglycinat vilket ger dig fördelarna av kreatin men även magnesium som är viktigt för musklernas normala funktion. Kreatinet innehåller även 4 gram L-citrullinmalat vilket är perfekt för dig som vill ta kosttillskottet innan gymmet och få bättre pump i musklerna. 

Detta kreatin kostar endast 9,6 kronor per skopa och i längden är det en billig investering för att öka i styrkan på gymmet. En burk räcker ungefär i en månad om du tar standard dosen som enligt oss räcker för de flesta aktiva personer. Detta kreatin är helt fri från uppiggande ämnen och kan intas när som helst på dygnet. 

3. Star nutrition kreatin monohydrat

Billigt kreatin

bästa kreatinet star nutrition

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Star Nutrition Creatine Monohydrate är ett grymt bra kreatin kosttillskott som är utav typen monohydrat vilket är en av de vanligaste formerna av kreatin. Monohydrat är även ganska billigt vilket är en fördel för dig som räknat med att ta kreatin varje dag. 

Per skopa kostar detta kosttillskott endast 2,49 kronor vilket är perfekt för dig som inte vill lägga för mycket på ett vanligt kreatin. Det enda vi inte gillar med detta kreatin är att det inte har någon smak, så det är lite tråkigt att dricka. Men om du endast söker effekterna av kreatin och bryr dig inte om smaken funkar det bra. 

Kreatin går åt ganska fort och därav är priset väldigt viktigt för att klassa en produkt som köpvärd. Detta kreatin kostar runt 249 kr och har cirka 100 portioner vilket är ett väldigt bra pris för kreatin. Det skiljer sig inte heller så mycket mellan de olika tillverkarna när det gäller kreatin monohydrat så därför är priset en stor faktor till att välja rätt. En sak vi gillade med detta kreatin är att det löser sig väldigt lätt i vatten och smakar ingenting vilket gör det möjligt att blanda med tillexempel proteinshakes eller BCAA.

I detta kosttillskott får du endast rent kreatin monohydrat och inget annat vilket är perfekt för dig som vill spara in en krona och endast nå kreatinets effekter. Om man inte klarar av detta kreatin för att det inte smakar någonting finns det ett smaksatt kreatin från samma tillverkare som vi skriver om lite längre ner i artikeln. 

4. Triple Creatine Hardcore

Kreatin fri från smak

kreatin tripple creatin

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Triple Creatine Hardcore från Chained nutrition är en unik kreatin produkt på det sättet att den innehåller kreatinmonohydrat, trikreatincitrat och kreatinmagnesiumkelat vilket enligt vissa leder till bättre upptag av kreatinet. 

Per portion får du i dig totalt 4000 mg kreatin för endast 3,98 kronor per skopa. Detta pris är riktigt bra och perfekt för dig som tar kreatin kontenuerligt. Det lite tråkiga med detta kreatin är att det inte har någon smak och kan vara svårt för vissa att dricka. Men är du inte så känslig så funkar det perfekt. 

Det är någon krona dyrare än Star nutritions monohydrat men vill du testa något nytt kreatin är detta ett bra val som kan ge bra effekt om din kropp svarar bra på kreatin. Om de två andra formerna av kreatin ger någon bättre effekt än monohydrat är svårt att säga. 

De ger samma effekt som monohydrat men är mer vattenlösliga, om detta skulle påverka upptaget håller vi osagt. Vill du köra det säkra kortet funkar det bra att köpa det vanliga kreatin monohydratet från Star nutritionen som vi har skrivit om lite högre upp i artikeln.

Enligt flera kundrecensioner har detta kreatin fått väldigt bra omdöme och är värd att testa om du endast kört monohydrat innan.

5. Smaksatt Kreatin Star Nutrition

smaksatt kreatin

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Klarar du inte av smaken eller konsistensens av vanligt kreatin? Testa då denna smaksatta kreatin monohydratet från Star Nutrition. Smakerna gör faktiskt kreatinet lättare att dricka men höjer priset en aning. Produkter innehåller samma kreatin monohydrat som andra produkter och ger fortfarande samma resultat.

Enda nackdelen med detta kreatinet är att det kostar någon krona mer än Star nutritions vanliga monohydrat som inte är smaksatt. Annars är det samma produkt som är perfekt för dig som vill lägga på dig mer muskler och orka mer på gymmet. Vi har testat båda smakerna och gillar dom. Men den är inte lika god som Raw Extreme kreatinet som blev testvinnare i denna undersökning. 

Kreatinet är smaksatt men även sötat vilket är perfekt för att stilla sötsuget en stund. Har du ett BCAA som passar med antingen vanilj/päron eller jordgubb kan du blanda kreatinet och BCAA till en komplett drink perfekt att dricka efter passet. 

6. Core Creatine

Ett bra och billigt kreatin

Bästa kreatinet

Per skopa:

Fördelar

Nackdelar

Detta kreatinet är Svenskt kosttillskotts egna kreatin och är ett grymt kosttillskott för dig som vill öka i styrka och muskler. Core creatine ökar kroppens nivå av ATP genom kreatin monohydratet och tar din träning till nya höjder. Det innehåller endast monohydrat och inga tillsatser vilket är perfekt för dig som endast vill ha ett helt vanligt kreatin. 

Core Creatine från Svenskt kosttillskott är en annan produkt som består av 100% rent kreatin monohydrat. Detta kreatinet har ungefär samma pris som konkurrenten Star nutrition så egentligen spelar det ingen roll vilket av dom två du väljer. 

Fördelen med att köpa monohydrat är att det är bevisat att det fungerar och det är formen av kreatin som de flesta kör på. Svarar din kropp bra på kreatin kommer en skopa av detta ge dig bra resultat i träningen så länge du sköter kost och allt annat kring träningen som du ska. 

7. Ultimate Creatine

Bästa kreatin tabletter

kreatin kapslar

3 kapslar :

Fördelar

Nackdelar

Ultimate Creatine från Star nutrition kommer till skillnad från annat kreatin i kapselform vilket en del föredrar över pulverform. Kapslarna är snabbverkande och rekommenderas att ta 30 minuter innan träning. Fördelen med detta är att du inte behöver diska några shakers och kan bara kasta i dig 2-3 kapslar. Har du problem med kreatinets smak är även detta en bra lösning som är värd att prova. 

Tillskillnad från dem flesta kreatin produkterna som innehåller kreatin monohydrat innehåller detta kreatin Kre-alkalyn vilket inte är lika studerat på men som har samma effekt som vanligt monohydrat har. Nackdelen med kapslar är att det krävs en del kapslar för att komma upp i samma nivå av kreatin som du annars gör med ett par klunkar. 

Det kostar 2,98 kronor per kapsel och är ganska billigt i längden, men inte lika billigt som vanligt pulver är. 

Vad är kreatin?

Du får i dig kreatin när du äter kött och det finns naturligt i musklerna. Kreatintillverkas naturligt av din lever och i njurarna via aminosyrorna arginin, glycin och metionin. En 80 kilos man producerar cirka 1 gram protein varje dygn. Med kosttillskott kan du enkelt öka denna dosen till 5 gram vilket kan gynna muskeltillväxten. 

Med daglig träning förlorar 80 kilos mannen över 1 gram kreatin per dag. Därför kan det vara fördelaktigt att ta kreatin kosttillskott för att få mer energi i musklerna. Vill du inte ta mycket kreatin i form av kosttillskott kan du sänka dosen och äta mycket kreatinrik mat. Rött kött exempelvis innehåller 3-5 gram kreatin naturligt varje dygn.

Kreatinets effekt

Styrkemässigt

Det finns väldigt mycket studier på att kreatin ökar styrkan och en av dessa studier heter ”J Strenth Cond res” där man såg en ökning på 20% i styrka under 2-3 månader av intag av kreatin. Placebo urvalet ökade med 12% under samma period och det kan förmodligen tyda på att man tränar hårdare för att man vet med sig att man har kreatin i kroppen. 

Styrkeutthålighet

Flera studier visar även på att styrkeutthåligheten ökar vid användning av kreatin och det är förmodligen på grund av samma orsak som att styrkan ökar. 

Muskeltillväxt

Kreatin är bevisat att öka muskeltillväxten, men till vilken grad? I och med att bindningen av vatten ökar i musklerna kan det vara svårt att veta vad som är vatten och vad som är muskler. En del tror att man ser mer svullen ut med kreatin eftersom mycket vatten binder sig i musklerna, men detta är fel. En större del av vattnet lagras inuti musklerna vilket gör att du endast ser mer muskulös ut och inte mer vattnig. 

När ska jag ta kreatin?

Du kan ta kreatin in princip när som helst på dygnet. Du får samma effekt oavsett om du tar det på morgonen eller direkt innan träning. Kreatinet lagras i kroppen och detta gör kroppen efter ett par veckors användning. 

En del tar kreatinet direkt efter träning eftersom en del studier visar att kroppen är som mest mottaglig för näring direkt efter träning. Så vill du kanske få en bättre effekt kan det vara värt att ta det efter träningen. Vi rekommenderar att ta 5 gram kreatin per dag men du kan behöva ta mer eller mindre beroende på din vikt.

Vad är en uppladdningsfas?

En uppladdningsfas är för dig som inte tagit kreatin innan eller på väldigt länge och vill få snabbare verkan av kreatinet. Under uppladdningsfasen bör du inte 4 gånger din rekommenderade mängd i en hel vecka, för att sedan gå tillbaka till din rekommenderade mängd. 

Uppladdningsfasen gör att du snabbare når den maximala inlagrad mängd din kropp klarar av att hålla kvar i kroppen. Men en uppladdningsfas är inget måste eftersom det går att ta den rekommenderade dosen från första dagen, men då tar det längre tid att få full effekt av kreatinet. 

Är kreatin farligt?

I och med att kreatin är bland kosttillskotten som är mest studerade på marknaden är det säkert att använda sig utav kreatin så länge man följer rekommendationerna. Det finns vissa besvär som kan uppstå, tillexempel magont vid uppladdningsfasen. Om du får detta bör du dela upp bättre mellan doserna eller helt skippa uppladdningsfasen. 

Håravfall

Om kreatin orsakar håravfall finns väldigt dåligt med studier om men det finns en studie på rugbysplare där man mätte hur mycket DHT som ökade när man intog kreatin. Studien visade att DHT ökade med 56% från dag 0 till dag 7. Efter denna period minskade ökningen av DHT och gick ner till 40% ökning. Vissa anser att ökad DHT nivåer leder till tidigare ärftligt håravfall hos män. Men om det skulle stämma eller till vilken grad finns väldigt lite underlag för. 

Bra att tänka på innan köp

Om du ska köpa ett vanligt kreatin monohydrat bör du köpa det billigaste kosttillskottet du kan hitta som innehåller 100% rent kreatin monohydrat. Gymgrossisten och Svenskt kosttillskott har väldigt billigt kreatin monohydrat som går på mellan 2-3 kronor per skopa. 

Vill du ha ett mer avancerat kreatin kan priset per skopa gå upp ett par kronor. Om det är värt att köpa något annat kreatin än monohydrat är svårt att säga. Men i regel fungerar kreatin monohydrat väldigt bra. 

Många avgör hur bra ett kosttillskott är beroende på smaken, vilket är fel. Givetvis ska ett kosttillskott inte vara en pärs att dricka, men samtidigt handlar det om ett par klunkar. Många har svårt för vanligt kreatin monohydrat eftersom det är smaklöst och har en väldigt tråkig konsistens. Då kan man köpa ett smaksatt kreatin som är godare att dricka. 

Ett smaksatt kreatin kostar lite mer men är värt det om du har svårt att dricka vanligt kreatin. Gillar du inte smaken kan du även blanda smaklöst monohydrat med exempelvis juice eller någon annan dryck för att enklare få ner kosttillskottet. 

När vi jämför kreatin kosttillskott tittar vi främst på vilken form av kreatin man får och till vilket pris. När du 

Läs mer inom kost:

Bästa bcaa
kost

Bästa BCAA kosttillskottet 2023

BCAA är ett kosttillskott som blivit väldigt populärt de senaste åren och är ett grymt bra kosttillskott för dig som vill förbättra din återhämtning och bygga mer muskler. Idag finns

Läs mer »
LCHF
kost

Vad är LCHF?

LCHF eller ”Low carb high fat” är precis som det låter, en kost där man äter färre kolhydrater och mer fett. Skillnaden mellan LCHF och en ketogen kost är att

Läs mer »