De 10 Bästa gainer kosttillskotten 2023

Bästa gainer bäst i test

Gainer är ett kosttillskott som är perfekt för dig som vill gå upp i vikt och lägga på dig mer muskelmassa snabbare. Med en gainer kan du enklare få i dig alla kalorier, kolhydrater och proteiner som behövs för att göra mer framsteg i gymmet. Fördelen med en gainer är att du som har lite sämre aptit kan enklare få i dig kalorierna som behövs för ett kaloriöverskott med en näringsfylld dryck. 

Den bästa gainern innehåller en bra källa till kolhydrater och proteiner så att du får i dig rätt kost vilket är viktigt för musklerna. En bra gainer kan innehålla uppemot 1000 kalorier per portion, men det gäller att använda gainern som ett kosttillskott och inte ersätta sin vanliga kost. Vi har testat flera olika gainers och betygsätter dom utifrån innehåll och smak. 

RAW Extreme Gains

bästa gainer raw extreme

Sammanfattning

Supreme Mass

bästa gainer star nutrition

Sammanfattning

Serious Mass

gainer serious mass

Sammanfattning

Massive Mass

Bästa gainer för viktuppgång

Sammanfattning

Core Gainer

core gainer

Sammanfattning

Delta Nutrition Supreme Gainer

Delta gainer

Sammanfattning

ELIT GAINER

gainer utan laktos

Sammanfattning

Gold Standard Gainer

Gainer gold standard

Sammanfattning

1.RAW Extreme Gains

Bästa gainer

bästa gainer raw extreme

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Återförsäljare:

Denna gainer från Svenskt kosttillskott är ett riktigt bra komplement till din kost för att snabbare lägga på dig vikt och muskler. Anledningen till att detta kosttillskott blev bäst i test beror på hur bra innehållet är. Många kosttillskott innehåller mycket fett och socker vilket är något man inte vill ha eftersom man vill lägga på sig muskler och inte fett. I en portion har du endast 6,7 gram socker och 3,1 gram mättat fett vilket är mycket lägre än andra kosttillskott på marknaden. Däremot är RAW Extreme lite dyrare men vi tycker att priset ändå är motiverat med tanke på hur bra innehållet är. 

Innehåll

Med en portion får du ett extra tillskott med 638 kalorier vilket är perfekt för dig som behöver fylla ut dagens innehåll med lite extra bränsle för att ligga på ett kaloriöverskott. Vi tycker att detta är en perfekt mängd av kalorier och att vissa shakes som har över 1000 kalorier kan vara lite överdrivna. Tack vare 40 gram protein kan du snabbare återhämta musklerna och bygga på nytt. Innehållet har en bra fördelning av ingredienser och denna gainer är perfekt som mellanmål eller som återhämtning direkt efter träning. 

Smak

Som många vet kan gainers vara riktigt svåra att få i sig, speciellt om man redan är proppmätt och har ett par hundra kalorier till för att ligga på ett överskott. Därför är det extra viktigt att gainern smakar bra så att man smidigt kan få i sig drycken. Denna gainer har en riktigt bra smak med matiga smaker perfekt för dig som inte vill behöva kämpa i dig drycken varje kväll. 

Denna gainer har tre bra smaker: Apple pie, Chocolate & Oats och Vanilla Blueberry. Vår favoritsmak är chokadsmaken som är väldigt lätt att få ner. Smaken är inte för söt utan perfekt balanserad. Gainern blandas enkelt och är perfekt att dricka med mjölk för dig som vill få i dig lite extra näring. Den är inte heller speciellt jobbig för magen och är lätt att smälta tack vare kolhydraterna som är från havre och en bra mängd fiber. 

Extra ingredienser

Detta är ett ganska heltäckande kosttillskott för dig som vill lägga på dig muskler och i en portion får du i dig totalt 5000 mg kreatin monohydrat. Alltså behöver du inte ta ett kreatin kosttillskott så länge du dricker denna gainer varje dag. Gainern innehåller även Glutamin vilket behövs för att kunna behålla och bygga nya muskler. I en portion har du 5 matsmältningsenzymer som hjälper kroppen att bryna ner alla ingredienser i gainern till näring. 

2. Supreme mass

Bästa billiga gainer

bästa gainer star nutrition

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Söker du ett billigare gainer kosttillskott är detta från Star nutrition ett bra val perfekt för dig som vill lägga på dig mer muskler utan att gå upp för mycket i fett. Supreme mass har en lite lägre mängd kalorier men vill du öka kalorierna kan du enkelt dubbla dosen utan att ta slut på kosttillskottet för fort, eftersom en påse har 60 portioner. Supreme mass har en låg mängd fett men däremot lite mer socker per skopa, ungefär 15 gram. Är du aktiv och tränar regelbundet är inte denna sockermängd hela världen och håller du resten av din diet bra funkar 15 gram socker bra. 

Innehåll

I en portion får du i dig 385 kalorier vilket är perfekt för dig som äter en bra kost och behöver ett par extra hundra kalorier för att nå ett kaloriöverskott. Äter du sämre en dag kan du alltid dubbla dosen och nå dagens mål. I en portion får du i dig 24 gram protein vilket kan jämföras med en proteinshake. Dubblar du dosen på denna gainer har du ett snarlikt innehåll som testvinnaren men med mera socker. 

Supreme mass har 67 % kolhydrater och 24 % vassleprotein vilket är en bra blandning för dig som vill lägga på dig mera muskler. Laktoshalten är på endast 2% vilket är perfekt för dig som är lite extra känslig mot laktos och vill hålla nere på intaget. 

Detta kosttillskott innehåller både snabba och långsamma kolhydrater vilket är bra så att man inte får ett blodsockerfall. Proteinet innehåller stora mängder av de viktiga BCAA aminosyrorna och gainern har även vitaminer och mineraler som förekommer naturligt i innehållet. 

Smak

Med en riktig shaker blandas detta kosttillskott riktigt bra och gör man ett par ordentliga skakningar i 20-30 sekunder innehåller drycken inga klumpar. kosttillskottet finns i smakerna banan, choklad, hallon, jordgubb, mintchoklad, vanilj och vanilj med päronsmak. Vår favoritsmak är jordgubb samt hallon och smaken vi gillade minst är choklad. 

Blandar man jordgubb med mjölk blir shaken riktigt bra och påminner lite om milkshake. Som vanligt är det ingen jätte njutning att dricka såna här typer av kosttillskott när man redan är mätt men smakerna funkar absolut. Eftersom kaloriinnehållet är lite lägre får man ingen mat koma efter en portion och kan enkelt få i sig mera mat ett par timmar senare. 

Det enda vi har sätt många klagat på är påsarna som inte är särskilt populära. Här måste vi faktiskt säga emot och att påsarna fungerar bra. Det gäller att starta i kanten och nypa igen påsen från kant till kant. Den höga sockermängden beror också på att denna gainer är fri från artificiella sötningsmedel, vilket kan vara bra om du inte vill få i dig aspartam och liknande ämnen. 

3. Serious Mass

Gainer med mycket kalorier

gainer serious mass

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Har du svårt att gå upp i vikt? Då kan detta kosttillskott från Optimum Nutrition vara passande med sina 1250 kalorier per portion. Följer man deras mått är en portion på hela 334 gram och då kommer en burk förbrukas på ett par dagar. Behöver man inte få i sig 1250 gram extra kalorier per dag kan man halvera skoporna så att kosttillskottet räcker längre och priset blir mindre. Kör man däremot fulla serveringar kommer man garanterat öka i vikt men vi tycker att 1250 gram kalorier är aningen för mycket. Vi ser hellre att man kör en halv skopa och äter mer mat, och tar en hel skopa de dagarna då det verkligen krävs. 

Innehåll

En full servering innehåller som sagt 1250 kalorier och hela 50 gram protein vilket är perfekt efter träning för musklernas återhämtning. Du får även i dig en rejäl mängd kolhydrater vilket är viktigt om du vill under kortare tid lägga på dig mera vikt och styrka. 

Trots sin höga halt av protein och kolhydrater innehåller detta kosttillskott endast 5,5 gram fett vilket är perfekt för dig som vill prioritera muskelökningen och hålla nere på ökningen av fett. En nackdel med Serious mass är sockerhalten, på en servering med 1250 kalorier får du i dig 26 gram socker. Detta kan dock vara bra om du har svårt att nå ditt kalorimål och behöver energin. 

Förutom kolhydrater, fett och protein innehåller detta kosttillskott flera vitaminer och mineraler vilket är viktigt för att hålla hälsan i schack. I en servering får du i dig 1 gram kreatinmonohydrat så tar du redan kreatin som kosttillskott kan du sänka dosen något de dagar du Serious mass. 

Smak

Serious mass finns i fyra klassiska smaker vilket är banan, choklad, jordgubb och vanilj. För att innehålla så mycket kalorier förväntade vi faktiskt oss en värre smak än vad som upplevdes. För att vara ett så fullpackad kosttillskott smakar denna riktigt bra och är inga problem att få i sig med varken vatten eller mjölk. 

Vill man få en riktig kaloribomb eller minska skoporna och fortfarande få i sig en bra mängd kalorier kan man mixa Serious mass med mjölk och en banan. Vår favoritsmak är choklad och vill man lätta få ner kosttillskottet rekommenderar vi att man blandar en shake och ställer den i kylen ett tag. 

Med ett par ordentliga skakningar får man en väl blandad shake med få klumpar vilket är viktigt eftersom en del gainers får man skaka i år och dar innan de blir en bra konsistens. 

4. Massive Mass

En bra gainer

Bästa gainer för viktuppgång

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Massive mass är en gainer från Swedish supplements som innehåller totalt 1040 kalorier per servering, perfekt för dig som vill gå upp i vikt och muskelmassa. I en portion får du i dig hela 58 gram protein vilket är väldigt mycket. Känner du att 1040 kalorier är lite väl kan du halvera dosen och fortfarande få i dig en bra mängd kalorier samt 29 gram protein vilket kan jämföras med en proteinshake. Om 520 kalorier extra räcker om dagen kommer Massive mass förse dig med extra näring varje dag i en hel månad, alltså cirka 30 serveringar. 

Innehåll

Denna gainer har ett bra innehåll med ett bra förhållande mellan ingredienserna så att du kan öka i vikt korrekt. Med en servering kommer du enkelt upp i ett kaloriöverskott och får i dig totalt 146 gram kolhydrater som är viktigt för att öka i vikt och för att orka med tuffare pass. Om det är något vi inte gillade med denna gainer är hur mycket fett och socker den innehåller. Om du redan har en låg fetthalt är inte detta hela världen men 19,7 gram socker och 10,7 gram fett per 100 gram är väldigt mycket för att vara en gainer. 

En fullstor servering innehåller 3 gram kreatinmonohydrat så de dagar du äter Massive mass kan du sänka kreatin intaget något. Massive mass innehåller även L-glutamin och en gnutta taruin vilket är bra för återhämtning och för att motverka skada på musklerna. Fettet i denna gainer kommer från kokos vilket har en del mättat fett men funkar om du inte överskrider det rekommenderade intaget.

Smak 

När det kommer till smak finns denna gainer i flera olika smaker där vissa är bättre än andra. Våran favoritsmak är Heavenly Rich Chocolate som är enkel att få i sig och smakar bättre än den vanliga chokladsmaken. Smaken från Heavenly Rich Chocolate påminner lite om oboy och passar lika bra till vatten som till mjölk. 

Mass kosttillskottet blandas väldigt enkelt och har inga klumpar efter ett par ordentliga skakningar. Resten av smakerna är också bra och inte för söta som en del kosttillskott i många fall är. Kör man en hel dosering på en gång kan det bli en ganska tjock konsistens och svårt att få ner Massive mass. Vi rekommenderar istället att ta denna två gånger per dag, förslagsvis på eftermiddagen och kvällen. 

5. Core Gainer

Prisvärd gainer

core gainer

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Core gainer passar perfekt för dig som inte behöver en kaloribomb och istället behöver en lagom mängd kalorier för att uppnå ett kaloriöverskott. En portion av detta kosttillskott har en bra mängd protein, kolhydrater och fett så att du enkelt kan komplimentera kosten med en näringsrik dryck. Per skopa kostar endast en shake 16 kronor vilket är perfekt för dig som räknat med att ta denna shake varje dag och inte vill lägga allt för mycket pengar på lite extra näring. Innehållet har en bra fördelning av ingredienserna och kosttillskottet har riktigt bra smaker så att du orkar dricka denna även när du är proppmätt. 

Innehåll

Gainern ger dig 551 kalorier i varje portion och totalt finns det 30 portioner, vill du öka kalorimängden kan du enkelt öka dosen lite eftersom en dos endast ligger på 135 gram. Kör du på standard dosen får du i dig 29 gram protein vilket kan jämföras med en standard proteinshake. Denna gainer hade inte allt för mycket socker eller fett vilket är positivt om man inte vill lägga på sig allt för mycket av den dåliga vikten. En servering innehåller endast 8,1 gram fett och 16,5 gram socker vilket är bra i förhållande till hur mycket kalorier man får i sig. 

En portion innehåller även 3375 mg kreatinmonohydrat vilket är perfekt för dig som har mål att bygga mera muskler. Du får även i dig 2700 mg glycin per servering vilket är en aminosyra som bygger upp proteiner. Kolhydraterna är snabba och därför passar detta kosttillskott perfekt att ta efter träning för optimal återhämtning. Proteinet i denna gainer kommer från filtrerat vassleprotein och har en bra sammansättning av aminosyror. Kolhydraterna kommer från maltodextrin hämtat från majs och gainern innehåller mer kolhydrater än protein vilket är bra för viktuppgången. 

Smak 

Totalt finns det 6 olika smaker som är riktigt bra och våran favorit bland alla 6 är gräddig vaniljshake som påminner ganska mycket om milkshake. Jordgubbsmaken är även riktigt bra och är perfekt för dig som söker en lite sötare gainer. Gainern blandas bra i en vanlig shaker men det krävs ett par ordentliga skakningar för att drycken ska bli godkänd. 

6. Delta Nutrition Supreme Gainer

En gainer med mycket protein

Delta gainer

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Delta Nutrition Supreme Gainer är för dig som har svårt att gå upp i vikt och behöver en rejäl dos med kalorier för att nå kaloriöverskottet. Supreme är ganska dyr per skopa men behöver man inte över 1000 kalorier på en och samma gång kan man nöja sig med halva dosen och ändå få i sig hela 520 kalorier. En skopa innehåller totalt 93 gram protein vilket är det högsta vi har sett hittills. Deltas kosttillskott har en bra fördelning av ingredienserna så att du får rätt mängd av allting. Det finns även totalt 19 olika vitaminer och mineraler i Supreme. 

Innehåll

Just proteinmängden är det som sticker ut extra mycket i denna gainer. På en servering får du i dig hela 93 gram protein vilket är väldigt mycket. Vi rekommenderar att du delar upp denna shaker på 2 eller tre doser och dricker den utspritt under dagen. På så sätt kan kroppen enklare smälta allt protein i denna drink och du får mer nytta av kosttillskottet. Proteinet kommer från vassle, ägg och hydrolyserat biffprotein vilket är tre bra källor till protein. 

Kolhydraterna i Supreme kommer från havremjöl och majsstärkelse. I en portion finns det totalt 130 gram kolhydrater vilket är en bra mängd för att öka i vikt. Supreme har en okej fettmängd på 23,4 gram vid en fullservering, fettet kommer från kokos vilket är en vanlig fettkälla när det kommer till gainerns. Sockerhalten är på 20 gram vid ett intag av 1000 kalorier vilket är bra för att vara en så energität blandning. 

Smak

Deltas Supreme kommer i smakerna chocolate cake, strawberry milkshake och vanilla. Att blanda strawberry milkshake smaken med mjölk är riktigt bra och på så sätt kan du enkelt få i dig en hel dryck. Vill du blanda med vatten rekommenderar vi vanilj smaken som vi tycker passar bra i lite lösare konsistens. Efter ett par ordentliga skakningar i en shaker har du en bra blandad dryck utan klumpar. 

7. ELIT GAINER

Gainer som är laktosfri

gainer utan laktos

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Är du känslig mot laktos eller till och med laktosintolerant? Då är denna gainer från Elit nutrition ett bra val eftersom den är laktosfri och väldigt snäll för magen. Detta kosttillskott från Elit har tillsatser med matspjälkningsenzymer så att du lättare kan smälta alla 1001 kalorier som denna gainer innehåller. Detta kosttillskott har ett bra pris i förhållande till hur mycket kalorier man får och en servering innehåller precis över 1000 kalorier vilket är perfekt för dig som vill gå upp i vikt snabbare. 

Innehåll

En full servering ger dig som sagt 1000 kalorier och totalt 55 gram protein vilket är viktigt för att bygga på musklerna ordentligt. Något som är unikt med denna gainer är att den innehåller en frukt- och bärmix som består av gojibär, acai, tranbär, baobab och blåbär. 

Detta är perfekt för återhämtningen av musklerna och för att få i sig lite vitaminer. En full servering innehåller ganska mycket socker vilket är ganska vanligt om en gainer innehåller runt 1000 kalorier. Fettmängden är endast på 24 gram vid en full servering varav 14 gran är mättat fett. 

I en full servering får du i dig totalt 138 gram komplexa kolhydrater som är viktiga för att kroppen ska lägga på sig mera vikt. En stor del av kolhydraterna består av maltodextrin från majs vilket är ganska standard när det gäller gainers. 

Smak

När det kommer till gainerns smaker har vi endast testat ”chocolate brownie” som vi tyckte var bra. Vi läste en recension att den smaken påminner om banan och efter ett andra test kan vi delvis hålla med. Det drar inte ner smakpoängen något men kan vara värt att tänka på om du inte gillar banan. Gainern finns även i smakerna Vanilla caramel, Strawberry banana, Cookies n cream och Banana chocolate. De andra smakerna kan vi inte uttala oss om men om en smak är godkänd brukar inte de andra smakerna vara allt för dåliga. 

För att få till en bra shake gäller det att skaka denna gainer i flera omgångar. Börja först med en mindre mängd vatten och skaka ordentligt i en halv minut. Tillsätt sedan resten av vattnet och skaka på ordentligt. Men denna metod fick vi inga klumpar och den rekommenderas även av gymgrossisten. För att få en godare dryck rekommenderar vi att köra med lätt mjölk och ställa in den färdiga drycken i kylen en halvtimme. 

8. Gold Standard Gainer

En bra gainer

Gainer gold standard

Per portion:

Fördelar

Nackdelar

Gold standard från Optimum Nutrition är ett klassisk märke i kosttillskotts branschen och givetvis har dom en egen gainer. Detta kosttillskott är perfekt för dig som behöver öka i vikt med sina 763 kalorier per portion. Att avsluta dagen med en shake underlättar det för dig att nå ditt dagliga överskott av kalorier. På en skopa får du i dig hela 55 gram protein vilket är viktigt för att förse musklerna med mycket protein. Kolhydraterna och proteinet har ett förhållande på 2:1 vilket är optimalt för dig som vill lägga på dig vikt och muskelmassa. 

Innehåll

På en servering får du i dig nästan 800 kalorier, 55 gram protein och 105 gram kolhydrater vilket är perfekt för att bygga muskler. Proteinet kommer från vassleproteinisolat, vassleproteinkoncentrat, hydroliserat vassleproteinisolat vilket är en bra mix av tre olika proteinkällor. 

De är alla vassle men tas upp lite olika fort av kroppen. Kolhydraterna kommer från havremjöl, potatisstärkelse, ärtstärkelse och maltodextrin. I en servering har du en låg mängd fett och endast 10 gram socker vilket är lägre än de flesta andra gainers på marknaden. 

Smak

Smaken Colossal Chocolate är riktigt bra och blandas enkelt med antingen vatten eller mjölk. Gainern får inte lätt klumpar och med ett par rejäla skakningar i runt 20 sekunder har du en färdigblandad dryck redo att förtäras. 

Hur funkar en gainer?

En gainer fungerar precis som vanligt mat gör, men i pulverform och mycket enklare att få ner eftersom man dricker det och behöver inte tugga. En gainer innehåller väldigt mycket kalorier och det är för att du enklare ska nå ett kaloriöverskott. 

När du ligger på ett kaloriöverskott går du upp i vikt snabbare och kan därmed bygga mera styrka och ”bulka” som det heter. Om du vill veta hur mycket kalorier du behöver för att nå ett kaloriöverskott kan du använda dig av vår kaloribehov kalkylator där du kan knappa in din vikt, längd, ålder och träningsnivå för att se exakt hur mycket du behöver äta på en dag för att gå upp i vikt. 

Gainern innehåller även en bra mängd med kolhydrater och proteiner vilket är viktigt för att bygga mera muskler och gå upp i vikt. Komplimenterar du kosten med en gainer kan du hoppa över proteinpulvret eftersom en gainer innehåller ofta uppemot 50 gram protein. Gainern innehåller även kolhydrater för att förse dig med extra mycket energi så att kroppen orkar med återhämtningen och uppbyggnaden av nya muskler. 

Vi rekommenderar inte att ersätta gainern mot vanlig kost utan det ska fungera som ett tillskott för att du lättare ska gå upp i vikt. Säg att du endast orkar äta 2300 kalorier på en dag, men har ett kaloribehov på 3000 kalorier. 

Då kan du enkelt blanda en shake och få i dig kalorierna på ungefär 10 minuter. Det bästa är om du kan få i alla kalorier via kosten, men detta är inte alltid så enkelt. Har du dålig aptit är gainern perfekt start för din viktuppgång och ger dig en kickstart i träningsutvecklingen. Vill du ha fler bra tips på hur du går upp i vikt kan du läsa våran artikel där vi listar fem tips för viktuppgång

Innehållet

Gainers innehåller ofta väldigt mycket kolhydrater. Detta är bra för dig som vill bygga muskler eftersom kolhydrater bidrar till mer muskeltillväxt. Helst ska gainern ha flera kolhydratskällor, där du både får långsamma och snabba kolhydrater. Oftast kommer kolhydraterna från maltodextrin, havre och stärkelse. För det mesta kommer proteinet från vassle vilket är en bra källa till protein. Men en del gainers har även flera proteinkällor vilket vi gillar. 

Många gainers har även fett från kokos. Det handlar inte om stora mängder men vi rekommenderar en gainer med så lite fett som möjligt. En del gainers innehåller även andra ämne som kreatin. Detta kan vara smidigt eftersom då behöver du inte ta kreatin separat. Just kreatin är väldigt bra för muskeltillväxt om det doseras och konsumeras korrekt. Vi rekommenderar att undersöka hur mycket kreatin du bör ta per dag så du inte överkonsumerar. 

En del gainer kosttillskott innehåller även taurin och aminosyror. Därmed är det viktigt att du läser innehållsförteckningen noggrant. De är inga farliga ämnen men tar du redan taurin via något annat kosttillskott kan det vara bra att hålla nere på det andra kosttillskottet. Blandar man flera kosttillskott är det lättare att få i sig för mycket av något ämne. 

Sötningsmedel är något som ofta syns i gainers och det är för att få en bättre smak. Det drar även ner sockerhalten en del vilket vi tycker är bra. Ofta står det tydligt så vill du inte ha sötningsmedel är detta lätt att undersöka.

Vilken gainer ska jag välja?

Med så många olika val kan det vara svårt att välja rätt gainer. Alla kosttillskott vi har tagit med i denna jämförelse rekommenderar vi. Dom är perfekta för att gå upp i vikt och de flesta smakar bra. Det första du bör du ta reda på är hur mycket kalorier du vill ha i dig per servering. 

Om du inte vill ha 1000 kalorier på en gång kan det vara bättre att köpa en gainer med färre kalorier. Givetvis går det alltid att ta mer eller mindre pulver beroende på hur mycket kalorier du vill ha. Men det blir lätt för mycket att dricka om man vill ha i sig mycket kalorier. När det kommer till smaken är det viktigt att man väljer rätt. Gainern kan bli ganska tuff att dricka då den är så mättande. Så smaken är A och O för att man ska lyckas med viktuppgången tillsammans med en gainer. 

Om du tröttnar snabbt på gainers rekommenderar vi att beställa flera olika smaker. Då kan du varva de olika smakerna och snabbare gå upp i vikt. Du kan även varva med att blanda med antingen mjölk eller vatten. Sedan kan du även mixa in annat i gainern. Det kan vara allt från banan till nötter som är väldigt rika på kalorier. 

När och hur dricker man kosttillsktotet?

Exakt när du ska dricka din gainer är upp till dig själv att välja men de flesta brukar dricka dom antingen till frukost, som mellanmål eller på kvällen. Det viktigaste är att du dricker gainern en tidpunkt då det inte stör din lunch eller middag. 

Det ska inte bli en ersätta för riktig mat utan ska bara vara som ett extra tillägg i din diet. Vi gillar att dricka gainern lite senare på kvällen eftersom då brukar aptiten vara bra och middagen har lagt sig bra i magen. 

Vi rekommenderar att antingen blanda din gainer med vatten eller mjölk. Just mjölk gör drycken väldigt len och perfekt för dig som vill få dig ett par hundra kalorier extra. Du kan även sänka dosen något och blanda gainern med antingen banan eller jordnötssmör, eller varför inte båda två. Vi rekommenderar att max dricka en servering varje dag, med undantag om det är en gainer med mindre mängd kalorier. 

Ett bra tips om du tycker att 1000 kalorier är för mycket att dricka samtidigt kan du dela upp portionen i två eller tre portioner och dricka kosttillskottet på olika tidpunkter. Detta är förmodligen det bästa för matsmältningen och för att du inte ska få i dig onödigt mycket protein som kroppen ändå inte kan smälta ordentligt. 

Hur vi jämför kosttillskott

I denna jämförelse har vi testat de olika kosttillskotten och rangordnat dom efter vilka vi gillade mest. Vi har undersökt vad som ligger i gainern, vilken effekt den ger, priset och smaken. Vi har kollat så att gainern använder bra källor till kolhydrater och protein. Detta gör vi för att det finns produkter där ute som använder de billigaste källorna.

När vi har testat dom olika kosttillskotten jämför vi sedan produkternas pris. Det kan vara ett dyrare pris men då ska också gainern vara av kvalité. Sedan kan en gainer också vara billigare men då ska den vara prisvärd och ändå erbjuda okej ingredienser. För att få en exakt jämförelse jämför vi priset per 100 gram och kalorier. 

Efter vi har undersökt det viktigaste som innehållet och pris hoppar vi över till smak. Vi testar inte alltid alla smaker men om två eller tre smaker är bra brukar resten också vara det. Smaken är inte allt men det ska i alla fall gå att dricka pulvret. 

Efter vår egen undersökning tittar vi även på vad andra testare och konsumenterna säger. Vi läser en hel del kundrecensioner för att hitta brister i produkter som vi har missat. Då kan vi undersöka om dessa brister kvarstår. 

Hur bra är effekten?

Det man kan förvänta sig av en gainer är exakt vad man kan förvänta sig av att äta mat med likvärdig kvalité. Om du äter bra mat och lägger till en gainer kommer du ganska snart se att du öker i vikt och blir starkare för varje månad som går. 

Desto snabbare du lägger på dig vikt desto mer fett kommer du att lägga på dig så det gäller att hitta en bra balans och inte äta för mycket av det goda. Vi rekommenderar att välja en gainer med ett bra innehåll som inte har för mycket fett och socker vilket är två bovar när det gäller viktuppgång av fett. 

Det går att få lika bra effekt om inte bättre med vanlig mat men då är det mindre chans för en person som har dålig aptit att nå ett kaloriöverskott. Därför är gainern är så effektiv eftersom den går att pina i sig även om man är mätt.

Är du ny i gymmet och precis börjat med ett kaloriöverskott kommer du snabbt märka att du blir starkare, får större muskler och orkar mer i gymmet. Är du erfaren kommer du att öka i styrka av en gainer men det är förmodligen inte lika användbart eftersom oftast är inte dessa i lika stort behov av ett stort kaloriöverskott. 

Läs mer: