Aktivitetsklocka dam bäst i test 2023 – smartwatch för damer

aktivitetsklocka dam

Vill du införskaffa dig en aktivitetsklocka anpassad för damer till dig själv eller någon kvinna du känner och håller kär? En smartwatch dam gör det enklare att leva hälsosamt eftersom man kan följa sömn, träning samt se hur pulsen är. Den går även att ringa och SMSa från vilket förenklar vardagen markant. På Apple Watch och Fitbit Versa 4 kan man även kartlägga sin menscykel tack vare att klockan tar blodets temperatur. 

Här nedan har vi listat dem två bästa modellerna du kan köpa just nu om du vill ha en klocka som är anpassad bra efter kvinnor både vad gäller funktion och design. Den första modellen här nedan är för dig som har en iPhone medan den andra modellen är för dig som har en android! 

Bästa aktivitetsklocka dam:

Apple Watch Series 8

bästa aktivitetsklocka dam

Sammanfattning

Fitbit Versa 4

smartwatch dam

Sammanfattning

1. Apple Watch Series 8

Aktivitetsklocka dam bäst i test

bästa aktivitetsklocka dam

Fördelar

Nackdelar

Återförsäljare:

5895 kr

5895 kr

Ifall du är på jakt efter den bästa aktivitetsklocka dam så är det en Apple Watch 8:e serien som du bör införskaffa dig. Men vad är det som gör denna modell så bra? Jo den kombinerar riktigt bra funktioner med en otroligt snygg design där rena linjer, noggrant genomarbetade detaljer och hög funktion fått stå i fokus.

Ger indikation på menscykelns fas

En nyckelfunktion som gör att Apple Watch serie 8 är den bästa modellen för kvinnor är att klockan kan mäta ens menscykel genom att ta temperaturen på blodet. Detta beräknas på när din tidigare ägglossning har varit och efter att du fyllt i ett formulär två månader i rad har klockan lärt sig hur ditt blod förändras under menscykeln vilket gör att den kan meddela dig hur du ligger i fas.

Syrenivå och EKG

Via en kraftig och välutvecklad sensor på baksidan av klockan så kan du ta ett EKG vilket berättar hur hjärtas elektriska signaler är. Syrenivån i sin tur är intressant att kolla på främst om du känner dig trött eller tärnar för att på så vis se hur bra lungorna är på att syresätta blodet och hur bra hjärtat är på att pumpa runt det.

Om man har en låg syrenivå så kan man anpassa sin träning och rörelse efter det för att få piggare och mer alerta dagar där man känner sig mer på hugget. 

Se puls och få reda på om något sticker ut

När i ändå är inne och pratar om hjärtat och blodet så vill vi även nämna att klockan känner av pulsen och hjärtrytmen vilket gör att man kan se vilopuls, maxpuls och hur många timmar per vecka som man anstränger sig intensivt eller medelintensivt. 

I och med att klockan känner igen din puls kan den även varna om du skulle få onormalt hög eller låg puls trots att du inte rör på dig eller vilar. Även orytmiskt puls ger en varning. Alla dessa saker innebär att du får lättare att hålla koll på hälsan och hur ditt hjärta mår. 

Snabb tillgång till nödsamtal

Många idag känner sig otrygga när de ska gå hem ensamma på kvällen. I denna klockan så har man ett enkelt kommando för att snabbt kunna ringa en förvald nödkontakt eller ringa SOS 112. Detta gör att du kan larma även om du inte får upp telefonen och ger en extra trygghet! 

Kraschdetektor

Om du skulle vara med om en krasch, exempelvis i en bil eller att du ramlar på cykeln, så känner klockan av det och frågar då om du vill meddela SOS eller din förvalda nödkontakt. Detta är en funktion som ökar chanserna att tillkalla på hjälp även om man själv är väldigt chockad och har svårt att få upp telefonen och ringa. Istället vaknar klockan till liv och ger dig alternativet att ringa vilket i många fall kan vara det som räcker för att man ska reagera vid enolycka trots att man är i chock.

Mät din träning

Apple Watch är extremt bra på att mäta och känna av träning tack vare att den kombinerar GPS med att läsa av hjärtat. Detta innebär att du kan du efter en löprunda, promenad, cykeltur eller simtur kan se hur din puls har varit under träningen och hur länge du har varit inne i fettförbränning, konditionsförbättring och hur mycket du pressade mot maxpulsen.

Utöver detta ser du även rundan du var ute. Allt detta kan du få upp antingen direkt i klockan eller så kan du se det i telefonen som får informationen automatiskt överförd till sig. 

Du kan alltid ha den på 

Eftersom konstruktionen är både vatten- och dammsäker samt att armbanden i silikon är skönt att ha på sig så behöver du aldrig ta av dig klockan med undantag för att ladda. Eftersom du kan snabbladda så räcker det med att ta av den under tiden man kollar en film eller lagar mat. 

Analysera sömn

Ifall du har på dig klockan under natten så får du en stor fördel: nämligen att du kan analysera din sömn och se hur många timmar du är i lätt sömn, REM-sömn och bassömn. Du kan sedan analysera detta för att få till en sådan bra dygnsrytm som möjligt. En funktion vi också tycker om skarpt är att klockan väcker en under den tid då man sover som lättast 30 minuter innan det att larmet ringer.

Tydligt och funktionell display

Klockans skärm är väldigt bra och går ut helt i kanterna vilket skapar ett snyggt utseende. I skärmen har man också tillgång till mängder med bra funktioner som inte har med träning och hälsa att göra. Från menyn kan du exempels skicka iMessages, mejla och kolla nyheter men även spela upp ljud på din mobil ifall du har tappat bort den i huset samt se vad det är för väder.

Något vi tycker är extremt smidigt är att koppla upp sina AirPods eller AirPods Max för att lyssna på musik eller podd direkt från klockan. Du kan ändra volym, byta spår och pausa väldigt enkelt från displayen. 

En Apple Watch är helt enkelt som en liten mobil med massor av funktioner som du nu kommer åt utan att gräva i fickan. Observera dock att SMS, mejl och annat går via mobilen och du måste därför ha den hyfsat nära dig för att det ska fungera! 

Betala med klockan

En sista väldigt smart funktion som gör att detta är den bästa aktivitetsklocka dam man kan köpa idag är att du enkelt betalar med Apple Pay genom att hålla upp den mot kortterminalen. Det här gör att man inte behöver ha någon plånbok på sig men ändå kan betala för sig! 

Sammanfattningsvis

För att avsluta så är det här en riktigt bra aktivitetsklocka för damer eftersom den läser av menscykeln, håller koll på hälsan samt gör vardagssaker såsom att messa, maila och lyssna på musik enklare. Allt detta är dessutom paketerat riktigt snyggt vilket gör att du inte behöver oroa dig för att din look ska påverkas negativt. 

2. Fitbit Versa 4

Smartwatch dam bäst i test för android

smartwatch dam

Fördelar

Nackdelar

Återförsäljare:

2190 kr

2359 kr

Ifall du har en androidtelefon och är på jakt efter bästa smartwatch dam så måste du verkligen spana in modellen Versa 3 från Fitbit. Detta är en prisvärd modell som väger lite, är stilren och enkel att använda samt som har massor av smarta funktioner perfekta för en hälsosammare och tryggare vardag. 

Bra vid träning

Till att börja med så är denna klocka perfekt för dig som vill ta kontroll över din träning och enkelt samt tydligt kunna se hur du rör dig, hur mycket du förbränner, hur långt du har sprungit, gått, cyklat eller simmat samt se vad du hade för puls under hela träningen. 

Versa 3 har nämligen en stark sensor på baksidan av uret som känner av puls. Genom att utgå från din vilopuls kan klockan exempelvis sedan beräkna hur många minuter du kommer upp i intensiv och medelintensiv tärning per vecka. 

GPS

Tack vare den inbyggda GPS:en kan du se hela träningsrutten från början till slut vilket är väldigt bra om du vill ta reda på hur långt du sprungit, cyklat, simmat, promenerat eller kanske åkt längdskidor. 

Hjälper till att beräkna din mens

Med hjälp av sensorn på baksidan som mäter av hur varmt din hud är så kan klockan lära sig att förstå din menscykel. För att detta ska komma igång och fungera så bra som möjligt måste du under den första månaden skriva in när du får ägglossning och när din mens är över.

När du gör detta så registrerar Versa 4 din kroppstemperatur och kan genom förändringar mot dem dagar du inte har mens påminna dig om när det troligast är så att du kommer få ägglossning. Det här är en bra funktion som blir bättre ju fler gånger du skriver in hur din mens är i appen eftersom klockan då har flera gånger att använda för att pricka in din ägglossning. 

Tål vatten

Tack vare att både bandet och klockan är vattentålig så behöver du inte ta av den när du ska duscha eller simma. Den går således även att ha på sommaren om man är ute med båten eller på stranden och tycker om att bada. Den är vattentät ner till 50 meter vilket bör räcka! 

Få en bättre sömn

Tack vare att klockan tar din puls så kan du även förbättra din sömn ganska avsevärt ifall du har klockan på dig under natten. Du får efter varje natt statistik på hur länge du har sovit i respektive sömncykel vilket även hjälper dig att strukturera upp hur länge du bör sova för att vakna där du sover som minst djupt. 

Om du har ställt ett larm på klockan så kommer det väcka dig under den period som du sover lättast räknat från en halvtimme före det att larmet ska ringa. Detta är en väldigt smidig funktion eftersom det då blir mycket behagligare och enklare att gå upp på morgonen även om det kanske innebär att man får sova en halvtimme kortare än vad man tänkt sig. Att vakna rätt i sin sömncykel brukar även leda till att man orkar med dagen bättre! 

När du sover så sätter du på ett så kallat ”stör ej-läge” vilket innebär att du inte blir störd av notiser från sms, mejl och telefonsamtal. För att få till en bra laddning av klockan ifall du vill sova med den tipsar vi att ha som rutin att ladda när man kommer hem från jobb eller skola alternativt ladda på morgonen när man vaknar. 

Koppla ihop med din mobil

Precis som den tidigare smartwatch dam så kopplar du ihop din Fitbit Versa 3 med mobiltelefonen vilket gör den till en liten mobil du alltid har med dig på handleden. Från denna kan du nu SMS:a, maila, svara i telefon samt ringa till folk och ta del av dem appar du laddat ner på klockan. Många som får mycket sms eller samtal älskar just aktivitetsklockor eftersom dem gör så att man slipper ta upp mobilen stup i kvarten! 

För att uppkopplingen ska bli så bra som möjligt bör du ha en Androidtelefon eftersom klockan inte vänder sig till produkter från Apple! 

Lång batteritid

För dig som inte tycker om att ladda dina enheter eller som är slarvig med det kan vi glädja med att Fitbit Versa 3 har upp till 6 dagars batteritid beroende på du använder den. Ifall du drar på GPS:n och sticker ut på en löprunda drar den naturligtvis mer än om du sitter still. För en person som är väldigt effektiv och ofta använder sin klocka bör man ladda varje natt för finast resultat.

Frågor och svar

Vad är en aktivitetsklocka dam?

En aktivitetsklocka kan även kallas för smartklocka eller träningsklocka och är ett armbandsur som utöver att visa tiden även fungerar som en förlängning av din mobiltelefon som du nu har kring armen hela tiden.

Detta gör så att du kan läsa SMS, spela musik, se mail, ta del av nyheter och ringa samtal utan att behöva ta upp mobiltelefonen! För att det ska bli en bra dammodell krävs även att klockan kan läsa av menscykeln och ha nödsamtal för att man på så vis snabbt ska kunna ringa om man hamnar i en obehaglig situation. 

På senare år har dessa klockor blivit otroligt populära eftersom det har sådan stor funktion i vardagen eftersom man kan följa sin hälsa, använda mobilens viktiga funktioner utan att ens ta upp själva mobilen samt att den visar tiden som en vanlig klocka. 

Byta armband

Apple Watch kommer som standard med ett armband i silikon. Detta väger lite, tål väta och finns i massor av olika färger samt sitter skönt mot huden. Om man vill byta armband kan man ha ett läderband eller en metallänk. Det går även att byta mellan flera olika band för att på så vis kunna ändra sin look. Armbanden ska vara gjorda för din modell på kloka, annars kommer det inte att passa ihop. 

Koppla klockan till din mobil

För att kunna använda en Apple Watch som det är tänkt att den ska användas så måste man ha en iPhone för att kunna koppla upp och synka klocka och mobil. Har man en iPhone så får man in alla sina kontakter i klockan samt får möjligheten att ladda hem appar, messa, maila och så vidare. Ifall du vill läsa om hur man parkopplar en Apple Watch med sin iPhone kan du spana in hjälpartikeln på Apples hemsida som vi länkat vidare till! 

Har du istället en androidklocka så krävs det att du har en mobil som inte är en iPhone, exempelvis en Samsung eller Huawei. Då synkar meddelanden, musik, kontakter och annat vilket skapar den förlängda armen som vi talade om! 

När kan man använda klockan?

Många tänker direkt på att använda en aktivitetsklocka dam till sport och hälsa, något som är helt sant och är anledningen till att vi listar dem. Att klocka sin löprunda, se hur långt man cyklade eller vilken puls man hade under träningen är nämligen väldigt bra verktyg för att kunna utvecklas på ett kul sätt.

Det finns exempelvis ett program du kan ladda ner som baserat på din kroppsvikt, längd, kön och vilopuls beräknar ifall du är i en fas i träningen där du främst bränner kalorier, kör högintensivt eller förbättrar konditionen. Att följa detta i realtid och anpassa sin träning efter det är riktigt kul och motiverande. 

Utöver dem uppenbara sakerna som att kolla tid och sträcka i sin träning kan man även ta in andra aspekter för att förbättra hälsan. Att kolla över sin sömncykel är viktigt sunt och gör så att du får en chans att sova ännu bättre vilket är något som de flesta vill.

Lägg dig och strunta i att ställa klockan mot en dag som du är ledig. Sov då med din smartwatch dam och se hur sömncykeln ser ut när du vaknar av dig själv. Försök sedan timea upp så att du vaknar efter dem antal timmar där du har som ytligast sömn. Detta gör att dina mornar kommer bli mycket bättre! 

Hur utsåg vi bästa aktivitetsklocka dam?

smartwatch dam

GPS

För att hitta vilken modell som är bäst så måte man kolla på lite olika faktorer. Det första vi kollar på är hur bra GPS:en i klockan är eftersom det är en väldigt central del i mätningen av ens träning. Utan en bra GPS får man inte ett tillförlitligt resultat vad gäller hur långt man har rört sig under träningen samt vart man har rört sig. Båda modellerna här ovan har en riktigt bra GPS som riktigt håller måttet och som vi är nöjda med!

Sensor

Det måste finnas en sensor som mäter hjärtfrekvensen för att aktivitetsarmbandet ska komma till sin fulla rätt. Men att det finns en sensor räcker inte, den måste givetvis även vara bra! Hjärtfrekvensen ska mätas så exakt som möjligt och detta ska göras utan att det dras för mycket batteri eftersom det här är en process som pågår så fort klockan åker på. 

Extra plus har vi givit om sensorn dessutom mäktar med att mäta andra saker än puls samt om klockan kan dra många slutsatser utifrån pulsen. Av denna anledning har Apple Watch rankats högt av oss eftersom den tar EKG och blodtemperatur.

Även Fitbit drar fina slutsatser av pulsen eftersom den jämför vilopuls med den puls du har under fysisk aktivitet vilket innebär att den kan beräkna din maxpuls och om din träning påverkar fettförbränning, kondition eller mjölksyratröskel. 

Batteritid

Det håller inte att behöva springa och ladda sin klocka stup i kvarten vilket innebär att batteritiden på klockan måste vara väldigt bra! Båda klockor i denna köpguide har en batteritid som gott och väl räcker hela dagen, från det att du tar på den på morgonen tills dess att du lägger dig! 

Övrig funktionalitet

Utöver att hålla koll på din kropp så ska även mjukvaran vara härlig att arbeta med och enkel att förstå sig på så att man faktiskt slipper dra upp telefonen och istället kan göra det man vill genomföra direkt på den lilla displayen. 

Apples smartwatch dam har allra bäst operativsystem enligt oss eftersom gränssnittet är otroligt snyggt samt att den liknar en iPhone så pass mycket att den som redan har en Apple-telefon kommer känna igen allt sedan tidigare. På Androidsidan är dock Fitbit en av dem bättre modellerna vad gäller typsnitt eftersom det är tydligt, bra upplyst och enkelt att förstå menyn. 

Med dessa ord rundar vi av denna köpguide om smartwatch dam och hoppas att du finner någon av dessa modeller attraktiva att investera i! 

Läs mer: