Med denna kalkylator kan du räkna ut din fettprocent och få en bättre uppfattning på din kropp. Det ända som krävs för att räkna ut din fettprocent med denna kalkylator är ett måttband och en våg. 

Hur fungerar kalkylatorn?

Kalkylatorn beräknar din fettprocent med ”U.S Navy” eller Amerikanska flottan metoden som är väldigt träffsäker med en standardavvikelse på 3-4. Det går att uppfatta sin kroppsfettprocent ganska bra med hjälp utav denna kalkylatorn och bilder som exempel. 

Varför mäta fettprocent

Att mäta fettprocent är mer precist än tillexempel BMI och ger ett bättre svar på om du är överviktig eller underviktig. Denna kalkylator för fettprocent tar mer hänsyn till muskler jämfört med den klassiska BMI kalkylatorn. Att ha en hälsosam fettprocent nivå är viktigt för kroppens välmående. Så var är då en ”normal” fettprocent? Detta varierar lite beroende på ålder och kön men en sund fettprocent för män och kvinnor är:

  • Kvinnor – 21-36%
  • Män – 8-25%

Både idrottande män och kvinnor kan ha en lägre fettprocent än detta och fortfarande vara hälsosamma. Tillexempel kan en idrottande man ha en fettprocent på 7-10% och en kvinna på 13-20%.

För låg och för hög fettprocent

En för låg fettprocent kan leda till sämre immunförsvar, näringsbrist, utebliven menstruation, benskörhet och i vissa fall hjärtproblem. Att ha en för låg fettprocent är inte hälsosamt i långa loppet.

En för hög fettprocent kan leda till samma hälsoproblem som övervikt. Det vill säga: Diabetes typ 2, högt blodtryck, hjärt och kärlsjukdomar.

Skillnad på män och kvinnors fettprocent

Kvinnor har oftast mer fettprocent än män och detta beror på naturliga skäl. Kvinnors kroppar är skapta för att bära ett barn i 9 månader och sedan amma barnet en lång tid efter. Män har oftast mer muskelmassa och en större kroppsstorlek vilket leder till en större fördelning utav fettet. 

Exempel på fettprocent

Att mäta och jämföra sin fettprocent med andras är ett bra verktyg för att få en ungefär siffra. 

fettprocent
Hur en fettprocent på 4%
8-10% fettprocent
mellan 20-22% fettprocent

Gå ner i fettprocent

Att tappa kroppsfett är samma procedur som att gå ner i vikt. Men helst behålla så mycket muskelmassa som möjligt. Vill du gå ner i vikt bör du ligga i ett kaloriunderskott och hålla en hållbar livsstil. Vill du läsa mer om viktnedgång tryck här.

Fler kalkylatorer

räkna ut proteinbehov/proteinintag

Men denna kalkylator kan du enkelt räkna ut ditt proteinbehov/proteinintag.  Att äta rätt mängd protein är viktigt för hälsan, muskeluppbyggnad och för dig som har skador och behöver återhämta dig.

Läs mer »

räkna ut ditt kaloribehov/energibehov

Med denna kalkylator kan du räkna ut ditt kaloribehov/energibehov. Kalkylatorn beräknar först ut din basalomsättning (BMR) vilket är ditt kaloribehov om du skulle vara i fullständig vila hela dagen. Välj

Läs mer »