Energi innan träning

energi innan träning

Innan träning är det viktigt att fylla på energinivåerna så att man kan prestera ordentligt. Inför din träning bör du vara återhämtad och påfylld med en kost som passar för träningen. Det är inte alltid optimalt att äta för mycket inför träningen där man rör mycket på sig. 

Rätt kost innan

2-3 timmar innan träningen kan det vara en bra idé att fylla på med kolhydrater så att man orkar med träningspasset. Är du akut hungrig innan träningspasset kan du även fylla på med något litet som är lättsmält men har bra med näring. Det gäller att hitta en balans mellan att man blir lagom påfylld men inte så att det drar ner prestationerna. 

Du bör inte överdriva med måltiderna allt för nära på din träning då all näring inte kommer att brytas ner för energi. Sedan kräver en större måltid mer energi att bryta ner och kan därmed ta energi från din träning. Äter du en för stor måltid sänks blodsockret mera efter ett tag och du kommer orka mindre. Äter du inte korrekt kommer inte något kosttillskott verka särskilt bra och mer eller mindre vara pengarna i sjön. 

Givetvis kan du även träna på tom mage men det kanske inte alltid är optimalt. Om du försöker gå ner i vikt kan en fastande promenad eller kortare löprunda vara väldigt effektiv. Men om du vill bygga muskler rekommenderar vi inte att fasta inför passet. 

Kostillskott

Om du har bra återhämtning och håller en korrekt kosthållning kan du även lägga till kosttillskott för mer energi. Ett bra tillskott är vanligt bryggkaffe som innehåller koffein. Man blir inte bara pigg utav koffeinet utan det ökar även uthålligheten i musklerna. Har du inte tid med att brygga kaffet kan koffeintabletter vara effektivt. Koffeintabletter innehåller ofta lika mycket eller mer koffein än kaffe och kostar oftast 1-4 kr per kapsel. De flesta koffeintabletter innehåller ungefär 100-200 mg koffein. 

Kostillskott som PWO kan vara effektivt om du styrketränar och behöver mer energi. Den vanligaste simulanten i PWO-kostillskott är koffein som de flesta vet effekten av. Koffeinet i PWO kosttilllskott brukar motsvara ungefär 2 koppar kaffe men kan även vara mycket mer. Är du känslig mot koffein bör du kontrollera hur mycket koffein som din PWO innehåller och kanske sänka doserna. I regel bör man vara försiktig med PWO om man inte känner till alla ämnena i produkten. 

Sedan innehåller vissa PWO kosttillskott olika extrakt och ämnen som ska ha en uppiggande effekt. Hur bra dessa ämnen fungerar är tvivelaktigt men det är inget som brukar ha en negativ effekt. Lagliga kosttillskott som säljs i Sverige brukar endast använda koffein som stimulant. Men givetvis beror det på vilken produkt du köper.