bästa elcykeln 2023 – välj rätt elcykel

Bästa elcykeln

Den bästa elcykeln har som mål att konkurrera med de traditionella transportmedlerna, bilen och kollektivtrafik. Elcykeln har blivit ett mycket populärt transportfordon och helt klart ett väldigt bra alternativ till kollektivtrafik och bil. En elcykel är inte bara miljövänlig, utan även väldigt ekonomisk. I förhållande till vad en bil kostar är elcykeln väldigt billig i inköp och kostar inte i närheten utav vad en bil gör när det kommer till underhåll och drivmedel. 

När vi jämförde elcyklarna tittade vi mycket på kvalitén, konstruktion, komfort, funktioner och funktionalitet. Givetvis tittade vi även på priset och har därmed listad 5 modeller utifrån 5 olika prisklasser. Den bästa elcykeln är den som passar din budget och dina förväntningar av cykeln. Därmed har vi listat 5 olika modeller utifrån 5 olika prisklasser. 

Det finns ett flertal faktorer som gör att de olika modellerna skiljer sig åt. Vanligtvis använder sig el cykeltillverkarna motorer från Bosch, Yamaha och Shimano. Alla dessa tillverkare anser vi tillverka väldigt bra och hållbara motorer. I och med att motorerna skiljer sig en hel del i kraft bör du fundera över om du behöver en starkare elcykel eller kan spara ett par kronor och kan välja en mindre kraftfull motor. 

Bästa elcykeln :

Batavus Zonar Herr 2021

Bästa elcykeln 2022 – herrcykel

Introduktion: 

Batavus Zonar 2021 är en nyproducerad elcykel tillverkad utav Batavus som är en av de främsta tillverkarna av elcyklar. Batavus historia sträcker sig enda till 1904 och har genom åren blivit företaget som tillverkat och sålt flest elcyklar i världen. 1998 sålde Batavus sin första elcykel och har därefter tillverkat elcyklar som andas premium och kvalité. 

Motor och specifikationer: 

Zonar är utrustad med en kraftfull centermotor på 400 WH från Yamaha och levererar en toppfart på 25 km/h. Elcykeln har en laddningstid på 3.5 timmar och ger dig 4-7 mil beroende på körsätt. Konstruktionen är kraftfull och givetvis kommer elcykel med all utrustning man kan tänkas behöva. Däcken är 28 tum vilket är väldigt standard för herrcyklar och har givetvis skivbromsar för säker bromsning. 

Elcykeln har även en display som visar genomsnittlig hastighet, tripmätare och odometer. Genom displayen kan du även välja olika program och på så sätt få ett bättre hum om hur långt räckvidden kommer räcka.

Konstruktion och garantier: 

Batavus har i regel 2 år garanti på alla deras cyklar, men genom att registrera sin cykel på Batavus hemsida får man ytterligare ett år garanti vilket vi anser är väldigt förmånligt. Rent generellt sett har Batavus genom åren haft ett gott rykte och alltid sett till att deras cyklar håller god kvalité.

Crescent Elora 7vxl svart 2021

Bästa elcykeln 2022 – Damcykel 

Bästa elcykel dam

Introduktion:

Crescent Elora är en grymt bra damcykel som passar perfekt för pendling i stadstrafik. Denna elcykel är tillverkad utav Crescent som är en välkänd tillverkare utav cyklar och har gjort detta enda sedan 1900-talet. Numera ingår Crescent i en av världens största cykelkoncerner och får på så sätt tillgång till den senaste tekniken och de slitstarkaste materialen. 

Motor och specifikationer: 

Elcykeln har en mittmotor med ett batteri på 400 Wh tillverkat utav EGOING som är Crescents egna varumärke för elcykelmotorer. EGOING systemet produktdesignas, utvecklas och produceras även till viss del på Cykelfabriken i Varberg. EGOING motorerna andas bra kvalité och ger tillräckligt med effekt för att användas för vardaglig pendling. EGOING motorn ger elcykeln en toppfart på 25 km/h. 

Elora är en väldigt flexibel elcykel och lämpar sig otroligt bra för stadsmiljö, eftersom cykeln får upp farten igen väldigt fort efter stopp. Detta är viktigt eftersom det blir en hel del start och stopp i storstäder med trafikljus. Elcykeln har även en display som visar hastighet och när det är dags att ladda batteriet. En laddning tar 6 timmar och ger ungefär 4-7 mil cykling beroende på körsätt. 

Konstruktion och garantier: 

Elcykeln har 28 tums hjul med fotbroms och en Rull-trumbroms från Shimano som är en välkänd tillverkare utav cykelbromsar. 

Crescent erbjuder en garanti på 36 månader på alla deras elcyklar inköpta efter maj 2017. Däremot gäller endast den treåriga garantin om regelbunden service utförts enligt Originalserviceprogrammet Cykelkärlek av Crescent auktoriserad cykelverkstad. 

Stålhästen PRIMA

Bästa elcykeln 2022 – budget

Bästa billiga elcykeln

Introduktion:

Elcykeln PRIMA är tillverkade utav Stålhästen som är ett svenskt ägt företag som sedan 2010 tillverkat billigare cyklar som fortfarande håller god kvalité. Detta har stålhästen lyckats med genom att kapa mellanhänder och sälja de flesta cyklar över internet. 

Motor och specifikationer: 

Motorn är en 250 watts elmotor med ett 11 Ah 36 volts batteri som ger dig ungefär 70 km cykling med en toppfart på 25 km/h. En fulladdning tar 4-6 timmar och laddas enkelt genom ett vanligt eluttag. Motorn är något svagare än snittet men toppfarten på 25 km/h är fortfarande där och elcykeln är billigare än snittet. 

Stålhästen prima har givetvis även en display som visar allt det viktiga som hastighet, distans och medelhastighet. Cykeln har även en ram i aluminium och tre växlar ifrån Shimano som är en välkänd tillverkare när det kommer till cykeldelar. 

Garantier: 

Alla stålhästens cyklar har 1 år funktionsgaranti

Batavus Razer E-Go 2021

Bästa elcykeln för dig som gillar fart

Bästa elcykeln Batavus

Introduktion: 

Batavus Razer E-Go är elcykeln för dig som vill ha en kraftfull cykel perfekt för pendling. Cykeln är tillverkad utav Batavus  som levererar slitstarka och välkonstruerade cyklar. Elcykeln har en hel del smarta finesser som tillexempel torque-sensorn och en pakethållare med racktime-fästen.

Motor och specifikationer: 

Likt Batavus Zonar har även Batavus Razer E-go en kraftfull 400 WH från Yamaha och som även levererar en toppfart på 25 km/h. Elcykeln har en laddningstid på 3.5 timmar och ger dig 4-7 mil cykling beroende på körsätt. Elcykeln har sju växlar och väger endast 20 kg vilket inte bara gör turen enklare men bidrar även till mer komfort. De sju växlarna är inkapslade navväxlar från Shimano vilket ger mer kvalité och hållbarhet, detta är även mer förmånligt för dig som cyklar året runt. 

Elcykeln har även en ”torque-sensor” vilket gör cyklingen mer effektiv och simulerar mer en vanlig cykel. Cykeln kommer färdig utrustad med alla standard grejer som skärm, belysning och pakethållare. Racktime fästena är grymma för dig som tänker ta med dig en väska eller korg, med ett simpelt klicksystem håller sig grejerna på plats. 

Konstruktion och garantier: 

Denna elcykel är även en 28 tums cykel och har givetvis skivbromsar för effektivare bromsning. Som sagt är elcykeln en Batavus vilket innebär att du får i regel 2 år garanti på alla deras cyklar, men genom att registrera sin cykel på Batavus hemsida får man ytterligare ett års garanti.

Winora Tria 8 2021

Bästa elcykeln – terräng

Introduktion: 

Winora Tria 8 är elcykeln för dig som vill ha en dämpad cykel lämpligare för terräng och skonsammare cykling. Denna cykel är tillverkad utav Winora som är ett tyskt företag som har producerat elcyklar i hela 25 år. Winora har tillverkat vanliga cyklar sedan 1914 vilket har givit dom väldigt mycket erfarenhet till att konstruera cyklar som håller. 

Motor och specifikationer: 

Elcykeln har en motor på 50Nm i vridmoment tillverkad utav Bosch. Motorn är en mittmotor och ger en snabb acceleration upptill 25 km/h. Elcykeln har en laddtidd på 3.5 timmar och ger totalt 4-7 timmar cyklande. 

Cykeln har givetvis även en display som ger all nödvändig information som kan tänkas behövas. M3 har även testat Winora Tria 8 och gav beröm för den fantastiska skärmen som är väldigt informativ. 

Konstruktion och garantier: 

Likt de andra elcyklar vi recenserat är även denna cykel en 28 tums cykel. Däremot har denna elcykel 8 växlar vilket är snäppet mer än snittet. Winora har en garanti på 2 år på deras elcyklar. 

Fördelar med elcykel

En elcykel har många fördelar och är ett bra inköp. Bor du i en större stad kan du ersätta kommunaltrafiken och bilen med en elcykel. Det är jämfört med bil ett otroligt billigt inköp. De kostar knappt något att ladda och är enkla att underhålla. En elcykel i exempelvis Göteborg är väldigt praktiskt och du kan ta dig till jobbet utan att bli helt svettig. 

Elcykeln ger dig även vardagsmotion och på väg till jobbet får du igång blodflödet. Man blir helt enkelt piggare och får mer friskluft. Vill man få in lite mer träning kan man sänka motorn och trampa på mera själv.

De flesta elcyklar går även väldigt fort, ofta uppemot 25 km/H. Detta är samma fart som en klass 2 moppe håller och är perfekt för dig som pendlar. Du kommer även förbi trafik väldigt enkelt och kan i vissa fall komma till jobbet fortare med cykeln än bilen.

bästa rodmaskinen
träningsutrustning

Bästa roddmaskinen 2023

Vilken som är den bästa roddmaskinen för dig är inte den bästa för någon annan. Det finns ett par faktorer att ha i åtanke när du ska köpa roddmaskin och

Läs mer »

räkna ut proteinbehov/proteinintag

Men denna kalkylator kan du enkelt räkna ut ditt proteinbehov/proteinintag.  Att äta rätt mängd protein är viktigt för hälsan, muskeluppbyggnad och för dig som har skador och behöver återhämta dig.

Läs mer »

Bildkälla: KBO Bike on Unsplash