10 tips för att behålla sin vikt

behålla sin vikt

Att behålla sin vikt kan vara lika svårt eller svårare än att gå ner i vikt. Det viktigaste för att behålla sin vikt är att fortsätta behålla en sund livsstil och inte falla tillbaka till där man var förut. Det är otroligt lätt att återgå till en osund livsstil men med våra tio tips för att behålla sin vikt kan du enklare förhindra detta. 

Varför är det lätt hänt att man går upp i vikt efter en viktnedgång? Ett vanligt problem är att många ser dieter som en snabb lösning på deras viktproblem och glömmer väldigt snabbt att kost och sunt levande är en livsstil. En annan vanlig anledning är rutiner och vanor, det är otroligt lätt att falla tillbaka till vanor som man haft under flera års tid. Därav är det otroligt viktigt att skapa nya rutiner och vanor som gör att du mår bättre. En annan mindre vanlig anledning till viktuppgång är extrema dieter som gör att din ämnesomsättning blir segare.

innehållsförteckning

1. Träna regelbundet

Att träna regelbundet är inte ett måste för att behålla din vikt men något som kommer ge oerhört mycket hjälp på vägen. Genom att träna regelbundet bränner du lite extra kalorier varje dag och ökar din ämnesomsättning vilket kommer ge dig goda framgångar att behålla vikten. Träning och styrketräning kan även leda till att vi väljer en bättre diet eftersom vi redan är på spåret till en mer hälsosam vardag. 

Styrketräning är en väldigt bra form av träning för att behålla formen, men inte vikten. Desto mer styrketräning kroppen utsätts för desto mer muskler byggs, och på så sätt går vi upp i vikt. Men kom ihåg att viktökning i form av muskler är endast hälsosamt och leder till en mer sundare livsstil. 

behålla sin vikt

2. Väg dig ofta

Att väga sig ofta är inget måste men ett grymt verktyg för att hålla koll på hur kroppens vikt ändras. Genom att väga dig oftare får du en snabbare indikation på att något i träningen eller kosten sviker och att det är dags för förändring. Studier har visat att dem som väger sig regelbundet konsumerar i snitt 300 kalorier färre om dagen än dom som inte väger sig regelbundet. 

3. Ät mer näringsrik mat

Det är ingen hemlighet att näringsrik mat leder till en hälsosammare vikt och livsstil. Men visste du att näringsrik mat även leder till mindre hungerkänsla och småätande? Ät gärna proteinrik mat som innehåller mycket fiber för att känna dig mätt längre.

Att äta mer näringsrik mat är svårt för många men det finns ett par tips för att lösa detta. Det bästa är att endast ha näringsrik mat hemma och inte fylla på ett lager med ohälsosam mat. Ett bra tips är att få upp ögonen för matlagning med hjälp utav recept på näringsrikmat som faktiskt är god.

vikt kost

4. Räkna kalorier

Vi är medvetna om att räkna kalorier inte är hållbart för majoriteten av befolkningen. Men att vara mån om vad ungefär 2000 kalorier ser ut som är något som kommer hjälpa dig på vägen att uppnå en kaloribalans där du varken får i dig för lite eller för mycket energi. 

Ett tips är att använda appar som Lifesum där du smidigt kan räkna kalorier genom att ”blippa” eller söka efter specifika produkter. Lifesum hjälper dig även räkna ut hur mycket kalorier du bör äta per dag för att behålla din vikt. 

5. Planera dina måltider

Att planera sina måltider är något som verkligen hjälper för att behålla sin vikt. När du planerar måltider är du mer inställd på att äta nyttig mat och släpper fokus från att beställa från din favoritrestaurang. Att laga färdiga matlådor är något som verkligen hjälper för dig med en stressig vardag där tid för matlagning normalt inte finns. 

6. Ät frukost

Frukost som många vet är dagens viktigaste måltid och det ligger faktiskt en sanning i detta. Genom att äta frukost dagligen ökar din ämnesomsättning vilket gör att din kropp förbränner maten du äter snabbare. Frukost ger dig även energi under dagen för att orka vara aktiv och klara av dagens träning. Studier har visat att människor som äter frukost är bättre på att behålla sin vikt kontra dom som inte äter frukost. 

behålla vikten frukost

7. Få tillräckligt med sömn och vila

Sömn och vila är inte endast viktigt för att orka med vardagen, utan även viktigt för att behålla sin vikt. Utan sömn och vila blir träningen mer slapp och tid för att äta mer en normalt skapas. Sömnbrist leder även till att vi blir mer hungriga och detta kan snabbt leda till att vi äter i ett kaloriöverskott vilket gör att vi går upp i vikt istället för att behålla vikten. 

En del studier visar även sömnbrist kan leda till att vi får sämre kontroll över vår aptit, detta leder enkelt till att vi äter mer än vad vi faktiskt behöver. Har du problem med sömnen? sök på internet för mer tips angående sömn eller få professionell hjälp via en vårdcentral. 

8. Förbättra dina rutiner och vanor

En av de viktigaste faktorerna för att behålla sin vikt är att förbättra sina rutiner och vanor. Att falla tillbaka på gamla rutiner och vanor är lätthänt men detta kan lösas genom att skapa nya vanor med hjälp av disciplin och motivation. Det viktigaste när det kommer till att skapa nya sunda rutiner är att rutinerna ska vara hållbara. Identifiera problemet i din vardag och försök att hitta lösningar. Är det exempelvis kosten som är dålig? Testa att planera dina måltider inför veckan eller laga färdiga matlådor. 

9. Sätt nya mål inom träningen

Du vet förmodligen mycket om vad som krävs för att behålla sin vikt, men ofta sviker motivationen till att göra detta. Genom att sätta nya träningsmål är det lättare att få tillbaka motivationen och återgå till en sundare livsstil. Ett träningsmål kan tillexempel vara att springa 5 km på en viss tid eller att öka i styrkan i en viss övning på gymmet. 

10. Kom ihåg varför du ville gå ner i vikt

Återigen kommer motivation och disciplin in i bilden. Ett bra tips för att behålla sin vikt och få mer motivation är att komma ihåg varför du började gå ner i vikt. Tänk tillbaka på resan och allt arbete som krävdes för att gå ner i vikt. 

Bästa bcaa
kost

Bästa BCAA kosttillskottet 2023

BCAA är ett kosttillskott som blivit väldigt populärt de senaste åren och är ett grymt bra kosttillskott för dig som vill förbättra din återhämtning och bygga mer muskler. Idag finns

Läs mer »