5 symtom på överträning som du bör hålla koll på

överträning

Många tränar väldigt hårt för att nå sina mål, men det finns en viss punkt där träningen ger mer skada än nytta. Överträning är ett ämne som är otroligt viktigt för dig som tränar väldigt hårt och du bör ha koll på vilka tecken som kan tyda på överträning.

Begreppet ”övertränad” är i viss mån ganska missbrukat och används för ofta efter en veckas hårt tränande. Att vara trött i kroppen efter ett hårt träningspass är naturligt och ett gott tecken på att du gör något rätt. Att bli övertränad är svårare än de flesta tror och något som de flesta aldrig kommer uppleva. Därmed bör du inte ta fler vilodagar för lite extra träningsvärk eller trötthet. Istället bör du se över din kost, sömn och återhämtning. Om du däremot misstänker att du faktiskt är övertränad har vi listat 5 symptom som kan tyda på överträning. 

innehållsförteckning

1. Träningen ger inget resultat

Att träningen inte ger resultat kan bero på en rad olika faktorer. De vanligaste är dålig kosthållning, fel träning och för lite återhämtning. Dessa är fel som kan lösas med att ändra sin livsstil och vardag. Är du däremot övertränad spelar det ingen roll om du sköter din kost till punkt och prickat och får 8 timmar sömn per natt. Om du tränar hårt och gjort detta ett par hår, vet att du sköter det mesta till punkt och prickat och inte sett några resultat den senaste tiden kan överträning vara en faktor till att du inte får resultat. 

Så vad bör du göra om du är övertränad? Det viktigaste att göra till en början är att trappa ner på träningen. En del trappar ner sakta medan säkert medan andra slutar coldturkey och fokuserar 100 procent på återhämtning. Är du extremt övertränad bör du träffa en läkare som ger dig personlig professionell hjälp. 

överträning vila

2. Ovanligt mycket träningsverk och trötthet

Överträning leder ofta till att träningsvärken blir värre än när du började träna. När du kommer till stadiet att kroppen och musklerna känner sig helt utmattade efter ett normalt träningspass bör du lyssna på din kropp och vila mera. Överträning leder ofta även till trötthet i hjärnan och vardagen. Överträning påverkar inte endast hur din kropp presterar, utan har även en stor psykologisk effekt. 

Träningen ska göra dig gladare och piggare, inte tröttare och segare. Till och med hård träning bör frigöra dopamin och göra dig mera pigg. Men om det känns som att det bara blir värre bör du vila ett par dagar och känna efter hur kroppen mår. 

3. Blodtrycket och vilopulsen ökar

Ofta leder överträning till att blodtrycket och vilopulsen ökar. Rekommenderat är att testa vilopulsen varje morgon för att se till så att ingen markant ökning sker. Du kan även mäta blodtrycket hos en läkare eller köpa en blodtrycksmätare för att testa detta smidigt hemma. Normalt sett har tränande individer en låg vilopuls, har du däremot en hög vilopuls är det förmodligen något fel. 

4. Motivationen ändras

Att känna sig omotiverad för att träna är väldigt normalt och ofta krävs lite extra disciplin för att ta sig till träningen. Men om motivationen inte varit ett problem tidigare kan detta tyda på överträning. Ibland kan det gå så långt så att överträningen kan kännas som utbrändhet eller som när du varit stressad under en längre period. Många övertränade brukar bita ihop och träna trots motivationen ligger på noll, men detta är väldigt dåligt för hälsan och bör tas seriöst. 

5. Lättare för att bli sjuk och få infektioner

Blir du mer sjuk än tidigare kan detta vara ett symptom på överträning. Ett annat symtom på överträning är att du får infektioner som inte går över och kommer tillbaka. Om du drabbas av dessa besvär bör du träffa en läkare som kan se över ditt hälsotillstånd. 

Bästa bcaa

Bästa BCAA kosttillskottet 2023

BCAA är ett kosttillskott som blivit väldigt populärt de senaste åren och är ett grymt bra kosttillskott för dig som vill förbättra din återhämtning och bygga mer muskler. Idag finns

Läs mer»

räkna ut proteinbehov/proteinintag

Men denna kalkylator kan du enkelt räkna ut ditt proteinbehov/proteinintag.  Att äta rätt mängd protein är viktigt för hälsan, muskeluppbyggnad och för dig som har skador och behöver återhämta dig.

Läs mer»