Kalk gym – 5 bästa magnesium för styrketräning

kalk gym

Kalk till gymmet har använts ända sedan 50-talet för att ge bättre grepp vid marklyft, bänkpress, chins och rodd. Det har även spridit sig till klättrare och gymnaster där greppet är viktigt för att kunna utföra sina rörelser kontrollerat och säkert. Här nedan listar vi 5 stycken magnesium för styrketärning i både fast och flytande form för dig som ska träna och vill förbättra ditt handgrepp. 

Om du gymmar eller tränar på ett ställe där fast kalk är förbjudet på grund av dammet så ska du spana in magnesium i flytande form medan du annars kan välja det som passar dig bäst. Längst ner i artikeln går vi igenom skillnaderna lite mer ingående om du vill läsa mer om. 

Bästa kalket:

Liquid Chalk

flytande kalk gym

Sammanfattning

Liquid Chalk Block

kalkblock gym

Sammanfattning

gForce Magnesium Carbonate

Sammanfattning

C.P. sports

miljövänligt kalk

Sammanfattning

MM Sports kalk

flytande kalk

Sammanfattning

1. Liquid Chalk

Bästa flytande magnesium

flytande kalk gym

Fördelar

Nackdelar

Återförsäljare:

På många gym är det vanligt att man har förbjudit kalkblock eftersom att de dammar väldigt mycket vilket dels innebär att det blir väldigt fläckigt, dels att andra som tränar kan störa sig eller få reaktioner på dammet i luften. 

Hur löser man då det om man ändå vill ha ett bättre grepp? Jo, då köper man ett flytande magnesium istället! Den här produkten häller du i händerna och gnuggar sedan in det handflata mot handflata. När det sedan torkat, vilket går på ungefär en halv minut, så kommer händerna vara vita och ha bättre grepp! 

Hur känns det i handen då? Jo, när magnesiumet har torkat är det torrt och skön och inte alls kladdigt. 

Kalket fungerar både för att ge dig bra grepp om du får väldigt svettiga händer, men även om du vill ha bättre kontakt med det du håller i. Flytande magnesium kan användas både på gymmet när du ska jobba med skivstänger och vikter, exempelvis i marklyft, frivändning eller bänkpress, men även om du klättrar eller håller på med gymnastik och måste ha bra grepp. 

Falskan är enkel att få ut lagom mycket ur och själva magnesiumet är väldigt drygt vilket gör att den här räcker länge och inte behöver appliceras så ofta under ditt pass vilket är väldigt skönt! Liquid Chalk är således prisvärd eftersom du kan ha den väldigt länge! 

2. Liquid Chalk Block

Bästa kalk gym

kalkblock gym

Fördelar

Nackdelar

Det klassiska magnesiumet som används inom styrketräning är i block-form. Dessa vita block gnids sedan mot händerna så att kaklet dammar av sig på händerna och sedan har man plötsligt bättre grepp i och med att svetten inte gör så att man glider lika mycket som innan, det blir torrt helt enkelt. 

Just den här produkten från Pure Chalk gör det den ska och resultatet blir precis som man väntat sig, detta till ett väldigt bra pris. Det är även enkelt att ha med sig i väskan, förslagsvis i en plastpåse.

För att sammanfatta så får du bättre grepp till bra pris! Köper du den stora förpackningen kommer du även ner markant i pris per block kontra om du köper ett litet pack, så har du tänkt att gymma på ett tag och vill ha bra grepp under den perioden är det förmånligt att investera i en stor förpackning direkt. 

3. gForce Magnesium Carbonate

Magnesium som dammar lite

Fördelar

Nackdelar

Det här är ett bra alternativ till Liquids kalkblock. Det håller samma höga kvalitet men är paketerad i ett annat format, nämligen i bättre styckförpackningar som gör att du inte behöver lägga över kaklet i en plastpåse utan kan förvara det i kartongen direkt. 

Många inom gym väljer att använda det här kalket eftersom hela förpackningen och känslan verkligen andas styrketräning. Vi upplever även att det dammar mindre än det ovanstående kaklet vilket gör att det lämpar sig på fler publika gym!

Vi gillar även själva förpackningen skarpt och tycker det är enkelt att ta med sig en kartong på språng ner i väskan. 

4. C.P. sports

Miljövänligt kalk

miljövänligt kalk

Fördelar

Nackdelar

Ifall du bryr dig om miljön och försöker göra så medvetna val som möjligt varje gång du handlar så är det här helt klart kaklet för dig. Det är gjort av återvunnet krossat kalk från gruvor och man tar vara på allt spill vilket skapar en hållbar kedja.

Vad gäller kvalitén på kalket så är den lika bra som hos ovanstående produkter. Förpackningen innehåller åtta stycken kalkstenar och kommer i en liten låda där varje är paketerad separat i en kartong vilket gör det enkelt att hantera. 

Vi kan varm rekommendera den här produkten eftersom den verkligen levererar bra och dessutom är skonsam mot miljön! 

5. MM Sports

Bra flytande kalk som räcker länge

flytande kalk

Fördelar

Nackdelar

Ett bra alternativ till det flytande kalk som vi redan har listat är det här från märket MM Sports. Det kan handla om att du inte får använda ett vanligt kalkblock på ditt gym eller att du tycker det är mycket smidigare med en flaska. Oavsett varför du vill ha bättre grepp i flytande form så är detta ett prisvärt och smidigt val.

Det dammar inte, ger en fin närhet och kontroll över lyftet samt samt torkar in snabbt. Du häller några droppar direkt i handen och gnuggar sedan in det. Därefter har du bra grepp utan att bli kladdig. 

Något som verkligen utmärker den här kalken är att den håller mycket länge. Du behöver inte alls ta mycket för att få ett önskvärt resultat och därför blir den enormt prisvärd. 

Frågor och svar

Här nedan kan du läsa och gå lite mer ingående på området för att få mer kött på benen inför ditt val att köpa hem magnesium för din träning. Vi besvarar olika frågor samt berättar hur vi har gjort för att komma fram till den bästa produkten. 

Vad är kalk?

Kalk är ett ämne som består av kalcium. Det kan användas som kosttillskott för att hjälpa musklerna och skelettet men även på händerna för att få ett bättre grepp. Detta började på slutet av 50-talet när några som styrketränade upplevde att de hade mer att ge i övningar såsom marklyft men att greppet svek dem.

Efter att ha testat olika saker för att lösa det här problemet upptäckte man att kalk, som bland annat användes som krita i skolbänken, även gav ett bättre grepp när man drog det på händerna. Sedan dess har man använt kalkpulver inom styrkevärlden för att kunna maximera sina lyft.

Om du vill läsa ännu mer om vad kalk är så kan du spana in den länkade artikeln som berättar ingående vad det består av samt vilka fler användningsområden utöver att ge bra grepp vid träning som det faktiskt har. 

När kan man använda kalk?

Det första användningsområdet för kalk är kanske det mest uppenbara, nämligen vid styrketräning. Kalket är ett flitigt hjälpmedel vid marklyft, pull ups och chins men kommer även till nytta vid bänk, hantelpress och rodd. 

Utanför gymmet så kan du även använda kalk för att få bättre grepp när du klättrar eller utövar gymnastik för att få ett bättre grepp och kunna utföra rörelserna säkrare. Användningsområdena är således breda och kalk passar flera olika typer av sport och träning. 

Fördelarna med kalk

Den uppenbara fördelen är att du får bättre grepp, men varför vill man ha det? Jo, bättre grepp innebär till att börja med att man kan utföra övningen säkrare eftersom det kan vara ganska riskfyllt att tappa en stor stång, att tappa greppet när man klättrar eller slinta vid en gymnastikövning. 

För det andra ökar man chansen till att få en bättre greppstyrka eftersom man istället för att tappa exempelvis stången nu kan hålla kvar vid tyngre kilon och därför utmana greppet mer, något som leder till att du så småningom kommer orka lyfta tyngre även utan kalk. 

Sist men inte minst är även sannolikheten att kunna göra personbästa större eftersom greppet oftast sviker innan övriga muskler. Nu kan du alltså pusha på hårdare och riktigt klämma ut all styrka du har på ett annat sätt, perfekt vid chins eller mark exempelvis, men även vid tyngdlyftning och annan styrketräning. 

Flytande vs fast kalk

Flytande och fast kalk har lite olika syften, även om de i grund och botten är samma produkt! Det fasta kalket är originalformen och så som styrkelyftarna och tyngdlyftarna började använda det. Oftast så dammande man väldigt mycket genom att slå händerna ihop för att tagga upp sig själv inför lyftet.

Med åren så tyckte vissa gymägare att det blev ett problem med allt damm som behövde städas upp och förbjöd därför kalk på sina gym. Det var då många som saknade det fina greppet som man får av kalken och ur den efterfrågan föddes det flytande kaklet som gav bra grepp men utan att damma! 

Både produkterna är bra. Du behöver ta det fasta kalket lifte oftare under passet men det torkar inte ut lika mycket som det flytande. Vad du ska välja beror helt enkelt på vilket gym du är i, men man ska komma ihåg att flytande kalk fungerar överallt! 

Hur utsåg vi bästa kalk gym?

Det finns många produkter med magnesium som säger sig ge bättre grepp idag och att veta vilket som faktiskt fungerar är ingen lätt match. Många försvinner från händerna snabbt, tar slut fort eller i värsta fall ger noll resultat. För att veta vilka varianter som faktiskt är bäst har vi tittat på lite olika kriterier.

Den första saken vi har kollat på är funktionen. Ett bra kalk ska självfallet ge märkbart bättre grepp som faktiskt ger ett märkbart bättre resultat när man drar, trycker och håller i något. Om effekten har varit för låg har vi helt enkelt inte kunnat rekommendera den produkten helhjärtat. 

Det andra vi har kollat på är hur dryg produkten är. Är den dryg så räcker den alltså längre och blir då mer prisvärd. För det mesta kan man enbart mäta drygheten på flytande kalk, men om ett kalk i fast form räcker länge på händerna och att man kan ta väldigt många gånger från det så får det också anses vara drygt. 

Om produkten har varit bra på dessa två punkter har vi helt enkelt kunnat rekommendera den helhjärtat. Nu önskar vi dig en rolig träning och hoppas på många personbästan samt att du kan träna upp ett ännu starkare grepp! 

Läs mer inom kost:

L-arginin kosttillskott bäst i test
kost

Bästa L-Arginin 2023: Top 5 Bäst i Test

Aminosyran L-arginin är ett populärt kosttillskott som har många användningsområden och är väldigt populär hos styrketränare. L-arginin ökar kväveoxiden i kroppen och på så sätt kan man öka blodtillförsel till

Läs mer »
bästa veganska proteinpulver bäst i test
kost

Bästa veganska proteinpulvret 2023

Letar du efter ett veganskt proteinpulver kommer denna guide hjälpa dig att hitta rätt kosttillskott som passar din kost och dina behov. Vi har listat flera olika pulver som förser

Läs mer »
Bästa koffeintabletter bäst i test
kost

De 7 Bästa koffeintabletterna 2023

I denna guide kommer vi att gå igenom de bästa koffeintabletter du kan köpa för att få mera energi, fokus och prestation. Fördelen med koffeintabletter är att dom är väldigt

Läs mer »